Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociołek na Ekogroszek padł - co dalej?

Recommended Posts

Witam,

Przez ponad 10 lat ogrzewałem dom ekogroszkiem. Moje przygody częściowo opisane tutaj:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?207993-Kocio%C5%82-BAWARIA-SEKO-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84

W tym roku kociołek się rozszczelnił + ta tyle skorodowała obudowa (od spodu), że dymienie stało się mocno kłopotliwe.

Pytanie co dalej?

Dom 35 letni. Ocieplenie średnie. Instalacja też 30 letnia --> grube rury, część żeliwnych grzejników...

Zostać przy eko czy może pellet? Ktoś przechodził przez taki proces zmiany kotła?

Albo eko albo pellet bo o pompie raczej nie myśl ale jak wybierasz ekogroch to od razu kup sobie zapas węgla na powiedzmy 10 lat aby nie płacić darmozjadom za dwa lata ETS-2 , jak rocznie spalasz powiedzmy 3 tony to 30 ton z mety kupuj bo z wariatami nie znasz minuty ani godziny:lol2::lol2::lol2::lol2:

Póki się da to ekogroszek a jak się nie da to wymiana palnika na pelletowy nie wyjdzie drogo.

Dunia - dawno nie widziałem strony w miarę rzetelnie opisującej koszty ogrzewania -całkiem dobra ta strona. Choc myślę że akurat pellet może wypaść trochę lepiej niż tam podali.

Edytowane przez Chris Zielonka

U mnie jeszcze ważne są 2 kwestie.

1. teoretycznie kociołek na eko kupuję za swoje. Na pellet moge dostać dotacje.

2. wazna jest maksymalizacja bezobsługiwości. przez większosć czasu w domu jest tylko jedna starsza osoba. I jest problem z wsypywaniem wegla, usuwaniem popiołu już o niespodziewanym wygaśnięciu kotła nie wpominając. Jest róznica miedzi ekogroszkiem a pelletem w tej kwestii?

P.S. Pompa odpada. Ale bierzemy pod uwagę np. ogrzewanie nawiewowe. Choć to już w ogóle nie wiem czy to zadziałałoby u nas i kalkulowałoby się w obecnych cenach prądu.

Edytowane przez MARTINOS

U mnie jeszcze ważne są 2 kwestie.

1. teoretycznie kociołek na eko kupuję za swoje. Na pellet moge dostać dotacje.

2. wazna jest maksymalizacja bezobsługiwości. przez większosć czasu w domu jest tylko jedna starsza osoba. I jest problem z wsypywaniem wegla, usuwaniem popiołu już o niespodziewanym wygaśnięciu kotła nie wpominając. Jest róznica miedzi ekogroszkiem a pelletem w tej kwestii?

P.S. Pompa odpada. Ale bierzemy pod uwagę np. ogrzewanie nawiewowe. Choć to już w ogóle nie wiem czy to zadziałałoby u nas i kalkulowałoby się w obecnych cenach prądu.

To ja ci trochę ułatwię , są kotły tzw dwupaliwowe na dotację , normalnie ma certyfikat na pellet i taki zgłaszasz ale dostaniesz też certyfikat na ekogroszek jednocześnie następnie odkręcasz kilka elementów dokręcasz inne i jedziesz czy to peletem czy to ekogroszkiem, ja na twoim miejscu jednak nie brałbym dotacji tylko kocioł ekogroszkowy w granicach 8-9 tys zł a za resztę kuuupa ekogroszku ze sklepu pgg na zapas co najmniej 10-cio letni , najtańszy kocioł na pellet to chyba 14 tys z tego co się orientuję. a między 14 a 8-9 jest różnica.

Goguśiu jak zapomnisz dodać coś o Tusku to całkiem dobrze gadasz. Kocioł na ekogroszek da się w prosty sposób zamienić na pelletowy a dobry choć używany palnik na pellet można kupić za jakieś 3 k. Pellet ma tę przewagę że nawet za bardzo czyścić nie ma co bo paliwo spala się całkowicie więc można tygodniami do kotła nie zaglądać. Tak więc kupując kocioł trzeba zadbać aby był dwupaliwowy i faktycznie najlepiej z certyfikatem na oba paliwa jeśli to możliwe.

Po latach z ekogroszkiem nie ukrywam, że chciałbym od tego odejść. :p

Czy po przejściu z eko na pellet konieczna jest jakaś zmiana w instalacji wokół kotła itp. czy to działa na tej samej zasadzie?

Działa tak samo ale zmiany są bo ty pewnie miałeś grawitację a tu się tak nie da bo muszą być pompki CO np aby działała ochrona powrotu ( zawór 3D) bo bez niej kocioł zgnije szybciej niż poprzedni , druga sprawa peletem bez bufora paląc możesz ale nie musisz mieć problemów z kominem bo spaliny są tak zimne że komin to sama woda chyba że już masz jakiś porządny komin , peletu pójdzie ci co najmniej tonę więcej to pewne a reszta no cuż to ogień i tyle.

Czy po przejściu z eko na pellet konieczna jest jakaś zmiana w instalacji wokół kotła itp. czy to działa na tej samej zasadzie?

A miałeś ochronę powrotu (żeby nie wychładzać kotła, bo to podstawowa przyczyna korozji)? Jeżeli nie miałeś, to tak czy inaczej warto ją zrobić, żeby wydłużyć żywotność kotła czy to na groszek, czy pellet.

Ale zastanów się najpierw, nad trochę dalszą przyszłością. Czy nie warto dołożyć rekuperacji i/lub ocieplić i/lub wymienić stolarki? To może mieć sens, bo podniesie wartość domu w czasie sprzedaży, podniesie komfort mieszkania i znacznie obniży koszty ogrzewania. A dobór źródła ciepła (zarówno co do mocy, jak i co do wyboru nośnika energii) zależy od ilości potrzebnych kWh.

Po latach z ekogroszkiem nie ukrywam, że chciałbym od tego odejść. :p

Napisz lub pokaż, jak to jest aktualnie podłączone, gdyż może będzie można coś wykorzystać z tej instalacji.

Edit:

W instalacji jest zawór 3D + pompa CO + pompa CWU

Wystarczy więc doposażyć układ w zawór antykondensacyjny 55°C i wykorzystać pompę CO do ochrony kotła i zasilania CO. Na zawór 3D zakładamy siłownik, który będzie kontrolował temperaturę w domu na podstawie wskazań i nastaw panelu pokojowego. Ewentualnie można założyć na wszystkie grzejniki głowice termostatyczne.

Edytowane przez DUNIA.MD