marcinsu 01.07.2024 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca (edytowane) Cześć Miałem montowaną bramę garażową i ponieważ wjazd był za wąski powiększałem z każdej strony. Obecnie dolny profil od bramy jest jedynie na zaczepach przykręcony i "wisi w powietrzu" ok. 1.5cm Zastanawiam się jak zrobić to poprawnie aby zrobić "podlewkę" pod tym profilem i aby nic nie popękało oraz się nie wgniatało. Myślałem aby podłożyć coś metalowego pod ten profil lub plastikowe kliny (takie od montażu płytek) i zalać jakimś klejem. Kupiłem żelowy, ale wydaje mi się że jest to zły wybór ponieważ skoro jest elastyczny to może się uginać i z czasem popęka przy wjeżdżaniu autem / ewentualnie innym pojazdem rolniczym Mam prośbę o podpowiedź jaki klej zastosować? Może samopoziomujący? Czy robić jakieś kliny pod profilem? Edytowane 1 Lipca przez marcinsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 02.07.2024 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca Klej to jest do klejenia płytek przykładowo a nie do łatania wylewki betonowej. Zasadą jest używanie do uzupełniania ubytków materiału, który ma parametry najbardziej zbliżone do parametrów podłoża. Posadzka w garażu to raczej solidny beton. Do uzupełniania ja bym stawiał na coś w stylu ceresit CX20, ale to też zależy od szczegółów, bo raz piszesz, że to detal przy słupku bramy a raz, że będzie narażony na najazdy ciężkiego sprzętu (foto by wyjaśniło więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.07.2024 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca Raczej stawiał bym na odkręcenie dolnego profilu a po aplikacji wspomnianej zaprawy ( ceresit CX ) zatopienie go w zaprawie i powtórny montaż.Po tym etapie obrobienie zaprawy tak by pasowała do naszej wizji.Bez zatopienia zawsze zaistnieje jakiś luz profilu więc podczas najeżdżania będzie się on uginał i doprowadzał do wykruszania się zaprawy którą tam aplikujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts