maciacho 08.07.2024 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2024 Witajcie,pytanko do znawców. Sterownik SMO20 chciałem przełączyć na funkcję chłodzenia podłogówki/konwektorów w smo i odłączyłem cyrkulację cwu i włączyłem funkcję chłodzenia na prezkaźniku X4 (wyświetlanie trybu chłodzenia, nie 4-rurowe) według instrukcji. Chłodzenie działa ale jak włącza się grzanie cwu to nie może dobić do zadanej temp. bo chyba zawór trójdrogowy QN12 lub QN10 nie przełącza się i jakby ogrzewanie szło na podłogówkę bo rura od chłodzenia robi się ciepła. Pompa może se wtedy pracować 1000godzin i się nie wyłącza. Coś schrzanili chyba w najnowszym oprogramowaniu bo wcześniej takiej sytuacji nie miałem (2 lata temu), wszystko chodziło normalnie.Może ktoś coś?Aha czy ktoś miał doświadczenie z konwektorami i jakie tutaj pasują dwu czy 4 rurowe, bo w funkcji przekaźnika widnieje takie coś jak chłodzenie 4-rurowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.07.2024 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2024 Dwururowe- jeden obieg do grzania i chłodzeniaCzterorurowe - odrębny obieg do grzania, odrębny do chłodzenia. W opcji suchego chłodzenia we współpracy z PC dobrze sprawdzają się wszystkie regulusy z wentylatorem. Żeby nimi chłodzić, wystarczy stały dostęp do chłodnej wody o temp. 11-20 oC. Może to być PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciacho 10.07.2024 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2024 Tyle to i ja wiem a prosze nie wciskac Regulusa najdrozsze i miepraktyczne grzejniki. Koszt kilku przewyzszy podlogowke i jest 2x drozszy niz klimakonwektory wloskich firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.07.2024 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2024 (edytowane) Zdania uczonych co do ceny są podzielone... Cena katalogowa to jedno, realna cena nabycia to drugie.Przy koszcie w/w urządzeń koszt wymienników grzejąco- chłodzących to jedynie fragment ceny. Powiadasz włoskie klimakonwektory tańsze i praktyczniejsze? Czemu akurat włoskie? Spytam. To dlaczego regulusy chętnie montują np. Hiszpanie? M.in. dlatego, że podczas grzania można nie używać wentylatora (w nocy, niesłyszalny w dzień, cichy poszum wentylatorów pracujących na trzecim biegu niektórym przeszkadza), bez wentylatora grzeją poprzez konwekcję i promieniowanie z powierzchni jak inne grzejniki (klimakonwektory tego nie potrafią) a do chłodzenia pasywnego, suchego, nie potrzebują instalacji odprowadzania skroplin.Na południu Europy wilgotność powietrza jest niska. 30-35 % to niemal norma, zatem przy chłodzeniu regulusami można zejść z temperaturą czynnika (wody instalacyjnej), nawet o 17-18 oC poniżej temperatury powietrza... Najkorzystniej jest nie chłodzić lecz podtrzymywać relatywnie niską, komfortową temp. powietrza np. 22 oC. Jeżeli masz nową instalację a chcesz jednak używać klimakonwektorów, dobrze ją zabezpiecz otulinami antydyfuzyjnymi... A jeżeli starą. No cóż...Pozdrawiam Edytowane 10 Lipca 2024 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts