Bartek97 11.07.2024 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2024 Cześć, zastanawiam się w jaki sposób mogę zabezpieczyć siatkę z klejem nad folią kubełkową jeśli zdecydowałbym się zasypać na wysokość czerwonej linii (tam się kończą bloczki fundamentowe). Fundament zabezpieczony masą dwuskładnikową ocieplony styrodurem. Link do zdjęcia:https://zapodaj.net/plik-S118S0edR9 Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.07.2024 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2024 Raczej niczym na stałe bowiem nad tą linią będziesz ocieplał ściany nadziemia a warstwa będzie najprawdopodobniej grubsza aniżeli ta z fundamentu,Ściana od folii do czerwonej lini będzie tzw cokołem który najczęściej wykańcza się tynkiem żywicznym lub obkłada płytkami klinkierowymi, gresowymi itp.Jeżeli moja koncepcja jest zgodna z Twoim wyobrażeniem to poziomą część styropianu zabezpiecz poprzez obłożenie paskiem folii budowlanej przytwierdzonej wyżej do ściany tak aby utworzyć spadek dla wody z opadów.Gdy nadejdzie czas ocieplenia ścian to do poziomu oznaczonego na czerwono będzie przytwierdzona listwa startowa z okapnikiem. Jeżeli Twoja koncepcja jest inna to ją opisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek97 11.07.2024 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2024 Nie do końca odpowiedziałeś na moje pytanie więc doprecyzuję. Do wysokości czerwonej linii będzie zasypane piachem stąd moje pytanie jak zabezpieczyć tę siatkę z klejem ponad folią kubełkową skoro ma się to znaleźć pod ziemią. Cokół o którym piszesz będzie powyżej tzn. od czerwonej do zielonej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.07.2024 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2024 Przede wszystkim przerywasz ciągłość tej siatki z klejem. Opcja 1 - Nacinasz pasek 5cm warstwy zbrojącej i wyrywasz to w cholere. Zasmarowujesz po całości szlamem uszczelniającym np sika top 531 - tani i bardzo skuteczny do tego zastosowania. Wyciągasz poziom tego szlamu ponad poziom terenu do wysokości cokołu. Alternatywnie na bogato - to samo ale z użyciem sto flexyl Alternatywnie odpinasz ta folie kubełkowa i zaczynasz szlamem poniżej tej warstwy siatki z klejem.no chyba se jakiś cymbał pojechał tak z nią aż do poziomu ławy. Wtedy wracasz do pkt 1) ta listwa nie ma sensu - nie mocujesz jej z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.07.2024 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2024 (edytowane) Cokół o którym piszesz będzie powyżej tzn. od czerwonej do zielonej linii. Najpierw przed zasypaniem ociepl ten cokół a potem dopiero będziesz się martwił. Do wysokości czerwonej linii będzie zasypane piachem Ah..... nie doczytałem. Na łączeniu ocieplenia cokołu z ociepleniem fundamentów które już istnieje czyli pasek 5cm o którym pisał poprzednik najlepiej nie dawać siatki z klejem aby wilgoć która dochodzi do kleju nie wędrowała do góry tylko zasmarować hydroizolacją. Ocieplenie cokołu tak jak obecne siatka z klejem, wspomniana hydroizolacja a potem folia kubełkowa do czerwonej lini schodząca niżej z zakładem na obecną folię Edytowane 12 Lipca 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek97 12.07.2024 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2024 Dzięki za wypowiedź. Skłaniam się ku opcji alternatywnej. Po izolacji fundamentów zostały mi produkty takie jak Pecimor F oraz Pecimor 2K, czy któryś z wymienionych mogę zastosować zamiast wspomnianej Siki (czy Sika znacznie lepsza i warto w nią pójść?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek97 12.07.2024 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2024 Pytanie takie samo jak do poprzednika, czy któryś z produktów: Pecimor F/Pecimor 2K nada się do zaizolowania tej siatki z klejem ponad listwą czy pójść w Sikę? Drugie pytanie czy faktycznie nie ma sensu montować tych listw do folii kubełkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.07.2024 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2024 Pytanie takie samo jak do poprzednika, czy któryś z produktów: Pecimor F/Pecimor 2K nada się do zaizolowania tej siatki z klejem ponad listwą czy pójść w Sikę? Drugie pytanie czy faktycznie nie ma sensu montować tych listw do folii kubełkowej? Pecimor 2K to masa KMB a F to grunt pod nia - izolacyjnosc spelni - ale zrobisz sobie problem z czepnoscia kazdej okladziny na cokole jaka bedzie. Dlatego potrzebujesz izolacji o charakterze mineralnym - ktora da podloze odpowiednie pod kolejne okladziny. Dlatego mineralne. i teraz taka niespodzianka: PCI jako marka zostala sprzedana firmie SIka. Dlatego PCI MasterSeal 531 stało się "magicznie" SIka Top 531 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.07.2024 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2024 Może być. Precimor jest bezrozpuszczalnikowy tylko rozrabialny z wodą więc nie wpłynie na sam styropian a tym bardziej na warstwę zbrojoną,Warstwę zbrojącą możesz zasmarować na 100% natomiast czy sam styropian to lepiej wykonać próbę. Listwę do folii kubełkowej daj na poziomie czerwonej lini tak aby kamienie, piasek nie wpadał pomiędzy nią a ocieplenie.Listwę zakryjesz robiąc opaskę wokół domu.O ile wokół nie ma lasu to najlepiej sprawdzają się otoczaki na agrowłókninie organiczone od strony gruntu obrzeżem chodnikowym bo rozbryzgują krople deszczu w różnych kierunkach więc cokół i elewacja nie jest tak uświniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek97 12.07.2024 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2024 Jasne, tylko do czerwonej linii nie będzie żadnej „okładziny” bo to będzie pod ziemią więc wydaje mi się, że tutaj mogę wykorzystać ten Pecimor a cokól dopiero powyżej. Chyba, że coś źle zrozumiałem i się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.07.2024 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2024 Jasne, tylko do czerwonej linii nie będzie żadnej „okładziny” bo to będzie pod ziemią więc wydaje mi się, że tutaj mogę wykorzystać ten Pecimor a cokól dopiero powyżej. Chyba, że coś źle zrozumiałem i się mylę? jak Ci zostal pecimor i nie masz co z nim zrobic - jak najbardziej. ale to wtedy robilbym od gory. bo zasada jest taka na szlam mineralny - przyjmie sie pecimor ale juz szlam mineralny na pecimor - nie bardzo. dlatego w tej kolejnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.07.2024 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2024 Jasne, tylko do czerwonej linii nie będzie żadnej „okładziny” bo to będzie pod ziemią więc wydaje mi się, że tutaj mogę wykorzystać ten Pecimor a cokól dopiero powyżej. Chyba, że coś źle zrozumiałem i się mylę? O tym mówię..... Na cokół tego nie dawaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 12.07.2024 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2024 Jasne, tylko do czerwonej linii nie będzie żadnej „okładziny” bo to będzie pod ziemią więc wydaje mi się, że tutaj mogę wykorzystać ten Pecimor a cokól dopiero powyżej. Chyba, że coś źle zrozumiałem i się mylę? Tylko podkreślę to co pisał fighter dot. kolejności prac z izolacjami bitumicznymi i mineralnymi: 1. napierw szlam mineralny od strefy gdzie zaczyna się przyszły cokół i schodzisz z nim w dół aż do 5-10cm poniżej planowanego poziomu terenu (czerwonej linii) 2. potem izolacja bitumiczna nakładasz od samego dołu i dochodzisz równo do poziomu czerwonej linii, czyli zakrywasz te 5-10cm szlamu Dzięki temu mamy 5-10cm szczelnego połączenia dwóch różnych typów hydroizolacji. W odwrotnej kolejności to nie zadziała. Do tego dochodzi trzymanie się przerw technologicznych (dochodzi kolejna na odczekanie na wyschnięcie mineralnej przed nakładaniem bitumicznej). Czyli, jeśli czas nie goni, to jest to najlepsze rozwiązanie. W zasadzie tą samą operację powinieneś powtórzyć i na murze/fundamencie bezpośrednio (przed przyklejeniem ocieplenia), jak i na ociepleniu, skoro ocieplenie łącznie z ociepleniem fundamentu zostało obrobione klejem. Prostsza jest wersja z fizycznym odcięciem kleju i niech sobie tam będzie pod gruntem jak jest, a hydroizolację robisz tylko mineralną wyłącznie w strefie cokołu. Listwa wykańczająca folię kubełkową w tym układzie ma marginalne znaczenie (byłaby istotnym elementem, gdyby folia kubełkowa pełniła rolę maty drenażowej, ale to zupełnie inny temat), więc możesz ją stosować albo odpuścić. Owszem, między ścianę a folię może wpadać trochę piachu, ziemi, drobnych kamyczków. Jeśli taka luźna folia zostaje na rok czy dłużej to trochę tego może się nazbierać i przeszkadzać. Ja u siebie tam nadmiar podparłem tu i ówdzie deseczkami czy kantówkami (odpad po szalunkach itp.), a nadmiar i tak idzie do obcięcia, więc to i tak głównie kwestia estetyki. Folia kubełkowa przede wszystkim mechanicznie chroni termo i hydroizolację przed uszkodzeniem podczas zasypywania i kształtowania terenu. Ja u siebie robię tak, że folię kubełkową wyciągam nieco powyżej poziomu docelowego terenu, a na etapie tworzenia opaski z kamyków odcinam folię równo tak aby krawędź folii została przyciśnięta i zamaskowana kamykami (warstwa ok 15-20 cm kamyków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek97 13.07.2024 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2024 Cześć, napisałem wiadomość prywatną, zerknij proszę jak możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.07.2024 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2024 (edytowane) Cześć, napisałem wiadomość prywatną, zerknij proszę jak możesz sorry - ale.... dostales precyzyjna jak strzal snajperski porade pisemna. tutaj, odpowiedz w formie pisanej zajela mi 20-30 minut mojego zycia. oprocz tego rozmawialismy z 15min. Otrzymales zatem 30-40 minut czasu pracy specjalisty za free... wytlumaczone jak laikowi. Porada dopasowana idealnie do stanu rzeczy ktory pokazales i to co planujesz zrobic i czego oczekujesz. Z optymalizacja kosztow i sensu rozwiazan. Zmarnowales swoj hajs na jakas bzdurna listewke mocujaca folie kubelkowa - Twoja sprawa. Ale w tym momencie odnosze wrazenie ze zmarnowales moj czas - a to juz nie jest w porzadku. Zajmuje sie elewacjami na poziomie rozwiazan takich, ze to producenci systemow docieplen konsultuja czesc rozwiazan, ktore chca wprowadzic na rynek. Hydroizolacje obiektow geoinzynieryjnych 40m p.p.t gdzie woda wywiera cisnienie jak z weza strazackiego. A Ty z tym swoim fundamencikiem / cokolikiem z czym znowu masz problem? o co jeszcze dopytujesz? i jakie masz watpliwosci? Zrob tak jak Ci napisalem i powiedzialem - dostales optymalna porade, albo nie zawracaj d... wiecej, bo zniechecasz tylko ludzi do udzielania porad probono. Edytowane 13 Lipca 2024 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.07.2024 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2024 Cześć, napisałem wiadomość prywatną, zerknij proszę jak możesz I jeszcze jedna kwestia przy okazji. Odezwij się do "starego" w sensie Aprel w sprawie montażu stolarki ... Bo nie wygląda to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek97 13.07.2024 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2024 Niestety odnosisz złe wrażenie bo jestem wdzięczny za poradę i z niej skorzystam. Twój poprzednik z mojej perspektywy wspomniał o czymś innym stąd moja prośba do niego doprecyzowanie jednej rzeczy nic więcej. Niestety nie każdy jest specjalistą w dziedzinie budowlanki i widzę, że musiałeś się do czegoś przyczepić i zostawić mnie z taką myślą, ale jeśli Ci to pomogło to w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.07.2024 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2024 Niestety odnosisz złe wrażenie bo jestem wdzięczny za poradę i z niej skorzystam. Twój poprzednik z mojej perspektywy wspomniał o czymś innym stąd moja prośba do niego doprecyzowanie jednej rzeczy nic więcej. Niestety nie każdy jest specjalistą w dziedzinie budowlanki i widzę, że musiałeś się do czegoś przyczepić i zostawić mnie z taką myślą, ale jeśli Ci to pomogło to w porządku Przecież napisał Ci to samo praktycznie ... Nie musiałem się przyczepić tylko to jest irytujące po prostu. A ze stolarka serio uderz do Aprela bo wygląda na to że montaż do poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek97 13.07.2024 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2024 W porządku nie mam zamiaru się sprzeczać A co do stolarki to zdjęcie było robione przed zakończeniem montażu także aktualnie wygląda to inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.07.2024 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2024 W porządku nie mam zamiaru się sprzeczać A co do stolarki to zdjęcie było robione przed zakończeniem montażu także aktualnie wygląda to inaczej. Czyli podwalina masz to poprawione i tej pianki już tam nie ma ? Wydłubali i poprawili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts