Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe AMS 10-8 funkcja CHŁODZENIA

maciacho

Recommended Posts

Witajcie,

pytanko do znawców. Sterownik SMO20 chciałem przełączyć na funkcję chłodzenia podłogówki/konwektorów w smo i odłączyłem cyrkulację cwu i włączyłem funkcję chłodzenia na prezkaźniku X4 (wyświetlanie trybu chłodzenia, nie 4-rurowe) według instrukcji. Chłodzenie działa ale jak włącza się grzanie cwu to nie może dobić do zadanej temp. bo chyba zawór trójdrogowy QN12 lub QN10 nie przełącza się i jakby ogrzewanie szło na podłogówkę bo rura od chłodzenia robi się ciepła. Pompa może se wtedy pracować 1000godzin i się nie wyłącza. Coś schrzanili chyba w najnowszym oprogramowaniu bo wcześniej takiej sytuacji nie miałem (2 lata temu), wszystko chodziło normalnie.

Może ktoś coś?

Aha czy ktoś miał doświadczenie z konwektorami i jakie tutaj pasują dwu czy 4 rurowe, bo w funkcji przekaźnika widnieje takie coś jak chłodzenie 4-rurowe?

Właśnie zainstalowałem w zeszłym tygodniu kombinację NIBE F2120-8, VVM 320 i Jäspi VLM 100 S 1-3 kW (mamy obieg ciepłej wody, więc posiadanie dodatkowej grzałki, która zabezpieczy niewielki spadek temperatury, jest optymalne, zapobiega pompa ciepła często się włącza/wyłącza). Tam, gdzie mieszkam, zimą może być kilka tygodni z rzędu temperatura -20°C, choć nie zdarza się to każdej zimy. Jednostki powietrzne są nadal z powodzeniem stosowane (nie mam jeszcze doświadczenia, jak F2120 będzie działać, pokaże następna zima). Sądząc po średnich temperaturach, żyjemy w podobnym klimacie. Jeśli jednak możesz, zdobądź jednostkę naziemną. W moim przypadku nie wchodziło to w grę ze względu na wody gruntowe, prawdopodobnie nigdy nie dostałbym na to pozwolenia, więc nawet nie próbowałem (to długi proces i musiałem szybko pozbyć się ogrzewania olejowego).

Dwururowe- jeden obieg do grzania i chłodzenia

Czterorurowe - odrębny obieg do grzania, odrębny do chłodzenia.

W opcji suchego chłodzenia we współpracy z PC dobrze sprawdzają się wszystkie regulusy z wentylatorem. Żeby nimi chłodzić, wystarczy stały dostęp do chłodnej wody o temp. 11-20 oC. Może to być PC.

Zdania uczonych co do ceny są podzielone...

Cena katalogowa to jedno, realna cena nabycia to drugie.

Przy koszcie w/w urządzeń koszt wymienników grzejąco- chłodzących to jedynie fragment ceny.

Powiadasz włoskie klimakonwektory tańsze i praktyczniejsze? Czemu akurat włoskie?

Spytam. To dlaczego regulusy chętnie montują np. Hiszpanie?

M.in. dlatego, że podczas grzania można nie używać wentylatora (w nocy, niesłyszalny w dzień, cichy poszum wentylatorów pracujących na trzecim biegu niektórym przeszkadza), bez wentylatora grzeją poprzez konwekcję i promieniowanie z powierzchni jak inne grzejniki (klimakonwektory tego nie potrafią) a do chłodzenia pasywnego, suchego, nie potrzebują instalacji odprowadzania skroplin.

Na południu Europy wilgotność powietrza jest niska. 30-35 % to niemal norma, zatem przy chłodzeniu regulusami można zejść z temperaturą czynnika (wody instalacyjnej), nawet o 17-18 oC poniżej temperatury powietrza... Najkorzystniej jest nie chłodzić lecz podtrzymywać relatywnie niską, komfortową temp. powietrza np. 22 oC.

Jeżeli masz nową instalację a chcesz jednak używać klimakonwektorów, dobrze ją zabezpiecz otulinami antydyfuzyjnymi... A jeżeli starą. No cóż...

Pozdrawiam

Edytowane przez boguslaw