Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzynka gazowa

Recommended Posts

Witajcie,

zwróciłem się do Polskiej Spółki Gazownictwa, że dostarczę skrzynkę gazową we własnym zakresie, gdyż nie chcę ich żółtej, tylko aby była w kolorze płotu (szara). W odpowiedzi PSG odpisało, że od początku 2023 r. Zakład zaprzestał udzielania zgód na zmianę koloru szafki gazowej.

Przeczytałem, że w prawie budowlanym nie ma wskazanego koloru, tylko aby była ona odpowiednio oznaczona. Czy ktoś miał podobną sprawę i udało mu się załatwić temat po myśli? Jakich argumentów można użyć, żeby się zgodzili? Dzięki za wszelkie odpowiedz.

Jeżeli tak jest to raczej nic nie zdziałasz>

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.psgaz.pl/pobierz/cb03b382-6209-4303-9c9a-ea8592e408eb/page&ved=2ahUKEwjIj6fy4pyHAxVeQvEDHYgqCIEQFnoECBUQAQ&usg=AOvVaw1hfQEO6_Bjp5My3SJy_iVg

Przed obowiązywaniem przepisu można było uzgadniać tą sprawę z firmą instalatorską która wygrywała przetarg na wykonawstwo przyłączy i innych prac remontowych.

W każdym rejonie jest inaczej. U mnie przyłącze do działki robione w czynie społecznym ( może trudno w to uwierzyć ale zamarzyła się gazyfikacja wsi więc właściciele zakasali rękawy a rury spawała firma ) więc istniało zanim kupiłem działkę.

Był z tym tylko kłopot bo wystająca rura z ziemi była 5mb od granicy wgłąb działki.

Przekrzywiona za sprawą parkujących tam samochodów.

Po postawieniu domu ze względów bezpieczeństwa 0,5m od rury podczas próby przyłączenia domu okazało się iż przyłącze istnieje, możliwości wydłużenia lub skracania są związane z dodatkowym pozwoleniem, projektami i kosztami.

Poza tym sama spychologia bo przyłącze istnieje, wszyscy umywają ręce, można postawić skrzynkę przed budynkiem i zasłonić krzewem lub zrobić obok budę dla psa :)

Problem rozwiązany po znajomości z fachowcami z Pogotowia Gazowniczego.

Przyjechali w czasie wolnym, skrócili rurę do granicy działki bez zakręcania dopływu do całego osiedla :) zainkasowali śmieszne minimalne miesięczne wynagrodzenie krajowe i do dzisiaj nikt nic nie wie dlaczego na mapie geodezyjnej jest taka różnica.

Skrzynkę mam brązową, kupiłem sam, zakładał ją instalator który robił instalację gazową wewnętrzną przygotowując do opisanych prac..

Zawsze po zainstalowaniu i ucichnięciu sprawy można przemalować.

Edytowane przez Mareks77