grzeniek 23.06.2024 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca Witam,Szukam opinii na temat pustaków Termoton P+W Diament Plus z Owczar.Nie ukrywam, że właściwości cieplne pustaka przekonują mnie do niego parametry cieplnePytanie jak budowało się wam/ekipom z tego materiału ?Jak się użytkuje dom z tego materiału? [ATTACH=CONFIG]469225[/ATTACH] Zastanawia mnie jego znacznie mniejsza masa (35% vs. Porotherm) przy tylko 15% mniejszej objętości pustka. Odświeżam trochę temat , bo większość postów na temat tego pustka pochodzi z ~2020. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.06.2024 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca Nie ukrywam, że właściwości cieplne pustaka przekonują mnie do niego parametry cieplne Pamiętaj, że lambda podaje w miarę realną prawdę tylko dla materiałów jednorodnych. A przy dziurawych inne jest przewodzenie ciepła w pionie, inne w poziomie a do tego dochodzi konwekcja powietrza w pustych przestrzeniach. I masz do wyboru albo kleić na grubą spoinę co zapewnia zemknięcie drogi konwekcji w pojedynczym pustaku ale psuje U ściany, albo klejenie na cienką spoinę czy pianoklej i zostawienie autostrady dla powietrza od samego dołu do samej góry. A co do samej lambdy - im więcej powietrza w m3 pustaka (czyli cieńsze i/lub rzadziej rozłożone ścianki z ceramiki), tym lambda lepsza - bo powietrze jest dobrym izolatorem. Ale tym większa konwekcja (dlatego niektórzy tak dużą wagę przykładają do ilości komór w profilach okiennych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 24.06.2024 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca Spójrz jeszcze na pustak z Porothermu o oznaczeniu E500. Jest dłuższy od standardowego co przekłada się na mniejszą ilość łączeń. Jest to niby wersja odchudzona ale oczywiście trzeba wszelkie parametry. Ja z niego budowałem. Wszystko również zależy od ekipy. Niektórzy między zamkami zostawiają po 10mm przerwy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniek 07.07.2024 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca W planie jest klejenie na zaprawę.Na pewno zakryje dużą część pustka blokując pionowy przepływ powietrza. Sugerujesz, że parametry podawane przez producenta nie są do utrzymania w technologii budowy jaka jest przewidziana?Pytam bo jestem trochę zaskoczony:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts