Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości zbrojenie w płycie fundamentowej ?

Recommended Posts

Witam

Chcę wykonać płytę fundamentową pod mały przydomowy warsztat.

Płyta będzie miała grubość 20cm wymiary około 7.10x5.40.

W środku będzie stała między innymi frezarka o wadze około 5 ton i tokarka o wadze około 4 tony.

Prosiłbym o radę na jakiej wysokości daje się zbrojenie w płycie.

Chciałem dać dwie warstwy zbrojenia z pręta fi10 "oczko" 10x10 (nie wiem czy nie za dużo/za gęsto) tylko nie wiem na jakiej wysokości daje się takie zbrojenie tj.ile od spodu a ile od góry płyty.

Dziękuje

Pozdrawiam

Nie mam projektu.

Mam wykop zasypany pospółką z cementem i folię, na to chcę dać 20cm betonu z gruchy.

Na pewno są jakieś wytyczne na jakiej wysokości ma być zbrojenie np: 5cm od spodu i 5cm od góry ?

I co z tego że sa wytyczne skoro płyta nie zadziała ?

Otulina od dołu minmum 7cm od góry 3cm. Skutek masz 2 zbrojenia w betonie. Czy ta plyta bedzie dobra ?- Raczej nie. Ale oszczedzileś pewnie z tysiaca albo dwa.

• Like 1

Jeszcze dopytam, czy zbrojenie z pręta fi10 oczko 10x10 w dwóch warstwach nie będzie za gęste/grube albo za rzadkie/cienkie ?

Dla warsztatu co 15 - 20 cm spokojnie wystarczy.

Jeśli przewidujesz jakieś słupy to wokół każdego z nich w kwadracie 1m x 1m zagęścić zbrojenie x2 czyli co 7,5 - 10cm

Pręty na końcach płyty wygiąć o 90* i skierować te dolne pionowo do góry a górne do dołu.

• Like 1