miedziannik 28.02.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Compi, nie pij tyle nalewki i przeczytaj jeszcze raz co napisałem i to nie moja teoria.Jest tam coś o niskich temp. wokół głowy?,gdyby tak było miałbyś inne ogrzewanie=promieniowanie,czego ty nie odróżniasz od konwekcji.Ja mam oprócz kominka tylko ogrzewanie poprzez promieniowanie i nie jest to podłogówka,miałem grzejniki=konwekcję i doskonale wiem jaka to różnica,ale to już dla ciebie znowu herezja.Nie chcem ale muszem się napić mojej nalewki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 28.02.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 ,taka jest fizyka wynikająca z tego że powietrze to najgorszy nośnik ciepła=jeden z najlepszych izolatorów. . Proponuję po nalewce jeszcze raz przeanalizować powyższe... Powszechnie wiadomo,że powietrze jest izolatorem, ale nieruchome, zamknięte w formie styropianu, pianki poliuretanowej lub innej postaci. Wprawione w ruch doskonale sobie radzi z rozprowadzeniem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.02.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Proponuję po nalewce jeszcze raz przeanalizować powyższe... Powszechnie wiadomo,że powietrze jest izolatorem, ale nieruchome, zamknięte w formie styropianu, pianki poliuretanowej lub innej postaci. Wprawione w ruch doskonale sobie radzi z rozprowadzeniem ciepła. I to próbowałem wytłumaczyć kierując uwagę na podcięcia w drzwiach. I DGP i WM ładnie miesza powietrze i jedyny dyskomfort to cześć podłóg gdzie mamy ceramikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.02.2015 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Wbrew pozorom powietrze tak łatwo się nie miesz czasami wystarczy belka przy stropie by zatrzymać to mieszanie. Co innego wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2015 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Można koszulą machać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.02.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Można koszulą machać.... Można machać ale szkoda rąk i koszuli )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.02.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Wbrew pozorom powietrze tak łatwo się nie miesz czasami wystarczy belka przy stropie by zatrzymać to mieszanie. Co innego wentylator. Jak dobrze że ja belek ani żadnych podciągów nie mam w domu . Wg mnie wystarczy przy WM dobrze zrównoważyć nawiewy, prawidłowo rozmieścić anemostaty i będzie ok. Nawiewy z DGP montowałem bliżej drzwi, a te z WM w przeciwległych narożach, zazwyczaj przy oknach. Jak miałoby się to wszystko nie mieszać to nie wiem. Ale Eniu podał proste rozwiązanie, więc jak ktoś ma kłopot .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.02.2015 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Proponuję po nalewce jeszcze raz przeanalizować ... Wprawione w ruch doskonale sobie radzi z rozprowadzeniem ciepła. Czy aby nie ciepło powoduje ruch powierza ? Tak coś pisali o tym na FM .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.02.2015 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Jak dobrze że ja belek ani żadnych podciągów nie mam w domu . Wg mnie wystarczy przy WM dobrze zrównoważyć nawiewy, prawidłowo rozmieścić anemostaty i będzie ok. Nawiewy z DGP montowałem bliżej drzwi, a te z WM w przeciwległych narożach, zazwyczaj przy oknach. Jak miałoby się to wszystko nie mieszać to nie wiem. Ale Eniu podał proste rozwiązanie, więc jak ktoś ma kłopot .... WM czyli wentylatory a co ja pisałem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.02.2015 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Czy aby nie ciepło powoduje ruch powierza ? Tak coś pisali o tym na FM .... Ok ale zastanów się jaki, w jakim układzie pionowym czy poziomym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.02.2015 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 WM czyli wentylatory a co ja pisałem??? Piałeś prawidłowo, ja to jedynie rozwinąłem w szczególach, żeby ktoś na kacu nie zaczął wymyślać nowych historii z mojego domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.02.2015 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Compi, nie pij tyle nalewki i przeczytaj jeszcze raz co napisałem i to nie moja teoria.Jest tam coś o niskich temp. wokół głowy?,gdyby tak było miałbyś inne ogrzewanie=promieniowanie,czego ty nie odróżniasz od konwekcji.Ja mam oprócz kominka tylko ogrzewanie poprzez promieniowanie i nie jest to podłogówka,miałem grzejniki=konwekcję i doskonale wiem jaka to różnica,ale to już dla ciebie znowu herezja.Nie chcem ale muszem się napić mojej nalewki . Mnie twój sposób ogrzewania nie interesuje. Nie znam go, nie znam kwot jakie wydałeś i ile wypiłeś, aby znowu udowadniać mi jaki mam komfort grzewczy w moim domu. Może nie sil się już na następne hipotezy, insynuacje i podejrzenia. Nie wychodzi ci to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.02.2015 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) Piałeś prawidłowo, ja to jedynie rozwinąłem w szczególach, żeby ktoś na kacu nie zaczął wymyślać nowych historii z mojego domu . Może i piałem, albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem albo jeteś totalnym ignorantem, wybudowałeś sobie coś tak jak i ja nie miałe najmniejszego zamiaru ujmować Ci podziwiam ludzi którzy własnymi rączkami coś robią niestety gorzej z wymianą poglądów. Edytowane 28 Lutego 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 28.02.2015 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Wy tu gadu gadu a trunek od f.5 się kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.03.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Mnie twój sposób ogrzewania nie interesuje. Nie znam go, nie znam kwot jakie wydałeś i ile wypiłeś, aby znowu udowadniać mi jaki mam komfort grzewczy w moim domu. Może nie sil się już na następne hipotezy, insynuacje i podejrzenia. Nie wychodzi ci to. Ale dajesz się jak dzieciak.U mnie compusiu jest obecnie tak.PG milczy ,zapotrzebowanie na ciepło z kominka znikome.w domu sielanka 22,5 stC.Oszczędności są.To się teraz podłogówka wzięła i zapowietrzyła.Stagnacja ją dopadła.;)Czy cuś..Cominusius ty jak dziecko poddajesz się jak krzykną na ciebie.Cie lubię bo masz to czego innym brakuje .Wiesz jak to się nazywa.U mnie to dogmatyzm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.03.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 [ATTACH=CONFIG]306823[/ATTACH] Wy tu gadu gadu a trunek od f.5 się kończy To lubię fajnie ,jest okoliczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.03.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Ok ale zastanów się jaki, w jakim układzie pionowym czy poziomym??? Sugerujesz że tylko w pionowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 01.03.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Witam.Romole,wszystko się zgadza,ale ostatnie zdanie nie całkiem.Powietrze szybko rozprowadza ciepło,jednak jest to doskonały izolator i potrzeba sporo energii żeby go nagrzać a rozprowadzając go w tak wariackim tempie jak kolega z wymuszonym DGP,oczywiste jest że masa kurzu jest wałkowana przez całą chatę,co kolega próbuje udowodnić że tak nie jest,skoro tak twierdzi to niech mu będzie,szkoda pisania.Darek,jeśli to powietrze pod sufitem ma taką samą temp. jak przy podłodze=konwekcji brak=ogrzewanie poprzez promieniowanie.Compi,dobrze że nie chcesz wiedzieć jakie ogrzewanie mam,bo go na pewno nie znasz,to dopiero byś nam tu teorię wyższości twojego nad moim wypisywał,zresztą to forum o kominkach a nie o ogrzewaniach.Pozdrawiam.P.S. nalewki tylko powyżej 40 st. spożywam. Edytowane 1 Marca 2015 przez miedziannik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.03.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Witam. Romole,wszystko się zgadza,ale ostatnie zdanie nie całkiem.Powietrze szybko rozprowadza ciepło,jednak jest to doskonały izolator i potrzeba sporo energii żeby go nagrzać a rozprowadzając go w tak wariackim tempie jak kolega z wymuszonym DGP,oczywiste jest że masa kurzu jest wałkowana przez całą chatę,co kolega próbuje udowodnić że tak nie jest,skoro tak twierdzi to niech mu będzie,szkoda pisania. Darek,jeśli to powietrze pod sufitem ma taką samą temp. jak przy podłodze=konwekcji brak=ogrzewanie poprzez promieniowanie. Compi,dobrze że nie chcesz wiedzieć jakie ogrzewanie mam,bo go na pewno nie znasz,to dopiero byś nam tu teorię wyższości twojego nad moim wypisywał,zresztą to forum o kominkach a nie o ogrzewaniach. Pozdrawiam. P.S. nalewki tylko powyżej 40 st. spożywam. Pojechałeś brachu... 1.Powietrze ma bardzo małą pojemność cieplną. Ogrzewa sie błyskawicznie. Otwórz okno w mroźny dzień, potem je zamknij - obserwuj. Inteligentny jesteś 2.Każde promieniowanie zamienia część ciepła na konwekcję. Z automatu. Średnio można przyjąć 50 %. 3. Do tego dochodzi zmiana objętości. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba przy 273 o C (z haczykiem?) - "rośnie" dwukrotnie. Mam nadzieję, że mi wybaczysz:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.03.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Witam. ... a rozprowadzając go w tak wariackim tempie jak kolega z wymuszonym DGP,... To podaj jakieś wymiar tego wariackiego tempa, pośmieję się. Następny dowód na to, że nie masz pojęcia o tym jak to może działać. Jest cicho, skutecznie i da się to regulować. Nic nie dmucha na głowę, nie jesteś wstanie rozpoznać skąd tak na prawdę bierze się ciepło w pomieszczeniu. Nie mam efektu przypalonego kurzu, którego w całym domu mam mniej niż kiedyś w spółdzielczym mieszkaniu z w. płyty. Piszę o całości, a więc GWC, WM i DGP. Co bym dzisiaj zmienił? Dodałbym nitkę nadmuchu z DGP do wiatrołapu i małej łazienki. Tutaj niepotrzebnie próbowałem zaoszczędzić parę złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts