Kamilius83 05.07.2024 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca Witam, Przede mną trudne zadanie. Elewacja. Buduję dom marzeń, którego koszt przekracza wszelkie moje wyobrażenia... ale to takie chyba czasy. Miałem bardzo niemiłe sytuacje z budowlańcami (firma, która robiła mi stan surowy np. przewaliła mnie na 3 koła za styropian, jego cena była o 3k droższa niż w tej samej firmie ja sam bym kupował). Od tego czasu zamawiam wszystko sam. Na budowaniu niewiele się znam, a czasu na dokształcanie nie ma (sprzedałem mieszkanie i muszę się wyprowadzić do końca roku). Moje lamerskie pytanie. Co dokładnie jest potrzebne do wykonania elewacji około 300m2. Potrzebuję na prawdę dokładnie wszystko, bo tutaj gdzie mieszkam ceny są kosmiczne, każdy każdego zna i potrafią tak walić w ch... że nie będę miał gdzie mieszkać jak nie wezmę się za to sam (materiały). Z tego co doczytałem to: 1. Styropian - wybrałem na razie taki: Styropian grafitowy Termo Organika TERMONIUM PLUS fasada 031 200op = 17 048zł 2. GruntATLAS ARKOL NX Grunt pod farby silikonowe 5 kg x 60 = 3 540zł 3. TynkTynk silikonowy ARSANIT THERMATYNK-SN baranek 1,5 mm baza 25 kg x 27 = 9 418,36 zł 4. FarbaFarba Elewacyjna Silcosan B-1 OPTOLITH 10L x 15 = 4 959zł 5. KlejCT85 KLEJ DO STYROPIANU I SIATKI Z WŁÓKNAMI EPS 25KG x 60 = 1 973zł I chyba to: siatka zbrojąca, kołki z tworzywa sztucznego, pianka poliuretanowa, profil metalowy, listwa startowa (tylko nie wiem ile tego, od kogo i gdzie)Nie wiem ile mnie to może kosztować - 5 000zł? 6. Robocizna - biorą 125zł/m2 = 37 500zł 7. Wykończenie deską wejścia - 2 000zł? Razem: 76 500zł - sporo. Do tego jeszcze będzie podbitka, ale na razie skupmy się na elewacji. Starałem się wybrać te produkty które były w necie polecane. Zależy mi aby to było na lata, dobre produkty. Czy coś byście poradzili/zmienili/dodali? Bardzo dziękuję za pomoc każdemuKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 06.07.2024 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca (edytowane) Robiłem elewacje samemu. Styropian 15cm biały swisspor na beton komórkowy. Śmiało zalicza UW ściany.Klej do styropianu w puszkach z allegro - 24 butelka, jedna starczało na ok 8m2.Kolki w na różach domu i przy oknach.Listwy przy okienne w kolorze okienSiatka elewacyjnaKlej do zatapiania siatkiGrunt caparol bialutki. I na razie jest skończone, nie będę kładł baranka do zakończenia procesu budowy. Wypożyczenie rusztowania od kolegi. Ok 220m2 wyniosło mnie ok 16-17tys. Dokladnie nie liczylem, sam styro na dom wyniosl ok 7,5tys kupowany w lipcu tamtego roku w dołku cenowym. Robiłem ok 3 miesiące po godzinach. Robione sierpień-listopad 2023. Styropian brany z hurtownia styropianu, najniższe ceny. Możesz tam kupić i siatkę i klej itp. Dach dwuspad w kalenicy 8.4m z poddaszem. Nie gruntowalem ścian przeleciałem miotła i namaczalem woda ściany i czekałem aż wyschnie, mają być bez kurzu, brudu itp. Robiłem bez listy startowej, najpierw cokół 10cm wysoki na ok 15cm pod poziomice i potem elegancko kładłem narożnik i pierwsza warstwę styropianu 15cm. Co to za grunt i do czego? Mi caparol wyniósł trzy wiadra po 300zl i dom jest biały jak śnieg a tu jakiś wynalazek. Skąd to i do czego? P.S. w mojej okolicy (bialystok) biora 185zł z materiałem za m2 polozenia eleawcji, 300m2 = 55 tys. Znalazlem na hurtowniastyropianu styro bialy na 300m2 EPS70 038 lambda, 20cm grubosci i towarek masz za 12tysiecy a nie 17tysia, 5 tysia jednym kliknieciem masz w keiszeni. Nie wiem kolego skad szukasz towar i jak ale slabo to Ci wychodzi (nie chce czynic zarzutu). Daj info co chcesz zrobic i jak bo i kupujesz baranka i farbe elewacyjna? Nie bardzo rozumiem. 75koła za sama elewacje to kupe kasy. Napisz jeszcze z jakiego materialu masz ściany. Edytowane 6 Lipca przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.07.2024 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca Autor tematu ma niewielkie pojecie o elewacji. Widać, że robi zakupy rzeczy, które są do niczego niepotrzebne, a nie robi zakupów tego co trzeba. Ja też najpierw zrobiłem bez baranka, a baranek rok później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 06.07.2024 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca (edytowane) no tak, zauwazyć idzie chaos. Na sam początek zajrzalbym do projektu, co mowi projekt ile styropianu i jakiej grubosci, jakie mamy sciany. Potem wchodzimy na strone gdzie obliczymy Uw ściany i albo lecimy swoją ścieżką (droższą) albo lecimy po minimum aby spełniło UW ściany. Obecnie na beton komorkowy wystarzca nawet 15cm białego styropianu 038. Jesli ceramika lub silikat pewnie bedzie trzeba dac wiecej, kwestia wyliczenia. W kazdym razie kupujemy styropian na te 300m2. Kupujemy klej, siatke i grunt. I starczy jesli chcemy sie szybko wprowadzac bo czekaja nas po elewacji inne roboty, po wprowadzeniu mozna zrobic sobie baranka albo mieszkac tak pare lat. Nadal uwazam ze 75tys za elewacje to kosmos, bo taki styropian na ten dom bedzie kosztowal z 12tys (bialy 20cm), siatka kleje, grunt, siatka z 1800zl (6x300zl), listwy przyokienne, grunt, ja tu mysle ze smialo w samym towarze mozna sie zmiescic w 20tysiacach. Robota jak mowisz 125zl/m2= 37500, a w niej masz polozenie baranka, zostalo by tylko kupic tynk silikonowy na te 300m2. Wychodzi 20tys+37,5=57,5tys + baranek. No to do 75 tysiecy jeszcze daleka droga. Ponadto poszukalbym ekip chociazby oglosilbym sie na spotted na facebooku ze szukam do elewacji, bo dla mnie 125zl/m2 to sporo. Zapytaj ile biora z materialem ile bez, niech wycenia. Edytowane 6 Lipca przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.07.2024 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca Wybrałeś totanie bez sensu produkty bez ładu i składu i totalny mix producentów. Wrzuć w @ lub opisowo ile tam jest tego M2 oraz co Ty chcesz mieć na tej elewacji , z czego budynek jest postawiony. i dostaniesz to w formie pełnej listy. Łącznie z listwami i narożnikami , info czy masz rolety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilius83 07.07.2024 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca No właśnie dlatego zapytałem, ale odpowiedź jest jeszcze głupsza niż to co napisałem, także nie jest tak źle. Co do roboty, musi być wszystko zrobione w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilius83 07.07.2024 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca Jest 300m2 - pisałem już. Postawiony z silikatu 24. Rolet nie mam. Mogę wrzucić pdf odnośnie mojego projektu, tylko który rzut będzie najistotniejszy tutaj? Co do wyglądu dokładnego to jest z żoną w opracowaniu (wiadomo jak to z kobietami "to się podoba, tamto, ale jednak nie to, zaraz to itd... ) Czas nagli i wszystko robimy na raz, dlatego pisałem aby już wstępnie znać "jaki producent, co kupić, gdzie aby potem nie zrzucić to dla robotników bo skończy się jak z tymi co robili stan surowy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilius83 07.07.2024 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca Dziękuję za dłuższą wypowiedź. Wygląda to tak, że jednak muszę wszystko na raz. Tak to już jest z kobietami (nie będę rozwijał ;p) 75 tys. to kosmos? Chyba nie wiesz ile teraz w północo wschodniej części kraju są ceny Mi pierwszy zaśpiewał cenę 100 tys. i to bez jakichś tam bajerów. Jeżeli można się zmieścić w towarze za 20tys. to paniee Ale w cuda nie wierzę. Mówisz, że dokupić tylko tynk? Ale co z farbą np? Też właśnie mi chodzi o to "siatka, kleje, grunt" - patrzyłem ile kosztuje i wypisałem. I to polecane właśnie na forum tutaj. Dlatego też piszę, aby wiedzieć jakie kleje ile itd. bo jak 2 dni siedziałem ostro to właśnei wyszło mi to co napisałem na początku (wszystkie prawie produkty, ilość itd. pochodzą z forum). Ja już mam doła przez to, że mi jak tylko dziecko się tak rozchorowało, że tydzień w szpitalu siedzieliśmy, to budowlańcy deskowanie zrobili z g.. desek mokrych z korą i jeden pas desek jest czysty, niczym nie zaipregnowany. I mogę g... z tym zrobić. A jak napiszecie... czemui nie znalazłeś innego? Tak tutaj wszyscy robią. Klika, jest 30 firm i każdy każdego zna, ceny każdy każdego zna i sobie ustala wspólnie. Tutaj i tak srogo negocjowałem, że mi wyszło 400k za stan surowy zamknięty (215m2), gdzie były firmy co chciały 220tys. sama robocizna i to bez dachu, a za stan deweloperski 2mln ("bo ja mam tyle roboty, że tylko za 2mln ruszę dupę"). Powoli się zmienia jak słyszę na lepsze, ale zanim to się stanie to muszę walczyć sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.07.2024 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca to co podajesz to sa ceny z kosmosu. w takich cenach juz spokojnie miesci sie etixx, jest miejsce na kolkowanie eco-twistami, tynki z pierwszej ligi , narozniki listwy przyokienne okapniki, startowo okapnikowe z K-uni ( produkuja dla Caparol i STO) nawet wysylajac to kurierem i tak jest sporo - sporo roznicy w cenie. [email protected] obwod budynku, a najlepiej rzut parteru + zestawienie stolarki (najlepiej tej co zamontowana lub zamowiona) info o tym co na cokole + jakas wizka jezeli jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 08.07.2024 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca Mówisz, że dokupić tylko tynk? Ale co z farbą np? Jeśli chcesz tynk silikonowy to on jest barwiony w masie. Co chcesz malować? U mnie cenowo elewacja niecałe 250m2 (ceny na gotowo, ze wszystkim, materiał robocizna VAT): w zeszłym roku ok 50 tys. ocieplenie (biały styro 20cm, kołkowany) +siatka i klej, w tym roku 27 tys. tynk silikonowy baranek 1,5 Robiły mi to dwie różne firmy lokalne (musiałem robić roczną przerwę, więc w kolejnym roku oferty wyglądały inaczej). Kasting robiłem w kilku firmach w całej Wielkopolsce. Ale przydaje się poznać technologię, żeby wiedzieć czego wymagać i porównywać oferty całościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 08.07.2024 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca @ Kamilius83,pisz do fighter1983 to zrobi Tobie profi wycenę materiałów. Ja trafiłem do niego już po fakcie ( potrzebowałem Mikę na cokół gdzie nawet dystrybutorzy Caparola mieli na zamówienie, a u niego od ręki). Styro też jest obecnie w mega cenach. Czy to Swisspor czy Knauf. Chemię (klej do styro i do siatki bierz tylko topową). Robisz to praktycznie raz na całe życie, a przy pęknięciach i złym wykonaniu będziesz to całe życie oglądał.U mnie był Swisspor + Caparol jako chemia, siatki i jako tynk (amphisilan). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.07.2024 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca to co podajesz to sa ceny z kosmosu. (...) [email protected] obwod budynku, a najlepiej rzut parteru + zestawienie stolarki (najlepiej tej co zamontowana lub zamowiona) info o tym co na cokole + jakas wizka jezeli jest. Jakiś horror a nie kosmos. Ja rozważam 22cm 0.032. Bywają w bardzo dobrej cenie. A widzę, że kolega wrócił, tylko w nowej zdaje sie firmie. Kolejny dom i nowe zamówienie. Napiszę po elewacje we wrześniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.07.2024 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca (edytowane) Jakiś horror a nie kosmos. Ja rozważam 22cm 0.032. Bywają w bardzo dobrej cenie. A widzę, że kolega wrócił, tylko w nowej zdaje sie firmie. Kolejny dom i nowe zamówienie. Napiszę po elewacje we wrześniu wpadlem poaktualizowac czesc danych i mi sie taki watek pojawil. owszem: Proetics sp. z o.o. - handlowa (wystartowala) sklep.proetics.pl - ale tu zmiana silnika sklepu i walcze z integracjami i konfiguracja od miesiaca Proetics Wykonawstwo sp. z o.o. - wykonawcza (w trakcie ogarniania) Proetics Listwy sp. z o.o. - wylaczny dystrybutor k-uni na Polske (listwy te co ma capa i sto w ofercie ale w brandzie k-uni, czyli oryginalnej) bo mnie wkur.... ceny, dostepnosc, gęganie, i ze nie wszystko dostepne co bym chcial. (na ostatniej prostej do dogadania) do tego pracuje jeszcze nad czatem gpt4 na stronie proetics.pl - tak zeby go nauczyc wszytskiego co wiem + jeszcze wiedza kilku specjalistow z branzy i oddac to do uzytkowania ludziom. taki pomysl sie pojawil. wal smialo - zwlaszcza ze mnostwo ciekawych rzeczy mi sie pojawilo w latach 22-24 - przy czym to trzeba na FB lub na blogu - ktorego nie mam czasu zrobic bo tu na forum to jest dramat ze zdjeciami, filmami etc... Edytowane 8 Lipca przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 08.07.2024 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca (edytowane) 75 tys. to kosmos? Chyba nie wiesz ile teraz w północo wschodniej części kraju są ceny Mi pierwszy zaśpiewał cenę 100 tys. i to bez jakichś tam bajerów. wiem bo mieszkam koło Białegostoku, w dodatku gram w piłkę z chłopakiem który takie elewacje robi. W tamtym roku jak chciałem się zorientować ile biorą to mówił, że 185zł/m2 robota+materiał, grunt tynk weber. Nawet jeśli mieliby się dziś podnieść na 200zl (choć wątpie bo cena styro jest niska) to wychodzi jak byk 60tysiecy a nie 75! Pamiętaj ze jesli chcesz szybko, ktos moze rzucac ceny z kosmosu, bo i tak ma prace a jak złapie kogos kto jest w stanie zaplacic z nawiązką to da innemu cene promocyjna pod warunkiem poczekania. Dodatkowo mniej wiecej od sierpnia wrzesnia rusza taki typowy sezon na docieplenia i to jest w mojej ocenie najgorszy moment na branie takich robot, bo ekipy maja co robic. Szukasz nie tego co trzeba, jakies grunty pod farby, farby elewacyjne. Przeciez tynk jest barwiony na jaki kolor zechcesz. KUPUJESZ 1. styropian 2. siatka 3. klej do przyklejania plyt do sciany 4. klej do zatapiania w siatce 5. grunt 6. tynk silikonowy 7. listwy przyokienne 8. parapety Na samym styropianie juz Ci przyciąłem 5tysiecy, szukasz nie tam gdzie trzeba i w dodatku słabo i jakoś tak chaotycznie. Wejdz sobie na hurtowniastyropianu, przywioza Ci całą furę, tam masz najtaniej, kupisz sobie tam dodatkowo klej i akcesoria. Jezeli chcesz sie wprowadzic szybko i cos przyżydzić bo czeka cie jeszcze kupa wydatkow to rob elewacje tylko do gruntu, baranka i fanaberie zostaw na potem jak sie wprowadzisz i ustabilizuje sytuacja. No ale, zrobisz jak uwazasz. To w końcu Twoja kasa. Ale przydaje się poznać technologię dajcie wy spokoj jaka technologia? przyklejasz plyty styropianowe, wpuszczasz pianke w szczeliny, tarujesz krawedzie, klej siatka , nóż , druga warstwa. To żadna technologia, cement + troche polimerów. Kazdy klej jest podobnej jakosci, jedynie na cyzm bym nie żydził to tynk. Nie robcie prosze z budowlanki lotu w kosmos to prosta robota, w lazience mozna mowic o precyzji a tu kazdy fachmen wam powie, ze nie ma idealnej elewacji, pod slonce wszystko wyjdzie chocby nie wiem jak glaskal i zaciagal rowno klej na pare warstw. Tynk pozatym ukryje niedoskonalosci. Najwazniejsze trzymac sie prostych zasad, siatka z zakładem, zbierać nadmiar kleju na zakladzie zeby nie bylo widac potem zakladów, nakladac siatke najpierw klej na plyty potem siatka i wtapiac. Jeżeli kołkowane to zakupić kółka styropianowe, by potem nie bylo biedronki na mrozie, itp triki. Zadna filozofia panowie czy tam technologia. Edytowane 8 Lipca przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.07.2024 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca (edytowane) wiem bo mieszkam koło Białegostoku, w dodatku gram w piłkę z chłopakiem który takie elewacje robi. W tamtym roku jak chciałem się zorientować ile biorą to mówił, że 185zł/m2 robota+materiał, grunt tynk weber. Nawet jeśli mieliby się dziś podnieść na 200zl (choć wątpie bo cena styro jest niska) to wychodzi jak byk 60tysiecy a nie 75! Pamiętaj ze jesli chcesz szybko, ktos moze rzucac ceny z kosmosu, bo i tak ma prace a jak złapie kogos kto jest w stanie zaplacic z nawiązką to da innemu cene promocyjna pod warunkiem poczekania. Dodatkowo mniej wiecej od sierpnia wrzesnia rusza taki typowy sezon na docieplenia i to jest w mojej ocenie najgorszy moment na branie takich robot, bo ekipy maja co Szukasz nie tego co trzeba, jakies grunty pod farby, farby elewacyjne. Przeciez tynk jest barwiony na jaki kolor zechcesz. KUPUJESZ 1. styropian 2. siatka 3. klej do przyklejania plyt do sciany 4. klej do zatapiania w siatce 5. grunt 6. tynk silikonowy 7. listwy przyokienne 8. parapety Na samym styropianie juz Ci przyciąłem 5tysiecy, szukasz nie tam gdzie trzeba i w dodatku słabo i jakoś tak chaotycznie. Wejdz sobie na hurtowniastyropianu, przywioza Ci całą furę, tam masz najtaniej, kupisz sobie tam dodatkowo klej i akcesoria. Jezeli chcesz sie wprowadzic szybko i cos przyżydzić bo czeka cie jeszcze kupa wydatkow to rob elewacje tylko do gruntu, baranka i fanaberie zostaw na potem jak sie wprowadzisz i ustabilizuje sytuacja. No ale, zrobisz jak uwazasz. To w końcu Twoja kasa. dajcie wy spokoj jaka technologia? przyklejasz plyty styropianowe, wpuszczasz pianke w szczeliny, tarujesz krawedzie, klej siatka , nóż , druga warstwa. To żadna technologia, cement + troche polimerów. Kazdy klej jest podobnej jakosci, jedynie na cyzm bym nie żydził to tynk. Nie robcie prosze z budowlanki lotu w kosmos to prosta robota, w lazience mozna mowic o precyzji a tu kazdy fachmen wam powie, ze nie ma idealnej elewacji, pod slonce wszystko wyjdzie chocby nie wiem jak glaskal i zaciagal rowno klej na pare warstw. Tynk pozatym ukryje niedoskonalosci. Najwazniejsze trzymac sie prostych zasad, siatka z zakładem, zbierać nadmiar kleju na zakladzie zeby nie bylo widac potem zakladów, nakladac siatke najpierw klej na plyty potem siatka i wtapiac. Jeżeli kołkowane to zakupić kółka styropianowe, by potem nie bylo biedronki na mrozie, itp triki. Zadna filozofia panowie czy tam technologia. No patrz ... To ja ostatnie kilkanaście lat zajmując się wyłącznie elewacjami to albo debilem niepojętym jestem , albo Ty dość powierzchownie psychofizycznych do tematu. Masz tu swoje sempre : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?363934-Elewacja-do-konsultacji-w%C5%82asna-robota-pomo-szukanie-rozwi%C4%85zania Edytowane 8 Lipca przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.07.2024 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca cos sie zle linknelo z tel: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?363934-Elewacja-do-konsultacji-w%C5%82asna-robota-pomo-szukanie-rozwi%C4%85zania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 08.07.2024 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca (edytowane) Oczywiście że będziesz bronił swojej opcji bo to twoja konkurencja. Krzywizny od kleju? Nie trzeba być tuza logiki by wiedzieć że to raczej źle starty styropian bez laty a nie kwestia użytego kleju że jest krzywo. Tyle zdążyłem doczytać z tamtego wątku reszty mi się zwyczajnie nie chce mi się czytać. Jakaś pierdola bez pojęcia zabrała się za elewacje i potem żal że to wina produktu? 40 papierem zacieral płyty? A co to jest blacha samochodowa? Nałożył narożniki i potem się przesunęły? Ewidentna amatorka Niczego to nie dowodzi w kwestii jakości produktów. Niemniej jeśli chodzi o temat można taniej niż autor zrobić ta elewacje ładnie i schludnie. Nigdzie nie zasugerowałem że jest ktoś debilem, nie zawsze najdroższy produkt będzie tym najlepszym czy akurat sprawdzonym w lepszym stopniu niż chociażby tańszy ale nie reklamowany przez znane buźki Edytowane 8 Lipca przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.07.2024 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca Oczywiście że będziesz bronił swojej opcji bo to twoja konkurencja. [ Krzywizny od kleju? Nie trzeba być tuza logiki by wiedzieć że to raczej źle starty styropian bez laty a nie kwestia zużytego kleju że jest krzywo. Tyle zdążyłem doczytać z tamtego wątku reszty mi się zwyczajnie nie chce mi się z nikim. Jakaś pierdola bez pojęcia zabrała się za elewacje i potem żal że to wina produktu? 40 papierem zacieral płyty? A co to jest blacha samochodowa? Ewidentna amatorka nic nie dowodzaca. No wyobraź sobie że taka konkurencja że odsyłam im klientów na styro - szkoda mi na to czasu żeby się pieprzyć na 2zl marzy. Z kolei okazuje się że oni wprowadzają np Eco Twisty - ode mnie - coś co ja zacząłem używać kilka lat temu Mi też w sumie się nie chce gadać z Toba , przecież wiesz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 08.07.2024 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca (edytowane) To sam zaproponuj Panu coś od siebie, dam rękę uciąć z tym co tu wypisał że znajdziesz mu taniej dobry produkt, który posłuży mu do izolacji domu w wystarczającym stopniu. Ja pisałem tylko ogólnie co ma kupić, nawet firm tu nie wymieniłem, prócz styro sam kupiłem swisspor i to był dobry produkt. Było parę płyt bananowych ale bez tragedii. Edytowane 8 Lipca przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.07.2024 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca Nic na siłę . To co sam znalazł jest bez sensu i na dodatek w jakiś oderwanych od rzeczywistości cenach . W sumie ciężko znaleźć drożej chyba. Dostał maila w wiadomości gdzieś wyżej, będzie chciał - odezwie się, jak nie teraz to za 2 lata jak będzie problem - częsty scenariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts