Remiks 26.02.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 A co sądzicie o tym rozwiązaniu ? http://www.romotop.pl/akcesoria-wklady-kominkowe/wymiennik-akumulacyjny-07-aku-001-kv075 i dodatkowy wymiennik. To jest "wymiennik" taaa 90 kg:wiggle:. Sam wkład pewnie ok 5 tys ten wymiennik pewniz z 1,5 tys kafle sztuka tanich 50zł pozostałe pierdoły robocizna - odpowiedz sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 26.02.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 To jest "wymiennik" taaa 90 kg:wiggle:. Sam wkład pewnie ok 5 tys ten wymiennik pewniz z 1,5 tys kafle sztuka tanich 50zł pozostałe pierdoły robocizna - odpowiedz sobie sam. Piec kosztuje koło 9000 tys. ceny wymiennika nie znam. Twoim zdaniem to lipa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Fotohobby ... im wyższa temperatura na wejściu do centrali reku, tym mniejsza jej sprawność i wyższa temperatura wywalana z domu. Powietrze o temp. 50 stopni to o sto procent większa temperatura niż ta, która jest w mieszkaniu ... z rekuperacji robi się wtedy zwykła wentylacja mechaniczna tyle że z podgrzewaczem powietrza a odzysk energii spada niemal do zera. Pozdrawiam. To ciekawe, a co ma wpływ na malejącą sprawność (procentową) rekuperatora ? Dajmy na to, rekuperator ma 90%, na zewnątrz jest -10C. Jak zmieni się temperatura powietrza nawiewanego, przy podniesieniu temperatury powietrza wywiewanego z pomieszczeń o 5C ? Poza tym .... O jakich 50C Ty piszesz ? Tyle w życiu nie dotrze do rekuperatora.... A im większa różnica temperatur pomiędzy domem, a tym, co na zewnątrz, to sprawnośc reku rośnie. Sprawdź sobie sam http://www.recair.com/recuperator_models.php EDIT: Porównaj sobie to: http://www.recair.com/recuperator_details.php?Troom=21&RHroom=35&Tout=-10&RHout=90&flow=150&height=0.5&lng=en&type=RS160 i to: http://www.recair.com/recuperator_details.php?Troom=26&RHroom=35&Tout=-10&RHout=90&flow=150&height=0.5&lng=en&type=RS160 Edytowane 26 Lutego 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 26.02.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Piec kosztuje koło 9000 tys. ceny wymiennika nie znam. Twoim zdaniem to lipa??? PIEC ARONA Tu masz dokładne połaczenie jednego i drugiego - pierwszy produkt w zabudowie, cena x2 w stosunku do tego co pokazałeś - waga całosci 450kg. Sprawdź PRIV tam masz większą rozpiskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.02.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Piec kosztuje koło 9000 tys. ceny wymiennika nie znam. Twoim zdaniem to lipa??? Jak co jakiś czas edytujesz posta dodając coś tam to trudno się odnieść. Pierwszy link to wymiennik i o nim i palenisku tego producenta pisałem. Drugi link, nie mam pojęcia jak to się sprawdzi i co to jest pewnie fachowcy się wypowiedzą. Ja powiem tylko tyle akumulacja to masa w specyfikacji pieca nic na ten temat nie ma a wymiennik to 90kg jak ktoś już pisał taki erzac i bedzie pan zadowolony. Nie mam żadnego związku z branżą ale poradzę Ci tak podjedź do jednego z wykonawców tutaj dyskutujących i niech Ci coś zaproponują potem postaraj się wynegocjować akceptowalną cenę Tak po omacku nic z tego nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 26.02.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Priv już sprawdziłem wcześnie. Ten jest super ale nie ten portfel. Kiedyś myślałem na Romotopem. To co podesłałem z firmy Tapis to nie warte ?? Romotop waży 225 kg, dostawka 90. Podjadę tylko mam ciężko z czasem bo i w soboty do 13 siedzę w pracy. Edytowane 26 Lutego 2015 przez Koziol77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 26.02.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 jakis piecyk ze steatytem polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.02.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 jakis piecyk ze steatytem polecacie? Spadek nagle dostałeś?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 26.02.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 HEHEHEH. Taki z nakładka ni dy rydy ?? Rozumiem- nie było pytania. hehe. sam się dalej śmieję.. Człowiek sobie wymyślił to go na ziemię sprowadzili w 2 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.02.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 A propos steatytu Piotrze coś pisałeś że może będziesz coś gdzieś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 26.02.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 jakis piecyk ze steatytem polecacie? romotop malaga n 02, thorma delia serpentino, oba w Twoim budżecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.02.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Tak sobie szukam materiału na obudowę kominka i trafiłem na sól tak tak płytka solna temperaturowo wygląda ok czy ktoś się spotkał z wykorzystaniem na powiedzmy część obudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.02.2015 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) To, że Forest zna się na robocie to wiem. Byłem nawet kiedyś u niego w salonie, nie poczułem się nadzwyczajnie ale nie o to chodzi. Byłeś u Foresta w salonie, nie poczułeś się tam nadzwyczajnie - ale zapewne dowiedziałeś się wiele (może nawet wszystko) w swojej sprawie. U mnie zapewne nie dowiesz się wiele więcej, tym bardziej że preferuję zasadę nie komplikowania tego co może i powinno być proste. Jednak wykonane bezpiecznie i z głównym przeznaczeniem kominka (paleniska) w pomieszczeniach mieszkalnych, czyli ładna wizualizacja ognia, z nie marnowaniem drewna - energii cieplnej. Edytowane 27 Lutego 2015 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.02.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 jakis piecyk ze steatytem polecacie? Romotop : Strtomboli N Romotop : Evora AKUM [ darmo prawie ] Romotop : Avila Romotop ........ jeszcze sporo modeli.... ze steatytem .... Opisane modele KAŻDY może zobaczyć u nas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.02.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 HEHEHEH. Taki z nakładka ni dy rydy ?? Rozumiem- nie było pytania. hehe. sam się dalej śmieję.. Człowiek sobie wymyślił to go na ziemię sprowadzili w 2 min. To znaczy słówko wyjaśnienia....Steatytu musi trochę być, by nie były to tylko wizualne efekty. Jak dasz 90 kg, będzie ładnie i sumienie uśpione: MAM AKUMULACJĘ! Remiks. Dostawca steatytu milczy. Nie ponaglam, bo to jemu zależało...Czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 27.02.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) To czekamy, masz może jakieś propozycje. Ponowię pytanie czy do takiego domu , DGP wymuszone, grawitacyjne DGP, czy tylko grawitacja bez rozprowadzenia. Edytowane 27 Lutego 2015 przez Koziol77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 27.02.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Romotop : Evora AKUM [ darmo prawie ] jak darmo to chce jak prawie to się muszę zastawić ile to jest prawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.02.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Prawie... dobrze wiesz ile to jest. Oczywiście że trudno porównywać zdolności akumulacyjne małego piecyka i pieca kaflowego jaki pobudujemy metodą zduńską np. Nordika , ten akurat w naszym wykonaniu ma masę 1200 kg , tylko w tym przypadku pytanie było o " steatyt w cenie do " a to też trzeba brać pod uwagę . Evora AKUM to masa piecyka ze steatytem plus możliwość dołożenia małej akumulacji nad paleniskiem ale w końcu piecyk nie piec .... Klient zawsze ma wybór .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 27.02.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) To czekamy, masz może jakieś propozycje. Ponowię pytanie czy do takiego domu , DGP wymuszone, grawitacyjne DGP, czy tylko grawitacja bez rozprowadzenia. Ty dalej ćwiczysz coś za "dychu"? Już pisałem gdzieś o swoim pobycie i noclegach w chałupie z DPG, bez sensu(dla mnie) i dlatego tego nie zrobiłem. Przeczytaj - "Taki sobie piecyk ceramiczny" może to pomoże w wyborze. Nie chcem ale muszem napiszę o niedogodnościach DPG za dychu - kiepski wkład, brudna szyba, brudne ściany w miejscach wylotu DPG, nieciekawa obudowa, syf przed kominkiem(ja mam syfek przez pół godz), ile ja się nanosiłem tych kloców żeby był efekt, teraz spalam jednorazowo mniej więcej 1,5 kloca fi 25cmx 50cm długość. Zjawisko przypiekania kurzu, puszczanie w atmosferę spalin o temp rzędu 400 i więcej stopni, czyli marnotrawstwo drewna. Kiepski efekt grzania, ciepło lub za gorąco kiedy palisz, jak zgaśnie zaczyna się robić zimno, brak możliwości panowania nad żywiołem czyli temp wylotowa z kratek rzędu 50 i więcej stopni, ja w mordę nie mogłem spać ze względu na przesuszone powietrze w pokoju i na wys temp powietrza. Okien nie otwierałem bo było -18stC. Czytaj, wysnuj właściwe wnioski albo idź na całość za dychu i będziesz żałował albo nie. Ukłony dla Pana Piotra! Edytowane 27 Lutego 2015 przez janusz_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.02.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Kiedyś ktoś mi wróżył, że przy wymuszonym DGP i anemostacie wyciągowym przy kominku będę miał za chwilę następne malowanie. Nic z tego. Czwarty sezon zimowy za nami i remontu nie przewidujemy. Ten sezon jadę tylko na kominku, ale to wynik słabiutkiej zimy. Kozioł, piszesz coś o ogrzewaniu elektrycznym, ale przy szkielecie i braku możliwości akumulacji podejrzewam, że kominek będzie używany dosyć często. Krytyczne momenty typu brak palacza zastąpi sterownik w grzewczej inst. elektrycznej. Nie masz kasy tyle ile inni chcieliby żebyś miał, ale to nie znaczy, że sobie nie poradzisz. Skąd wniosek o przypalaniu kurzu, suchym powietrzu właśnie akurat z powodu nadmuchu, a nie suchym powietrzu przy mrozach, nie wiem. Czy kominek czy podłogówka pędzona PC, ekogroszkiem czy kominkiem z P, zimą jest po prostu sucho, a przy WM szczególnie. Dobierzesz i ładny wkład i będzie bez brudnej szyby. Tutaj na forum zazwyczaj rządzi akumulacja, najlepiej za 20 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts