Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Tutaj na forum nie można poradzić. Chyba zdam się na ślepy los bo jak narazie kazy z kim rozmawiałem ma inne zdanie. Czy tak trudno komus napisac, czy wystarczy piec kominkowy o mocy X , czy trzeba DGP, czy raczej wystarczy grawitacja z moca Y.. masakra jakas.

A czego się spodziewałeś porady firmy która na codzień żyje z kominków czy porady użytkowników kominków?

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może inaczej, mam 10 000 na wydanie , kominek czy co innego w stylu kaflowym, jasnym, klasycznym , nic nowoczesnego. cały dom bedzie w białym angielskim, skandynawskim stylu.:bash:

42331178.jpg

za te piniądze to kupisz 3 takie ładne białe piecyki + kupisz rury do podłączenia i na opał jeszcze parę groszy zostanie ;)

Tak o cos takiego mi chodzi, w ten deseń, chcę tylko wiedziec czy ogrzeję powierzchnię jaka zamieściłem strone wcześniej, taki to ma byc styl. nie wiem jaka moc itd. Jak pisałem- mały dom szkieletowy, dobrze docieplony i bedzie rekuperacja. dzięki wielkie, że ktoś raczył cos odpisac. Wygląd to jedno ale jaka moc czy system ???

Tak o cos takiego mi chodzi, w ten deseń, chcę tylko wiedziec czy ogrzeję powierzchnię jaka zamieściłem strone wcześniej, taki to ma byc styl. nie wiem jaka moc itd. Jak pisałem- mały dom szkieletowy, dobrze docieplony i bedzie rekuperacja. dzięki wielkie, że ktoś raczył cos odpisac. Wygląd to jedno ale jaka moc czy system ???

Stawiasz 3 i pasuje:cool:...A nie mówiłem?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=6787260&viewfull=1#post6787260

Dobrze ocieplony szkielet pewnie da się ogrzać i byle jaką kozą tyle że zasada taka palisz jest ciepło nie palisz jest zimno. W domu drewnianym, szkielecie wydaje mi się że sprawdzi się masa akumulacyjna.

Właśnie o to pytam. bynajmniej jedna osoba sie cos odzywa, myślałem o czyms takim lub podobnym temu, tylko nie wiem czy to zda egzamin. W takim piecokominku nie można Palic cały czas, trzeba robić przerwy na 6 h. Są moze takie co można Palic większą ilość czasu. Tutaj załadunek Pali się do 2 h. Goście przyjda to chcemy posiedzieć przy ogniu a nie max 2 h. :(

http://www.kominkikaflowe.eu/oferta/ania.html

Edytowane przez Koziol77

Właśnie o to pytam. bynajmniej jedna osoba sie cos odzywa, myślałem o czyms takim lub podobnym temu, tylko nie wiem czy to zda egzamin. W takim piecokominku nie można Palic cały czas, trzeba robić przerwy na 6 h. Są moze takie co można Palic większą ilość czasu. Nie wiem w ile sie spali taki załadunek.

A po co Ci palenie cały czas? Cała zabawa polega na tym by rozpalić raz na 24 jak mrozy raz na 12 godzin i mieć ciepałko. U mnie w domu z bala to się sprawdza ale 1,5 t szamotu.

Właśnie o to pytam. bynajmniej jedna osoba sie cos odzywa, myślałem o czyms takim lub podobnym temu, tylko nie wiem czy to zda egzamin. W takim piecokominku nie można Palic cały czas, trzeba robić przerwy na 6 h. Są moze takie co można Palic większą ilość czasu. Tutaj załadunek Pali się do 2 h. Goście przyjda to chcemy posiedzieć przy ogniu a nie max 2 h. :(

Jak chcesz palić cały czas to ten z linku doskonały! Całe ciepło rurą do komina poleci. Ale przynajmniej domu nie przegrzejesz. Remiks, pokaz mu swoje cacko, bo będzie kolejny Kozioł ofiarny;)

Co masz takiego, jaki metraż domu ? Możesz sie pochwalić. Nasz domek to niecałe 90 m ( Parter pietro ) Boję się , że mi to piętra nie ogrzeje, dlatego pytam o DGP albo grawitacje. Może mnie ktoś oświeci , że da rade jakas akumulacja tylko co by na dole sauny nie było a na piętrze 20 stopni.

Witam.

Kozioł ... pitolisz jakby cię co najmniej koza opuściła ... :)

Narzekasz że nie mamy ochoty doradzać, tylko sprzedawać ... potem zaraz ulegasz "czarowi" jedynemu sprzedawcy w tym towarzystwie, kóry pokazał Ci jeden z setek piecyków jaki jet dostępny na naszym rynku ... i akurat ten, kóry stoi u niego przypadkiem w salonie ...

Witam, taki mam parter, niewielki domek szkieletowy, sam już nie wiem co tu zastosować. Kominek z DGP, bez DGP, piec akumulacyjny wolnostojący, kominek akumulacyjny. Dom dobrze docieplony, lubimy palić w kominku ale nie chcemy sauny w salonie. Będzie raczej rekuperacja. Może ktoś mnie uświadomi bo zaraz zaczynam a dalej nic nie wiem. Proszę o pomoc.

Chcesz pomocy w zorientowaniu się w temacie i fachowej porady czy po prostu ... kupić pierwszy lepszy piecyk ?

Bo tego ostatniego wcale przy pierwszych postach nie zaznaczyłeś ...

Darek Ci napisał co najlepiej zrobić ... ja wysłałem Ci od razu priv'a z numerem tel. i e-mailem ... z racji tego że mieszkasz 20 minut ode mnie ...

Dalej uważasz że nikt się Tobą nie zainteresował w kwestii doradzenia jakie rozwiązanie będzie dla Ciebie najlepsze ?

Pozdrawiam.

W salonie z kuchnia 25m2 koniecznie akumulacja. Tak z 1.5 tony.

a tak serio to np. blanka kafel .

Albo kominek z dgp. Na parterze lazienka i sypialnia beda trudne do ogrzania.

Lechoski, skoro trudno to może fach trza zmienić?!;)

Oj tam cacko taka sobie zabawka ale sprawdza się. Zerknij w taki sobie piecyk ceramiczny. Mam domek z bala metrzaż można powiedzieć podobny, przy centralnym umiejscowieniu kominka (piecokominka) góra i bez DGP da się ogrzać. Co by sauny nie robić to podwójna szyba o ograniczonych rozmiarach.

Witam.

Kozioł ... pitolisz jakby cię co najmniej koza opuściła ... :)

Narzekasz że nie mamy ochoty doradzać, tylko sprzedawać ... potem zaraz ulegasz "czarowi" jedynemu sprzedawcy w tym towarzystwie, kóry pokazał Ci jeden z setek piecyków jaki jet dostępny na naszym rynku ... i akurat ten, kóry stoi u niego przypadkiem w salonie ...

Chcesz pomocy w zorientowaniu się w temacie i fachowej porady czy po prostu ... kupić pierwszy lepszy piecyk ?

Bo tego ostatniego wcale przy pierwszych postach nie zaznaczyłeś ...

Darek Ci napisał co najlepiej zrobić ... ja wysłałem Ci od razu priv'a z numerem tel. i e-mailem ... z racji tego że mieszkasz 20 minut ode mnie ...

Dalej uważasz że nikt się Tobą nie zainteresował w kwestii doradzenia jakie rozwiązanie będzie dla Ciebie najlepsze ?

Pozdrawiam.

Przeczytaj sobie dokładnie, napisałem 'coś w ten deseń' Czy uważasz , że w kwocie 10 000 da sie coś wykombinować, nie powiedziałem, że nie podjadę. Chcę wiedzieć jakie mają inni doświadczenia albo co mogą doradzić. W samych Katowicach znajdzie sie z 10 firm. Każdy chce coś sprzedać, sam jestem handlowcem. Powiedz jakie masz zdanie na ten temat a nie zapraszaj do salonu. :)

Edytowane przez Koziol77

Witam.

Zdanie na ten temat mam jedno i zawsze to samo ... jak ktoś potrzebuje porady, to godzina, no - góra dwie (razem z dojazdem) czasu spędzonego na konkretnej i fachowej rozmowie w miejscu, gdzie można wszystko o czym się rozmawia zobaczyć na własne oczy i dotknąć własnymi rękami, będzie dużo lepiej spędzonym czasem niż jałowe często dyskusje na FM i spędzanie przed komputerem kilku (nastu) wieczorów ... tym bardziej jak konkretnie i w formie "osobowej" zapraszają ...

Pozdrawiam.

PS.1. za kwotę jaką wymieniłeś, nie będzie żadnej akumulacji - tylko jej namiastka ... erzac taki

PS.2. to co nazywasz piecokominkiem to jest zwykła koza / piecyk ceramiczny, kóry z "piecokominkiem", a tym bardziej akumulacją nie ma nic wspólnego