ViWaldik 06.09.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 WitamW kominku palę drewnem sezonowanym (grab dab brzoza-mam możliwości gromadzenia opału na działce w rotacji 3 lata)W tym roku zakupię (już zamówiłem) paletę 960 kg brykietu pini kay. Proszę o podpowiedź czy najlepiej używać go np na początku palenia przy rozpalaniu czy korzystniej jest dodawać go na koniec palenia - nigdy nie paliłem brykietem . Oczywiście dalej gównie będzie to drewno.Może więc ktoś ma doświadczenie z opalaniem brykietem pini kay i drewnemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 06.09.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Po co Ci brykiet skoro masz co roku 3-letnie drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViWaldik 09.09.2016 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 WitamPo co brykiet .... Zakup brykietu nie jest błędem. To jest paliwo i napewno ulegnie spaleniu w kominku wytwarzajac ciepło. Nie znam tego rodzaju opału z praktyki. Na razie nie wyobrażam sobie opalania brykietem - mam wrażenie że będzie drożej. Nie sprawdziłem tego - może nie jest tak, że to pomyłka.I to jest moja odpowiedź na pytanie po co mi brykiet - poprostu aby sprawdzić przydatność.Czy macie Panstwo wobec tego doświadczenia w opalaniu drewnem i brykietem pini kay - i możecie się podzielić informacją zwrotną i uwagami w tym zakresie ?Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.09.2016 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Witam Po co brykiet .... Zakup brykietu nie jest błędem. To jest paliwo i napewno ulegnie spaleniu w kominku wytwarzajac ciepło. Nie znam tego rodzaju opału z praktyki. Na razie nie wyobrażam sobie opalania brykietem - mam wrażenie że będzie drożej. Nie sprawdziłem tego - może nie jest tak, że to pomyłka. I to jest moja odpowiedź na pytanie po co mi brykiet - poprostu aby sprawdzić przydatność. Czy macie Panstwo wobec tego doświadczenia w opalaniu drewnem i brykietem pini kay - i możecie się podzielić informacją zwrotną i uwagami w tym zakresie ? Podrawiam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192864-Drewno-czy-brykiet&highlight=brykiet http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242701-Brykiet-czy-na-pewno-kominkowy&highlight=brykiet http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230260-Brykiet-czy-drewno&highlight=brykiet http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206360-Brykiet-w-kominku&highlight=brykiet http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111475-Do-kominka-brykiet-czy-drewno&highlight=brykiet http://forum.muratordom.pl/showthread.php?59869-Brykiet-a-drewno-kominkowe-ceny&highlight=brykiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViWaldik 11.09.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Witam i dziekuję za linki. Były pomocne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.09.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 (edytowane) Witam ponownie Prace trwają nadal. Potwór prawie podłączony hydraulicznie. Masa akumulacyjna postawiona, otwór w kominie wycięty pod wejście masy, środek wyłożony szamotem. Trochę zabawy było z docelowym ustawieniem. W przyszłym tygodniu mam nadzieję uda się wszystko spiąć do kupy (w tym elektronikę) i odpalić. Edytowane 6 Listopada 2016 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.09.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 (edytowane) Czy ktoś wie jak zamieszczać zdjęcia, żeby się nie odwracały? EDIT: Już odwrócone Edytowane 29 Września 2016 przez MD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.09.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Czy ktoś wie jak zamieszczać zdjęcia, żeby się nie odwracały? Chyba musisz przy odwracaniu u siebie zapisać je ze zmienionymi danymi EXIF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.09.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Trójnik wklejany na budowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.09.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Trójnik wklejany na budowie ? Tak. Komin był budowany bez trójnika. Dopiero po ustawieniu masy kumulacyjnej wiadomo było gdzie wyciąć otwór i wkleić trójnik. Do tego wyczystka również musiała być wycięta w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ultralegera 10.10.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Witajcie, Wykonuję sam kominek z płyt krzemianowo wapniowych. Etap jak na zdjęciu. Doprowadzenie powietrza z zewnątrz zrobione. Czy po zdjęciu potraficie określić czy na ten moment mam wszystko dobrze zrobione ? Nie ma komory dekompresyjnej ale dałem podwójnie płytę na sufit. Kolejna sprawa to kwestia dgp. Dom parterowy, rozprowadzenie do pokoi po strychu. Pytanie jak umieścić rurę od dgp w komorze spalania. Planuję zrobić to tak jak narysowałem na zdjęciu (rura na zielono blisko czopucha), luft będzie powyżej rury na czerwono. Czy tak będzie poprawnie? Znajomy twierdzi, że powinienem dać rurę od dgp przy samym suficie powyżej luftu bo tam jest najwięcej ciepła i wszystko pójdzie na rozprowadzenie. Czy ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.10.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Czy po zdjęciu potraficie określić czy na ten moment mam wszystko dobrze zrobione ? Tak, źle;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ultralegera 11.10.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Tzn? Samo stwierdzenie "źle" w niczym mi nie pomoże. Co jest źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ultralegera 12.10.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Panowie doradźcie coś, chciałbym zabudowywać a nikt nic nie komentuje. Przede wszystkim gdzie umieścić w komorze rurę od dgp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_kal 01.11.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 (edytowane) Dzień Dobry Edytowane 6 Listopada 2016 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 03.11.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Dzień Dobry [ATTACH=CONFIG]371739[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]371740[/ATTACH] nie za nisko? plecy będą boleć od obsługi a i dla małych dzieci większe ryzyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 04.11.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Kolejna sprawa to kwestia dgp. Dom parterowy, rozprowadzenie do pokoi po strychu. Pytanie jak umieścić rurę od dgp w komorze spalania. Planuję zrobić to tak jak narysowałem na zdjęciu (rura na zielono blisko czopucha), luft będzie powyżej rury na czerwono. Czy tak będzie poprawnie? Znajomy twierdzi, że powinienem dać rurę od dgp przy samym suficie powyżej luftu bo tam jest najwięcej ciepła i wszystko pójdzie na rozprowadzenie. Czy ma rację?http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=369898&d=1476135857 Nie jestem zdunem więc mogę się mylić, ale: 1. Otwór wlotu powietrza jest za mały. Szczególnie jeśli chcesz wyciągać do DGP i pędzić turbiną to wlot powinien być znacznie większy. 2. Pobranie powietrza do DGP z wyższej części ja bym wziął znad rury komina przy suficie. PObierając powietrze zz wysokości czopucha nie weźmiesz całego gorącego powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.11.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Słusznie prawisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 04.11.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Orły forumowe pobudziły się z letargu albo pobrały jakieś mikstury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monach 05.11.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) Mój komineczek Edytowane 6 Listopada 2016 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts