Remiks 13.07.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 obudowa ciepła wykonana z cegły ręcznie formowanej wytwórniw Hofmanowska ,wkład Hajduk AT http://images78.fotosik.pl/707/fe428bb41134ad83med.jpg Pozdrawiam bagi69 Obudowa wentylowana z cegły 12cm grubości, a ile czasu potrzebuje by być ciepłą? Pytanie wcale nie złośliwe a z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 13.07.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Obudowa wentylowana z cegły 12cm grubości, a ile czasu potrzebuje by być ciepłą? Pytanie wcale nie złośliwe a z ciekawości. Miał powstać piec komorowy ale klient nieprzekonywalnym był. Ciepłą będzie ale dużo więcej czasu i opału trzeba niz dla pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.07.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Bardzo przypomina wzory jakie budowaliśmy z Tatą w latach 80-tych ... Te 12 cm cegły od takiego wkładu to ..... "kiedyś się nagrzeje .... do jakiejś temperatury.." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.07.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Wreszcie dojechał "potwór" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViWaldik 11.08.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 WitamJaką szerokość paleniska ma ten kominek MD. Wygląda nowocześnie. U mnie szyba jest szersza niż wyższa i wchodzą kawałki 40 cm nawet szersze. Zapewne jednak ktoś to policzył i zaprojektował w odpowiedni sposób.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 11.08.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Witam Zapewne jednak ktoś to policzył i zaprojektował w odpowiedni sposób. Liczone to jest w ten sposób:"ciekawe co klientowi może się spodobać?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.08.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Witam Jaką szerokość paleniska ma ten kominek MD. Wygląda nowocześnie. U mnie szyba jest szersza niż wyższa i wchodzą kawałki 40 cm nawet szersze. Zapewne jednak ktoś to policzył i zaprojektował w odpowiedni sposób. Pozdrawiam U mnie proporcje szyby, szerokość mniejsza niż wysokość. Szerokość paleniska 35cm a wchodzą kawałki nawet 50 cm, cuda jakieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 11.08.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 U mnie proporcje szyby, szerokość mniejsza niż wysokość. Szerokość paleniska 35cm a wchodzą kawałki nawet 50 cm, cuda jakieś To Ty przez komin ładujesz te kawałki?. Ciekawe rozwiązanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.08.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 To Ty przez komin ładujesz te kawałki?. Ciekawe rozwiązanie! Zbyt rozgarniętym nie trzeba być by wiedzieś że jest jeszcze głębokość paleniska;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 11.08.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Zbyt rozgarniętym nie trzeba być by wiedzieś że jest jeszcze głębokość paleniska;-) Czyli, że kawałki palą się pionowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.08.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Zbyt rozgarniętym nie trzeba być by wiedzieś że jest jeszcze głębokość paleniska;-) A jednak się myliłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.08.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 A jednak się myliłeś... No niestety tak:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 12.08.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 A jednak się myliłeś... To Ty nie wiedziałeś??? hm, trochę dziwne. Kiedyś pisałeś, że jak napaliłeś w swoim palenisku to po dwóch tygodniach jeszcze był żar w palenisku. Jak to mogłeś osiągnąć bez głębokości? A Wy dwaj to jak "papużki nierozłączki". Fajnie jest mieć takie wsparcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 13.08.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 StefanW Czy Ty się z księżyca wziąłeś? Ty chłopie kompletnie nic nie rozumiesz. Nawet najprostszych zależności. Weź Ty może wróć do podstawówki to może nauczą Cię czytania ZE ZROZUMIENIEM. A jak dotąd to strasznie zaśmiecasz wątki swoim całkowitym niezrozumieniem tematu. Do kominka wchodzą polana o długości max 50 cm. Na zdjęciu wygląda niepozornie ale palenisko jest bardzo pojemne/głębokie. Zresztą w technice piecowej wielkość szyby nie jest najważniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViWaldik 13.08.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Rzeczywiście pojemna bestia. Po długości wykombinowali chytrusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.08.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Niekoniecznie trzeba zapakować cała taczkę drewna aby osiągnąć dobry efekt..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.08.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Niekoniecznie trzeba zapakować cała taczkę drewna aby osiągnąć dobry efekt..... A Twoim zdaniem taczka to ile np. w kg. Dobry efekt to? Jak na fachowca to bardzo lakonicznie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 13.08.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 MD.1) Jeżeli chce się komuś podstawówkę polecać to najpierw samemu należałoby się z nią zapoznać.2) Prawdopodobnie nie potrafisz czytać z włączonym myśleniem -współczuję- bo nie odnosiłem się do Twojego "potwora".3) Kręci Cię chyba palenie polanami długimi bo 50-ka chodzi Ci po głowie. Pamiętaj, że im dłuższe polana palisz tym gorsza sprawność paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.08.2016 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Witam. http://images77.fotosik.pl/816/ae31a36527f33eca.jpg Stewcio znowu kadzi..Lepiej omijać..Przecież to teoretyk nie praktyk.Nie ma ,a kadzi. Kiedyś w swoim parowozie nie interesowały mnie gabaryty polana grub/szer/dług.Ale w miarę upływy czasu i doświadczania zauważyłem przypadłość w/w iż lepiej radzi sobie z np.40-50 postawioną w pion albo 30 ułożoną w kratkę.Pozostałem przy drugim.Nie wiem jaka głębokość jest u MD ale układanie polan po głębokości niźli po długości specjalnie nie robi dla mnie różnicy.Liczy się efekt palenia i dopasowanie się umiejętnościami do swojego paleniska. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.08.2016 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 To Ty przez komin ładujesz te kawałki?. Ciekawe rozwiązanie! Tak przez dwa , jednym 50 ,a drugim 40.Jak u ciebie wygląda załadunek.Pokaż..Jeśli nie pokażesz uznam to co MD.Ale kadzisz .Szkoda ,że mody na urlopach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts