Janek.Cyprowy 10.07.2024 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2024 Dzień dobry!U mnie dzisiaj +30 - więc staram się schłodzić. Korzystam z przenośnego wentylatora, ale chcę się poradzić. Nie mam pojęcia, jak go ustawić w pomieszczeniu, żeby ten nawiew był maksymalnie efektywny. Skoro może działać pod kątem 90 stopni, to najbardziej logiczny wydaje mi się narożnik pomieszczenia - mam tam miejsce, jest ok. metra odstępu od najbliższych mebli i od ścian. I jest różnica, ale może w innym miejscu i przy innym ustawieniu z tym samym wentylatorem dałoby się jeszcze bardziej poprawić to chłodzenie:confused: W jednym miejscu piszą, żeby kierować nawiew na okna i drzwi, w innych żeby ustawić sprzęt centralnie na środku (przy 90st. zakresu też?!?), pojawiają się rady o postawieniu wentylka na jakimś podwyższeniu. A co Wy możecie podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 10.07.2024 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2024 Trzeba wypróbować . Jak długo się siedzi przy wentu to czuję się dyskomfort szumu i uderzenia powietrza jak blisko. Im mniejszej średnicy tym gorzej. Metalowych łopat w wentylku unikać bo generują więcej hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 11.07.2024 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2024 Fizyka podpowiada, że zwiększona prędkość strumienia powietrza odpowiada, za odczucie niższej temperatury u człowieka, a to właśnie poprawia komfort cieplny w upalne dni. Czyli wentylator powinien być skierowany w stronę strefy regularnego przebywania ludzi a nie byle gdzie by młócić powietrze a muzom. To warunek podstawowy. Reszta to sprawy drugorzędne, tak tylko by wentylator nie zawadzał i mógł pracować bezpiecznie.Najbardziej efektywnie i komfortowo zwiększają przepływ powietrza wokół człowieka te wielkie wolnoobracające się wiatraki pod sufitem - prawie bezszelestne, ale pomieszczenia muszą być wyższe. Oczywiście w naszym klimacie dla tych kilku upalnych dni to fanaberia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 12.07.2024 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2024 Wentylator podnosi temperaturę powietrza w pomieszczeniu. Żeby działał tak jak ma działać z założenia, to strumień powietrza musi być skierowany na człowieka. Wówczas następuje szybsze odparowanie potu ze skóry, co powoduje odczucie chłodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek.Cyprowy 16.07.2024 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2024 OK - kierować tam, gdzie będę przebywać i powinno być optymalnie. Uzupełnię, że żadnego wiatraka pod sufit wieszać nie będę. To model mobilny, kolumnowy - w sumie łopat nie widać, ale z metalu raczej nie są. Jedno mnie jeszcze zaciekawiło - piszecie, że to prędkość powietrza, nawiew na skórę i odparowujący pot odpowiadają za wrażenie chłodu, lepszy komfort cieplny. A jeżeli w wentylatorze jest czujnik temperatury, to nie po to, żeby ją zbijać, jak przekroczy określony poziom??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2024 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2024 A jeżeli w wentylatorze jest czujnik temperatury, to nie po to, żeby ją zbijać, jak przekroczy określony poziom??? Wentylator nie może obniżyć temperatury więc czujnik jest albo dla marketingu, albo dla ogrzewania (jeżeli wentylator ma taką opcję). Ale tak czy inaczej wentylator daje bardzo niewiele wiejąc na człowieka. Co nieco daje w chłodne noce jak go postawisz w oknie i będzie nawiewał zimne powietrze z zewnątrz do wnętrza. Rano należy za to zminimalizować zaciąganie gorącego powietrza z zewnątrz i zasłaniać okna (najlepiej od zewnątrz). Ale to wszystko mało skuteczne i bez klimy warunków komfortowych nie uzyskasz. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132793 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts