Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termoton P+W Diament Plus vs. Porotherm P+W

Recommended Posts

Witam,

Szukam opinii na temat pustaków Termoton P+W Diament Plus z Owczar.

Nie ukrywam, że właściwości cieplne pustaka przekonują mnie do niego parametry cieplne

Pytanie jak budowało się wam/ekipom z tego materiału ?

Jak się użytkuje dom z tego materiału?

[ATTACH=CONFIG]469225[/ATTACH]

Zastanawia mnie jego znacznie mniejsza masa (35% vs. Porotherm) przy tylko 15% mniejszej objętości pustka.

Odświeżam trochę temat , bo większość postów na temat tego pustka pochodzi z ~2020.

• Like 1

Nie ukrywam, że właściwości cieplne pustaka przekonują mnie do niego parametry cieplne

Pamiętaj, że lambda podaje w miarę realną prawdę tylko dla materiałów jednorodnych. A przy dziurawych inne jest przewodzenie ciepła w pionie, inne w poziomie a do tego dochodzi konwekcja powietrza w pustych przestrzeniach. I masz do wyboru albo kleić na grubą spoinę co zapewnia zemknięcie drogi konwekcji w pojedynczym pustaku ale psuje U ściany, albo klejenie na cienką spoinę czy pianoklej i zostawienie autostrady dla powietrza od samego dołu do samej góry.

A co do samej lambdy - im więcej powietrza w m3 pustaka (czyli cieńsze i/lub rzadziej rozłożone ścianki z ceramiki), tym lambda lepsza - bo powietrze jest dobrym izolatorem. Ale tym większa konwekcja (dlatego niektórzy tak dużą wagę przykładają do ilości komór w profilach okiennych).

Spójrz jeszcze na pustak z Porothermu o oznaczeniu E500. Jest dłuższy od standardowego co przekłada się na mniejszą ilość łączeń. Jest to niby wersja odchudzona ale oczywiście trzeba wszelkie parametry. Ja z niego budowałem.

Wszystko również zależy od ekipy. Niektórzy między zamkami zostawiają po 10mm przerwy :/

• 2 weeks później...

W planie jest klejenie na zaprawę.

Na pewno zakryje dużą część pustka blokując pionowy przepływ powietrza.

Sugerujesz, że parametry podawane przez producenta nie są do utrzymania w technologii budowy jaka jest przewidziana?

Pytam bo jestem trochę zaskoczony:confused: