Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wpis czytałem, nie ma chciejstawa, Jaku idziesz kupić samochód to też nie patrzysz tylko na silnik ale na wygodę itd. o cenie nie wspomnę. Trzeba czasami iść na kompromis i dlatego tu zapytałem. Nie ma 20 ani 15 tys. Mam mniej i pytam co za to można w miarę rozsądnego zrobić Takie to jest niezrozumiałe ?

Kominki G. oczywiście odwiedze czy zapytam ale ceny maja z kosmosu. jak rozmawiałem to na start mi powiedzieli 25 tys. Może w 15 się zamknę.

Lubię porównania z motoryzacją...Albo kupujesz Lanosa, albo samochód! Mam w firmie rożne samochody. Jeden jest wart tyle, ile felga w tym drugim (jedna felga, bez opony!)...Oba sprawne, na chodzie, bezpieczne...

Godzic nie ma cen z kosmosu, tylko nie handluje niską jakością i ludzi wkładami po 1750 zł do "kafloków" nie mami. Żeby było jasne, nie mam nic do wkładów nawet za 1000 zł. Tylko trzeba wiedzieć do czego służą i na jak długo starczą.

Lubię porównania z motoryzacją...Albo kupujesz Lanosa, albo samochód! Mam w firmie rożne samochody. Jeden jest wart tyle, ile felga w tym drugim (jedna felga, bez opony!)...Oba sprawne, na chodzie, bezpieczne...

Godzic nie ma cen z kosmosu, tylko nie handluje niską jakością i ludzi wkładami po 1750 zł do "kafloków" nie mami. Żeby było jasne, nie mam nic do wkładów nawet za 1000 zł. Tylko trzeba wiedzieć do czego służą i na jak długo starczą.

Możesz proszę coś doradzić? Wiesz jaki metraż i jaki dom, jesteś fachowcem.

Słuchaj fachowców, ja kiedyś nie słuchałem i kupiłem dziadostwo ale się opamiętałem i mam teraz coś co na pewno Tobie by się przydało ale mając "dychu" tego mieć nie będziesz. Nie obrażaj się na nich i tak ich podziwiam za cierpliwość.

Przygotuj miejsce gdzie ma stanąć kominek, wylej odpowiedni fundament w porozumieniu z "mądralami" na forum a jak uzbierasz odpowiednią kwotę postaw tam coś czego nie będziesz żałował. Za dychu nie będziesz miał niczego sensownego. Trochę więcej czytaj opinie ludzi o tym co mają, chociaż nie wszystkich stać na to by pisać prawdę, jak mnie w przypadku kominka. Nie chcę tu lansować pewnego fachowca, bo już nie raz mnie opi......ł

janusz dobrze radzi dodam od siebie na czas zbierania odpowiedniej kwoty kup używkę dobrej kozy z wizją ognia zdobędziesz wiedzę ile trzeba palić by było ciepło potem odsprzedasz. Ja też nie chciałem, nie miałem. dużej kasy więc postawiłem sam oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że to nie dla każdego i całe szczęście.

Możesz proszę coś doradzić? Wiesz jaki metraż i jaki dom, jesteś fachowcem.

Dom ma słabą bezwładność, szybko stygnie, wiec powinieneś się skupić na źródle ciepła, które będzie równomiernie je dawkować. Czyli wszelkie urządzenia niekominkowe, w których energię można dozować odcinając jej źródło. Prąd, gaz, ropa, PC itp...Sposób dawkowania może rożny. Mogą to być grzejniki elektryczne włączające się co jakiś czas, ogrzewanie gazowe z kaloryferami włączającymi się co jakiś czas, lub przy tych samych źródłach ciepła (+ PC) - podłogówka jako masa akumulacyjna (kable grzewcze, woda), albo podłogówka o mniejszej bezwładności ale z buforem wodnym...

Wprowadzenia koniec...Teraz interesujący Cie kominek.

Kominek z kaflami trzymającymi ciepło 2 godziny (Twój link), wymagać będzie dokładania co 4...Wyrzygasz po 1 sezonie, jeśli ma to być poważny partner w ogrzewaniu domu. Chyba, że masz fajną teściową, która będzie robić za palacza...

Przy braku teściowej, powinieneś się skupić na:

1. Kominku, który po rozżarzeniu wsadu (porcji drewna), będzie ten żar trzymał średnio 12 godzin.

2. Kominku akumulacyjnym, który po krótkim i intensywnym spaleniu podobnej porcji drewna, zgromadzi ta samą energię w masie ceramicznej i odda w czasie podobnym jak wyżej, lub dłuższym (ale to jest zabawa wprost proporcjonalna do ceny)

Jeden i drugi sposób wymaga nauki i innego podejścia. Inaczej przygotowuje się opał, inaczej pali, inaczej odbiera ciepło...

To dwa ze sposobów. Żaden do tanich nie należy.

Witam.

Myślałem o umieszczeniu anemostatu wyciągowego obok kominka w suficie ale panowie od reku mi to odradzili mówiąc, że zbyt duża temperatura może uszkodzic rekuperator.

To raczej nie chodzi o to że coś ulegnie uszkodzeniu. A o straty ciepła, kóre są w ten sposób przz rekuperację powodowane.

Powinieneś zrobć całkiem odwrotnie - w salonie w okolicach urządzenia grzewczego jakie planujesz należy zrobić dodatkowy nawiew i tak wysterować centralę żeby dawał jak największy nadmiar powietrza. Wtedy całkiem sprawnie jego cyrkulacja przeniesie Ci ciepło po reszcie domu.

W 10 tys. o kominku akumulacyjnym nie ma co nawet myśleć. Trzeba się skupić na dobrym piecyku z jak największą sprawnością i jak największą wagą. Bo to co widziałeś już na zdjęciu to waży zaledwie tyle co przeciętny wkład kominkowy (120-130 kg) i wysyła do komina spaliny o temperaturze znacznie przekraczającej 300 stopni.

Anulowanie zaproszenia anulowano ... jeżeli byłeś u mnie, to być może nie ze mną rozmawiałeś ... :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

To raczej nie chodzi o to że coś ulegnie uszkodzeniu. A o straty ciepła, kóre są w ten sposób przz rekuperację powodowane.

Powinieneś zrobć całkiem odwrotnie - w salonie w okolicach urządzenia grzewczego jakie planujesz należy zrobić dodatkowy nawiew i tak wysterować centralę żeby dawał jak największy nadmiar powietrza. Wtedy całkiem sprawnie jego cyrkulacja przeniesie Ci ciepło po reszcie domu.

W 10 tys. o kominku akumulacyjnym nie ma co nawet myśleć. Trzeba się skupić na dobrym piecyku z jak największą sprawnością i jak największą wagą. Bo to co widziałeś już na zdjęciu to waży zaledwie tyle co przeciętny wkład kominkowy (120-130 kg) i wysyła do komina spaliny o temperaturze znacznie przekraczającej 300 stopni.

Anulowanie zaproszenia anulowano ... jeżeli byłeś u mnie, to być może nie ze mną rozmawiałeś ... :)

Pozdrawiam.

postaram się podjechac w którąś sobotę. Podeślij mi prosze jakiegoś linka albo zdjęcia. Można na PRIV.

Pozdrawiam

Witam.

Jeszcze dwie rzczy w takim domu trzeba zaplanować, pierwsza dosyć popularna, oczywista i nie budząca sprzeciwu - podcięcia w drzwiach. Druga już dla wielu probelematyczna - przelotowe kratki wentylacyjne nad samymi drzwiami. Prosty zabieg, kóry znakomicie poprawia wymianę powietrza i ciepła w całym domu.

Przy kozie / piecyku jest jescze jedna opcja - można piecyk podpiąć do nie za dużej akumulacji. Podobnej do tej jaką umieszcza się w pieco-kominkach. Tylko zazwyczaj problemem jest (dla przyszłych posiadaczy - nie dla mnie) sama aranżacja jej wyglądu.

Pozdrawiam.

Nawiew czy wywiew rekuperacji przy kominku ? Odwieczne pytanie.

Jaka jest sprawnosc centrali rekuperacyjnej ?

Jesli ok. 80% to umieszczenie wywiewu w okolicy kominka powinno powodowac korzysci a nie straty.

Nawiew nad wkladem nie daje kompletnie nic, oprocz rozbełtania powietrza w pomieszczeniu, w ktorym sie znajduje. Pozniej to powietrze zaczyna kierować sie do wywiewow (kuchnia, lazienka). I tam można spodziewac się delikatnego podniesienia temperatury.

W domu z WM w kazdej sypialni znajduje sie nawiew. Nawiewane powietrze miesza się z zastanym w pomieszczeniu i opuszcza pomieszczenie przez podciecie w drzwiach (albo otwor drzwiowy), kierujac sie do pomieszczeń z wywiewami.

Wywiew nad kominkiem jest OK (oczywiscie w suficie, a nie z obudowy). Powietrze o tej temperaturze (40-50C) nie ma szans uszkodzic rekuperatora, tym bardziej, że zanim do niego dotrze miesza sie w skrzynce rozdzielczej z wyciagami z innych pomieszczeń (21C), finalnie podnosi wiec temperature powietrza wplywajaćego do rekuperatura o kilka stopni.

I te kilka stopni jest kluczowe, bo rekupearator potrafi wykorzystac 80-90% tej dodatkowej energii i przekazać ja na nawiewy pomieszczeń.

Ale do DGP temu daleko

Dodatkowym plusem wywiewu przy kominku i podniesienia temperatury wywiewanego powietrza jest skrócenie czasu ochrony przeciwramrożeniowej wymiennika przy minusowych temperaturach na zewnatrz.

Edytowane przez fotohobby

Przy braku teściowej, powinieneś się skupić na:

1. Kominku, który po rozżarzeniu wsadu (porcji drewna), będzie ten żar trzymał średnio 12 godzin.

2. Kominku akumulacyjnym, który po krótkim i intensywnym spaleniu podobnej porcji drewna, zgromadzi ta samą energię w masie ceramicznej i odda w czasie podobnym jak wyżej, lub dłuższym (ale to jest zabawa wprost proporcjonalna do ceny)

Jeden i drugi sposób wymaga nauki i innego podejścia. Inaczej przygotowuje się opał, inaczej pali, inaczej odbiera ciepło...

To dwa ze sposobów. Żaden do tanich nie należy.

Piotrze, proponujesz rozwiązanie z cenami z kosmosu... Akumulacja w kaflach, z przyzwoitym paleniskiem, takim co by za 3-4 lata nie rozleciało się w kwocie 10 tys. za całość - czarno to widzę.

Fakt można coś z "kratki" zastosować z żeliwnymi krążkami, jest akumulacja, jest...:) będzie pan zadowolony :) Tylko, że w takim domu szkieletowym, pasowało by co najmniej z tonę aku zastosować, aby rano nie budzić się w lodówce.

Witam.

Fotohobby ... im wyższa temperatura na wejściu do centrali reku, tym mniejsza jej sprawność i wyższa temperatura wywalana z domu. Powietrze o temp. 50 stopni to o sto procent większa temperatura niż ta, która jest w mieszkaniu ... z rekuperacji robi się wtedy zwykła wentylacja mechaniczna tyle że z podgrzewaczem powietrza a odzysk energii spada niemal do zera.

Pozdrawiam.

Witam.

Fotohobby ... im wyższa temperatura na wejściu do centrali reku, tym mniejsza jej sprawność i wyższa temperatura wywalana z domu. Powietrze o temp. 50 stopni to o sto procent większa temperatura niż ta, która jest w mieszkaniu ... z rekuperacji robi się wtedy zwykła wentylacja mechaniczna tyle że z podgrzewaczem powietrza a odzysk energii spada niemal do zera.

Pozdrawiam.

No to się namieszało, z kominka przechodzimy na rekuperację. Cieszę się,że temat nie umarł po 5 postach. z lodówką to się nie zgodze bo w szkielecie nie spada tem 10 stopni/ 12h , kominek ma grzać pomieszczenia jak jesteśmy w domu. ( chcemy aby dogrzał też piętro )

Piotrze, proponujesz rozwiązanie z cenami z kosmosu... Akumulacja w kaflach, z przyzwoitym paleniskiem, takim co by za 3-4 lata nie rozleciało się w kwocie 10 tys. za całość - czarno to widzę.

Fakt można coś z "kratki" zastosować z żeliwnymi krążkami, jest akumulacja, jest...:) będzie pan zadowolony :) Tylko, że w takim domu szkieletowym, pasowało by co najmniej z tonę aku zastosować, aby rano nie budzić się w lodówce.

Jak powyżej, ma dogrzewać, wiem, ze mozna cuda robić z kominków czy piecy. nie mamy kasy na cuda. Obudowa może być z kafli zwykłych cegiełek białych.