MialyBycStrzaly 09.07.2024 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2024 Cześć wszystkim, Jestem nowym członkiem forum i mam pytanie dotyczące wzmocnienia stropu. Planuję zaadaptować piętro jako mieszkalne, z ogrzewaniem grzejnikowym. W miejscach gdzie legary nie są zakryte wylewką, wylewką jest zbyt cienka to podczas chodzenia na dole bardzo słychać a gdy ktoś podskoczy na górze, wyraźnie czuć wibracje i mam obawy co do wykonania instalacji ogrzewania pod grzejniki, styropianu i wylewki anhydrytowej, Czy strop trzeba jakoś dodatkowo wzmocnić, aby zapewnić bezpieczeństwo i komfort użytkowania? Jakie są Wasze doświadczenia i porady w tym zakresie? Chciałbym się dowiedzieć, jaka wylewka będzie najlepsza do takiej adaptacji? Wymiary całościowe to około 11m x 8,5m Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.07.2024 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2024 Aby cokolwiek planować pierw należy zasięgnąć opinii architekta lub rzeczoznawcy czy możliwość adaptacji w ogóle istnieje i czy strop ma możliwość takiej adaptacji.Z tego co widać na fotkach prawdopodobnie wypełnieniem pomiędzy dwuteownikami są cegły ze zbrojeniem pomiędzy fugami.Nie wiadomo jaki jest typ wypełnienia ponad cegłami a wylewką, czy są to zbite płyty słomy lub keramzyt wraz z wierzchnim szprycem cementowym.Proponuję odkryć częściowo część z wylewką dowiadując się czy tam także jest identyczny typ stropu a następnie zastosować identyczną technologię na całości z anhydrytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts