Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownik budowy - za ile ?

Recommended Posts

poradzcie bo niewiem czy 800 to drogo a moze sa jeszcze tansi :evil:

co to znaczy tańsi i ta mordka -> :evil: ?

po cenie to jest super tani, jak ustaliliście, co wchodzi w skład jego obwiązków, czy to tylko pozorant ?, aby ta cena nie brała się z umiejętności/wiedzy (a właściwie ich braku), mój był tani, ale i dobry. Każdy problem kontrukcyjno/budowlany rozwiązywał i nawet projekt poprawił.

Trzeba czasem się zastanowić... Bo co tanie to drogie... :evil: Mój projektant młody człowiek - niewiele za projekt chciał, ale w końcowym etapie (niestety nie podpisałem z nim umowy) okazało się że za projekt wziął tyle co stary wyjadacz architekt. Tylko że gdzie teraz nie spojrzę widzę jego błędy!!! :cry: :evil:

rozpoczynam budowe na wiosne i tez szukam kierownika najtanszy chce 800zl w dwoch ratach i bedzie zagladal na budowe jak czesto bede chcial

poradzcie bo niewiem czy 800 to drogo a moze sa jeszcze tansi :evil:

Mysle ze powinienes szukac tańszego placic komus 800zl za kierowanie budowa to rozpusta, on zeby móc pokierowac Twoja budowa tylko 5 lat studiowal potem przez conajmniej dwa lata pracowal na budowie , zdawal egzaminy i teraz musi oplacic obowiazkowe skladke. Ja myśle ze te 800zl to przesada wstyd tyle mu dawac.

Ludki zastanowcie sie czasem nad dylematami bo rece opadaja, 800zl na kierownika to dramat , chcesz wydac 250 000 na dom a zalujesz na goscia ktory Ci cos doradzi?

Czesto bywa tak: drogi ale bardzo pomocny kierownik budowy, albo tani, ale tylko "figurant". Można też znaleźć wariant pośredni.

Ja osobiście preferuję takiego kierownika, który może coś doradzić, "przycisnąć" budowlanców, pomóc rozwiązać problem, itd, a dodatkowo nie jest zbyt drogi.

Znajomy miał takiego "figuranta", zapłacił mu 300 zł, ale gość na budowie nie pokazywał się praktycznie wcale. W takiej sytuacji, gdyby nie wymóg przepisów to szkoda tych 300 zł!!!

Naszemu kierownikowi płacimy jakoś 1200 zł w dwóch ratach, ale gość był i jest przy wszystkich ważniejszych pracach typu wykopy, zbrojenia, szałunki, strop, więźba, itd.

800 zł to bardzo tani pod warunkiem, że gość zna się na budowaniu domów i będzie pomagał wam podczas budowy.

P.S. Poszukaj przy użyciu funkcji "szukaj". Było wiele wątków na ten temat.

A ja wam powiem tak. Ile Was kosztuje najmniejszy błąd na budowie? 500, 1000?? A w takim razie ile kosztuje poważny błąd??

Dlatego zaiwestujcie w dobrego kierownika, potraktujcie to jako ubezpieczenie budowy. A uwierzcie dobry kierownik za 800 pln nie przyjdzie, bo to nie jest sprzątaczka!! Szukajcie kierownika z polecenia, sprawdzonego, a jest troche takich.

Pozdrawiam, i życzę dobrego kierownika.

mnie w W-wie juz kilku z ogłoszenia krzyknęło ok.5kpln. Ale oni mają swoje firmy budowlane i jak widać przyzwyczaili się do wystawiania b.drogich ofert. jednak byli i po 2 kpln. Wszystko zależy od tego na jakiego wykonawcę w końcu postawię.

wkurza mnie to, bo ja nie mam arabskiej natury i nie czerpię przyjemnosci z targowania się. lubię dostać od razu rozsądną cenę, którą można kosmetycznie zaokrąglać, ale jak dostaję oferty z wistu o 40% wyższe od realnej wartości usługi, to mnie ręce i cycki opadajom, tj. pardon, odechciewa mnie się dyskusji z takimi oferentami. Jak mam z byle pierdołą się potem targować i zamiast na ważnych rzeczach, to na kłótniach cenowych z łowcami jeleni się koncentrować, to ja szukam dalej tych niepazernych...

Jasny gwint, to za co ja płacę 3 000 zł??? Jakiś Krezus chyba jestem, albo mnie z nim kierownik pomylił! :D

Wprawdzie kierownik nie jest figurantem, dość pomocny gość, bywa kiedy go sobie zażyczymy a życzymy sobie rzadko. Ma ten komfort, że budujemy sami a właściwie mój mąż, który się na tym zna (obaj nawet kiedyś budowali razem w jednej firmie), ale i tak pewnych błędów uniknęliśmy a on nam nie pomógł ich uniknąć (jedyna praca w jakiej mój małż. nie debiutował to murarka, w innych już różnie bywało a np. dach to czysty debiut). Po waszych postach zaczynam mieć wątpliwości w wysokość honorarium!

....poradzcie bo niewiem czy 800 to drogo a moze sa jeszcze tansi :evil:

Ludki zastanowcie sie czasem nad dylematami bo rece opadaja, 800zl na kierownika to dramat , chcesz wydac 250 000 na dom a zalujesz na goscia ktory Ci cos doradzi?

jajmar - nic dodac nic ujac

Ostatnio jeden z klientow (juz tu jego wypowiedz zacytowalem) w sposob malo przyjemny dopominal sie rabatow i rozsadku z mej strony - a mozecie mi wierzyc lub nie z racji martwego sezonu zostal policzony naprawde na minimalnej ale mimo wszystko jeszcze oplacalnej dla mnie marży.

Figuranta w wawie i okolicy za 1kpln jest trudno a takiego rozsadnego co nie tylko wpisy do dziennika zrobi to od 3kpln w gore. Mozliwosci bledow w projektach jest wiele - poczynajac od konstrukcyjnych po czysto uzytkowe i wieszosc z Was (bez obrazy) nie widzi tego do momentu zakonczenia inwestycji - pozniej do kogo miec pretensje? W wiekszosci wypadkow on podpowie co zmienic, jak ulepszyc itp.

W projekcie mojego znajomego bylo sporo bledow, nie mial kierownika tylko figuranta za smieszne pieniadze - myslal ze zaoszczedzi kupe kasy - jeden blad popelniony przez architekta kosztowal go tyle ze mogl spokojnie zaplacic kierownikowi budowy z prawdziwego zdarzenia nawet i 100 razy wiecej - tyle kasy sciagnal z niego inny projektant poprawiajac blad architekta

Ale coz - kazdy ma swoj rozum i swoja kalkulacje

• 6 years później...
Gość elka51
podnosze , jakie obecnie sa stawki za kierownika budowy?

Benzyna nie potaniała, życie nie potaniało to chyba nic "taniej" w kwestii KB nie będzie...

A tak na serio - wszystkie kwoty które tu wymieniono są śmiechu warte i tyczą się wyłącznie figurantów podbijących w ciemno dzienniki budowy. Ci co przyjeżdzają na odbiór pewnych etapów pełnią funkcję bardziej Inspektora Nadzoru Inwestorskiego ale na pewno nie Kierownika Budowy...

Co powinien robić Kierownik Budowy? To co sama nazwa wskazuje - kierować budową czyli być na budowie i kierować pracownikami.

Ile kosztuje prawdziwy Kierownik Budowy? ~3-4 tys netto/msc bo takie są mniej więcej obecnie minimalne stawki na rynku. Wszystko "tańsze" to zwyczajna fikcja