Tomasz9106 03.07.2024 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2024 Witam wszystkich,potrzebuję fachowej porady co do montażu rekuperatora decentralnego w jednym pomieszczeniu 18m2. 30-letni dom(grube ściany), bez możliwości montażu prawdziwej, centralnej rekuperacji. Pomieszczenie nie ma praktycznie żadnej wentylacji. Jako że jest to sypialnia, potrzebuje urządzenia niemal niesłyszalnego na najniższych obrotach. Obecnie rozważam 3 opcje:1. Prana 150 (możliwe, że dopłaciłbym do wersji Premium)2. Zehnder ComfoSpot 50 (spore urządzenie, wydaje mi się, że sterowanie wyłącznie na panelu na obudowie)3. Dwa rekuperatory Alnor HRU-WALL-WI-150-60 (jeden do tłoczenia powietrza a drugi do wyciągania. Montaż możliwy wyłącznie na jednej ścianie, około 3 metry odstępu między urządzeniami. Plus za sterowanie WiFi). Cenowo wyszłoby to w granicach 5-6 tys, tak myślę. Kompletnie nie znam się na temacie rekuperacji itp. Rozważałem również opcje montażu w pomieszczeniu obok jakiegoś mini rekuperatora i poprowadzenie kanałów do sypialni, ale nie wiem czy coś takiego w ogóle się wykonuje (w tej cenie). Uprzejmie proszę o pomoc i dziękuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2024 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2024 Jak jeden nawiewa a drugi wywiewa, to nie może być odzysku ciepła ani wilgoci.Jak rekuperator działa tym samym kanałem i tym samym filtrem cyklicznie - przez jakiś czas nawiewa, a potem wywiewa to ma niską sprawność odzysku a do tego co w jednym cyklu zbierze się na powierzchni filtra to po odwróceniu kierunku wdmucha z powrotem.Więc bierz tylko takie rekuperatory, które w tym samym czasie nawiewają i wywiewają powietrze jak np. Mitsubishi Lossnay VL‑100EU5‑E. Oczywiście centralny ERV byłby znacznie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz9106 05.07.2024 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2024 Dziękuję za odpowiedź,montaż rekuperatora centralnego do całego domu niestety odpada ze względu na warunki. A czy montaż takiego rekuperatora jak ABP 160/125 WIFI ECO jon16 ma sensu do jednego pomieszczenia? Czy nawet jak będzie chodził na minimalnych obrotach to czy nie będzie „za mocny”? Przypuszczam, że w ostateczności mógłbym podłączyć jeszcze dwa- trzy niewielkie pomieszczenia. Link do urządzenia, które mnie zainteresowało:https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-abp-160125-wifi-gorna-eco-jon16-przeciwpradowa-p-621.html Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.07.2024 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2024 A czy montaż takiego rekuperatora jak ABP 160/125 WIFI ECO jon16 ma sensu do jednego pomieszczenia? Czy nawet jak będzie chodził na minimalnych obrotach to czy nie będzie „za mocny”? Jak to faktycznie wymiennik entalpiczny i wentylatory EC (czyli nogą zejść z obrotami bardzo nisko) i sterownik umożliwia zejście do 20-30% maksa, to może być. Zwłaszcza, jak da się włożyć dokładniejsze filtry co stłumi jeszcze przepływy. Tylko w tej firmie nie podają pełnej specyfikacji i nie masz pewności, czy każda partia to dokładnie ten sam sprzęt nawet, jak znajdziesz opis czy zdjęcia kogoś, kto już kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz9106 06.07.2024 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2024 Jeszcze jedno pytanie. Czy przy zastosowaniu np tłumików akustycznych itp szum i praca rekuperatora nie będzie dochodzić przez kanały do anemostatów? Można to całkowicie wyciszysz? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts