Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

rozumiem że jesteś zwolennikiem kominków otwartych,

I tu się mylisz, Wito :D gentile jest zwolennikiem rożna/grilla/wędzarni domowej. A to znaczy, że pewnikiem on kucharz jaki jest! I jeśli ma otwarty kominek, to też robotę do domu nosi, bo raz dwa nabije kiełbaskę na drucik, fruu! nad palenisko i obiadek jest! :D :D :D

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

raz dwa nabije kiełbaskę na drucik, fruu! nad palenisko i obiadek jest! :D :D :D

Jak miałam otwarty kominek to tak robiłam :lol: :lol: :lol:

Prawdą jest, że otwarty kominek ma wiele uroku, sama marzę o takim, ale marzeń tych nie spełnię z powodów ekonomicznych :roll: Ogrzewanie mam na olej opałowy więc trzeba zrobić kominek z rozprowadzeniem :roll:

Ale gdybym miała wybór to wolałabym otwarty, wielki kominek :D

rozumiem że jesteś zwolennikiem kominków otwartych,

I tu się mylisz, Wito :D gentile jest zwolennikiem rożna/grilla/wędzarni domowej. A to znaczy, że pewnikiem on kucharz jaki jest! I jeśli ma otwarty kominek, to też robotę do domu nosi, bo raz dwa nabije kiełbaskę na drucik, fruu! nad palenisko i obiadek jest! :D :D :D

Ja myślę, że jest gorzej niż się spodziewamy. Widocznie po przodkach ma zamiłowanie do kurnych chat. To dopiero frajda. Pająki się nie uchowają, lodówki nie trzeba, bo wędzone samo się konserwuje, malowanie ścian odpada bo i tak po pierwszym paleniu nie widać różnicy.

A tak na poważnie to każdy ma to co lubi. Co innego wyrazić swoje zdanie, a co innego krytykować. Ja preferuję "ramki" i nie wyobrażam sobie barokowego kaflowego pieca w nowoczesnym wnętrzu (choć myślałem o zabytkowej żeliwnej kozie).

Po obejrzeniu tej forumowej ekspozycji TV plazmowych vel LCD emitujących permanentny obraz ognia na ekranach a noszących dumną nazwę "kominek" wniosek jest tylko jeden...czas umierać. Zastanawiam się czy te bardziej wypasione modele łączą w sobie również możliwości kuchni mikrofalowej, piekarnika, telefonu komórkowego i laptopa z bezprzewodowym dostępem do netu. Szkoda tylko tego biednego ognia zamkniętego w koszmarnie geometrycznych- przeszklonych więzieniach. Dla "lepszej wydajności-skuteczności grzewczej".

Chyba sensowniej byłoby po prostu puścić sobie film w formacie Blueray pt "fire" i ogrzać ciepłem plazmy. A nie udawać że mamy "kominek" który ma z prawdziwym kominkiem tyle wspólnego co fisharmonia z filharmonią lub la Paloma z la Scalą. Ustrojstwa grzejące o wyglądzie przeszklonych bunkrów lub co najwyżej spuchniętych piekarników kominkami nie są i nie będą

Podaje link do ciekawej aranżacji kominka z telewizorami Samsung LCD - 3 szt w jednym kominku.

http://zdunpisze.blogspot.com/2009_09_01_archive.html

pozdrawiam

powiedz mi jak sprawuja Ci sie te podłogi przy podlogówce? mieliśmy klaść gres, ale .... Kominek jest piękny :p powiedz mi paliliscie już w nim? jeśli tak to czy jest ok? Bo mój małż próbuje wybic mi z glowy kominek tlumacząc że:

- napale raz na rok bo będzie dymił na domu

- trzeba doprowadzić zassanie (czy jak to tam się nazywa) powietrza z zewnątrz czyli będzie ziębił dom jak wygaśnie

a ja jestem chora na taki kominek tylko argumentów mi brakuje :cry:

a będziemy mieli pompę ciepła i podłogówkę , komin do kominka jest w domu

Co radzicie? Chodzi o kominek tarnava comfort profesional 18 kW. Mam rozprowadzone przewody nadmuchu cieplego powietrza do trzech pomieszczen - cyrkulacyjnie, bez wspomagania. Urzekaja mnie kominki kaflowe, nie wiem jednak, czy mozna ten rodzaj obudowy "pogodzic" z nadmuchem. W szczegolnosci nie wiem, czy kaflowy kominek musi miec konstrukcje pieca kaflowego z wkladem kominkowym, a wiec czy musi byc od gory zamkniety, bez kratek z nadmuchem goracego powietrza z czopucha, i ogrzewac pomieszczenie przez cieple kafle, czy tez moze miec zarowno kratki, jak i podlaczone przewody nadmuchu, a wiec konstrukcje typowego "zimnego" kominka z czopuchem uszczelnionym welna, wykonczonego np. granitem. Jesli watpliwosc jest niedorzeczna, prosze o wybaczenie, ale takze o odpowiedzi.

Co radzicie? Chodzi o kominek tarnava comfort profesional 18 kW. Mam rozprowadzone przewody nadmuchu cieplego powietrza do trzech pomieszczen - cyrkulacyjnie, bez wspomagania. Urzekaja mnie kominki kaflowe, nie wiem jednak, czy mozna ten rodzaj obudowy "pogodzic" z nadmuchem. W szczegolnosci nie wiem, czy kaflowy kominek musi miec konstrukcje pieca kaflowego z wkladem kominkowym, a wiec czy musi byc od gory zamkniety, bez kratek z nadmuchem goracego powietrza z czopucha, i ogrzewac pomieszczenie przez cieple kafle, czy tez moze miec zarowno kratki, jak i podlaczone przewody nadmuchu, a wiec konstrukcje typowego "zimnego" kominka z czopuchem uszczelnionym welna, wykonczonego np. granitem. Jesli watpliwosc jest niedorzeczna, prosze o wybaczenie, ale takze o odpowiedzi.

---------------------

Watpliwosci nie sa niedorzeczne. Sa po to, by zadawac pytania, a do odpowiedzi sluzy to forum:)

Gdy dobrze jest zrobiona obudowa kominka, jest ona zimna. Jesli masz kominek z DGP to w pomieszczeniu, w ktorym on stoi przez kratki wydobywac sie bedzie czesc cieplego powietrza. Oczywiscie zbiera sie ono w czopuchu, skad rurami dalej przechodzi do pozostalych pomieszczen, ale o tym wiesz. Mozesz obudowe zrobic z kafli, lecz one beda cieple tylko 'wizualnie';)

Mnie podobalaja sie kominki francuskie kaflowe, one kratki maja z kafli. Bardzo estetyczne.

W poprzednim domu mialam kominek z DGP ze wspomaganiem z piaskowca. Piaskowiec jest jasny, lecz latwy do utrzymania czystosci. Terza mam z plaszczem wodnym wykonczony granitem. Moze i latwiejszy w utrzymaniu czystosci, lecz bardziej pracochlonny niestety, bo czesciej trzeba z niego scierac kurz ze wzgledu na czarny kolor.

Cieple wizualnie? Czy to znaczy, ze nie mozna liczyc na to, ze wklad je ogrzeje? :( Glownie wlasnie o to mi chodzi, nie o cieplo optyczne. :)

-------------------

Nie jestem specjalista, jedynie doswiadczonym uzytkownikiem i uwazam, ze nie, gdyz istota kominka z DGP jest skumulowanie goracego powietrza w odizolowanej komorze i jego podzial na pomieszczenia.

Moze zastanowisz sie nad piecem wolnostajym obudowanym kamieniem wuilkanicznym? Jego istota jest kumulacja i oddanie ciepla poprzez nagrzanie tego kamienia.

to jest chyba tak:

1. Albo robi się wokół wkładu pustą przestrzeń i obudowuje ją i izolując, tak aby wpadające od dołu powietrze nabrało prędkości silnie ogrzewając się od wkładu i na skutek podnoszenia konwekcyjnie ogrzewało "górę"

2. Albo obudowuje się wkład masą akumulacyjną, która pewnie dłużej się nagrzewa, ale i dłużej oddaje ciepło (dodatkowo wydłuża się często drogę przez różne esy floresy tak aby oddały jak najwęcej ciepła zanim pójdą w komin)

Obu sposobów chyba nie da się za bardzo zastosować razem, bo powietrze ma zabrać ciepło i jak najszybciej wyrzucić daleko od kominka a więc gdyby za tym kanałem powietrznym wokół wkładu była jeszcze masa, to za dużo ciepła ona już nie zaakumuluje, gdyby była między wkładem a obudową, to odwrotnie - powietrze za wolno będzie się nagrzewać

Ale niech to potwierdzą specjaliści