Margoth1719503976 04.01.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 rozumiem że jesteś zwolennikiem kominków otwartych, I tu się mylisz, Wito gentile jest zwolennikiem rożna/grilla/wędzarni domowej. A to znaczy, że pewnikiem on kucharz jaki jest! I jeśli ma otwarty kominek, to też robotę do domu nosi, bo raz dwa nabije kiełbaskę na drucik, fruu! nad palenisko i obiadek jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 04.01.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 projekt domku to Tymianek, holl to około 13m2, salon z aneksem kuchennym około 44m2, Basia wpadnij to poimprezujemy Oj, nie kuś, nie kuś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 04.01.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Do Wito: Oj, nie kuś, nie kuś z tą imprezą... Coś mi nie wychodzi z cytatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 04.01.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 raz dwa nabije kiełbaskę na drucik, fruu! nad palenisko i obiadek jest! Jak miałam otwarty kominek to tak robiłam Prawdą jest, że otwarty kominek ma wiele uroku, sama marzę o takim, ale marzeń tych nie spełnię z powodów ekonomicznych Ogrzewanie mam na olej opałowy więc trzeba zrobić kominek z rozprowadzeniem Ale gdybym miała wybór to wolałabym otwarty, wielki kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 04.01.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 ja mam Jotul Harmony - 2 w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 04.01.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 rozumiem że jesteś zwolennikiem kominków otwartych, I tu się mylisz, Wito gentile jest zwolennikiem rożna/grilla/wędzarni domowej. A to znaczy, że pewnikiem on kucharz jaki jest! I jeśli ma otwarty kominek, to też robotę do domu nosi, bo raz dwa nabije kiełbaskę na drucik, fruu! nad palenisko i obiadek jest! Ja myślę, że jest gorzej niż się spodziewamy. Widocznie po przodkach ma zamiłowanie do kurnych chat. To dopiero frajda. Pająki się nie uchowają, lodówki nie trzeba, bo wędzone samo się konserwuje, malowanie ścian odpada bo i tak po pierwszym paleniu nie widać różnicy. A tak na poważnie to każdy ma to co lubi. Co innego wyrazić swoje zdanie, a co innego krytykować. Ja preferuję "ramki" i nie wyobrażam sobie barokowego kaflowego pieca w nowoczesnym wnętrzu (choć myślałem o zabytkowej żeliwnej kozie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grum 04.01.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Po obejrzeniu tej forumowej ekspozycji TV plazmowych vel LCD emitujących permanentny obraz ognia na ekranach a noszących dumną nazwę "kominek" wniosek jest tylko jeden...czas umierać. Zastanawiam się czy te bardziej wypasione modele łączą w sobie również możliwości kuchni mikrofalowej, piekarnika, telefonu komórkowego i laptopa z bezprzewodowym dostępem do netu. Szkoda tylko tego biednego ognia zamkniętego w koszmarnie geometrycznych- przeszklonych więzieniach. Dla "lepszej wydajności-skuteczności grzewczej". Chyba sensowniej byłoby po prostu puścić sobie film w formacie Blueray pt "fire" i ogrzać ciepłem plazmy. A nie udawać że mamy "kominek" który ma z prawdziwym kominkiem tyle wspólnego co fisharmonia z filharmonią lub la Paloma z la Scalą. Ustrojstwa grzejące o wyglądzie przeszklonych bunkrów lub co najwyżej spuchniętych piekarników kominkami nie są i nie będą Podaje link do ciekawej aranżacji kominka z telewizorami Samsung LCD - 3 szt w jednym kominku. http://zdunpisze.blogspot.com/2009_09_01_archive.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 04.01.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 powiedz mi jak sprawuja Ci sie te podłogi przy podlogówce? mieliśmy klaść gres, ale .... Kominek jest piękny powiedz mi paliliscie już w nim? jeśli tak to czy jest ok? Bo mój małż próbuje wybic mi z glowy kominek tlumacząc że: - napale raz na rok bo będzie dymił na domu - trzeba doprowadzić zassanie (czy jak to tam się nazywa) powietrza z zewnątrz czyli będzie ziębił dom jak wygaśnie a ja jestem chora na taki kominek tylko argumentów mi brakuje a będziemy mieli pompę ciepła i podłogówkę , komin do kominka jest w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Jak jest komin to postawcie jakąs tańszą koze:przekonasz się czy chce ci się palić a może małż przekona się czy polubił ogień.I potem postawcie prawdziwy kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika161 04.01.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 A OTO MOJ KOMINEK http://images40.fotosik.pl/240/4c41a47c389e7611med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.01.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 a może ktoś dysponuje zdjęciami otwartych kominków????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 a może ktoś dysponuje zdjęciami otwartych kominków????????? tu kilka znajdziesz http://foto.onet.pl/f1edv,cp8o8ckt8yyo,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakomax 04.01.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Co radzicie? Chodzi o kominek tarnava comfort profesional 18 kW. Mam rozprowadzone przewody nadmuchu cieplego powietrza do trzech pomieszczen - cyrkulacyjnie, bez wspomagania. Urzekaja mnie kominki kaflowe, nie wiem jednak, czy mozna ten rodzaj obudowy "pogodzic" z nadmuchem. W szczegolnosci nie wiem, czy kaflowy kominek musi miec konstrukcje pieca kaflowego z wkladem kominkowym, a wiec czy musi byc od gory zamkniety, bez kratek z nadmuchem goracego powietrza z czopucha, i ogrzewac pomieszczenie przez cieple kafle, czy tez moze miec zarowno kratki, jak i podlaczone przewody nadmuchu, a wiec konstrukcje typowego "zimnego" kominka z czopuchem uszczelnionym welna, wykonczonego np. granitem. Jesli watpliwosc jest niedorzeczna, prosze o wybaczenie, ale takze o odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 05.01.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Co radzicie? Chodzi o kominek tarnava comfort profesional 18 kW. Mam rozprowadzone przewody nadmuchu cieplego powietrza do trzech pomieszczen - cyrkulacyjnie, bez wspomagania. Urzekaja mnie kominki kaflowe, nie wiem jednak, czy mozna ten rodzaj obudowy "pogodzic" z nadmuchem. W szczegolnosci nie wiem, czy kaflowy kominek musi miec konstrukcje pieca kaflowego z wkladem kominkowym, a wiec czy musi byc od gory zamkniety, bez kratek z nadmuchem goracego powietrza z czopucha, i ogrzewac pomieszczenie przez cieple kafle, czy tez moze miec zarowno kratki, jak i podlaczone przewody nadmuchu, a wiec konstrukcje typowego "zimnego" kominka z czopuchem uszczelnionym welna, wykonczonego np. granitem. Jesli watpliwosc jest niedorzeczna, prosze o wybaczenie, ale takze o odpowiedzi. --------------------- Watpliwosci nie sa niedorzeczne. Sa po to, by zadawac pytania, a do odpowiedzi sluzy to forum:) Gdy dobrze jest zrobiona obudowa kominka, jest ona zimna. Jesli masz kominek z DGP to w pomieszczeniu, w ktorym on stoi przez kratki wydobywac sie bedzie czesc cieplego powietrza. Oczywiscie zbiera sie ono w czopuchu, skad rurami dalej przechodzi do pozostalych pomieszczen, ale o tym wiesz. Mozesz obudowe zrobic z kafli, lecz one beda cieple tylko 'wizualnie' Mnie podobalaja sie kominki francuskie kaflowe, one kratki maja z kafli. Bardzo estetyczne. W poprzednim domu mialam kominek z DGP ze wspomaganiem z piaskowca. Piaskowiec jest jasny, lecz latwy do utrzymania czystosci. Terza mam z plaszczem wodnym wykonczony granitem. Moze i latwiejszy w utrzymaniu czystosci, lecz bardziej pracochlonny niestety, bo czesciej trzeba z niego scierac kurz ze wzgledu na czarny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakomax 05.01.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Cieple wizualnie? Czy to znaczy, ze nie mozna liczyc na to, ze wklad je ogrzeje? Glownie wlasnie o to mi chodzi, nie o cieplo optyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 05.01.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Ostatnio bardzo podobają mi się kozy no i mam pytanie do fachowców.Czy naprawdę nie da się zrobić rozprowadzenia (grzanie powietrzem) mając kozę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 05.01.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 można ją obudować robiąc kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 05.01.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 No tak, tylko chciałabym żeby koza została kozą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 05.01.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Cieple wizualnie? Czy to znaczy, ze nie mozna liczyc na to, ze wklad je ogrzeje? Glownie wlasnie o to mi chodzi, nie o cieplo optyczne. ------------------- Nie jestem specjalista, jedynie doswiadczonym uzytkownikiem i uwazam, ze nie, gdyz istota kominka z DGP jest skumulowanie goracego powietrza w odizolowanej komorze i jego podzial na pomieszczenia. Moze zastanowisz sie nad piecem wolnostajym obudowanym kamieniem wuilkanicznym? Jego istota jest kumulacja i oddanie ciepla poprzez nagrzanie tego kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 05.01.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 to jest chyba tak: 1. Albo robi się wokół wkładu pustą przestrzeń i obudowuje ją i izolując, tak aby wpadające od dołu powietrze nabrało prędkości silnie ogrzewając się od wkładu i na skutek podnoszenia konwekcyjnie ogrzewało "górę"2. Albo obudowuje się wkład masą akumulacyjną, która pewnie dłużej się nagrzewa, ale i dłużej oddaje ciepło (dodatkowo wydłuża się często drogę przez różne esy floresy tak aby oddały jak najwęcej ciepła zanim pójdą w komin) Obu sposobów chyba nie da się za bardzo zastosować razem, bo powietrze ma zabrać ciepło i jak najszybciej wyrzucić daleko od kominka a więc gdyby za tym kanałem powietrznym wokół wkładu była jeszcze masa, to za dużo ciepła ona już nie zaakumuluje, gdyby była między wkładem a obudową, to odwrotnie - powietrze za wolno będzie się nagrzewać Ale niech to potwierdzą specjaliści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts