Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie styropianu pod wylewkę - czy to jest akceptowalne?

tojatutaj

Recommended Posts

Cześć,

Jestem w trakcie układania styropianu pod wylewkę, a prace te wykonuje dla mnie firma. Niestety, nie jestem pewien, czy wszystko jest robione prawidłowo. Kiedy porównuję ich działania z poradnikami na YouTube, mam wrażenie, że wykonanie u mnie jest dalekie od ideału. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy taki poziom wykonania mieści się w normach i czy nie wpłynie to negatywnie na jakość wylewki? Będę wdzięczny za wszelkie porady i wskazówki - co dalej robić?

IMG-0517.jpg IMG-0532.jpg IMG-0533.jpg IMG-0534.jpg IMG-0539.jpg IMG-0540.jpg IMG-0541.jpg IMG-0545.jpg IMG-0546.jpg IMG-0547.jpg IMG-0549.jpg IMG-0550.jpg

Po pierwsze to rozumiem że te wolne miejsca pomiędzy płytami i szczeliny to są jakieś instalację a na to pójdzie druga warstwa która pokryje całość.

Jeżeli nie to wygląda to trochę tragicznie,

Po przykryciu folią ten szajs ulegnie zatarciu.

Napisz czy folia aluminiowa jest sama czy wraz ze styropianem.

Klejenie nie jest dokładne więc jeśli na to ma przyjść anhydryt to może być z tym kłopot.

Fotki szczegółowe uwidaczniają poszczególne elementy ale do tego przydało by się zdjęcia z oddali.

Na pierwszym zdjęciu widoczna jest 1 warstwa styropianu i pod nią jest instalacja, wszystkie pozostałe zdjęcia przedstawiają już 2ga warstwę.

Folia aluminowa położona jest na 2gą warstwę - osobno.

Mam jeszcze coś takiego:

Zdjęcie 1 - 1 warstwa gdzie jest zakryta instalacja

IMG-4652.jpg

Zdjęcie 2 - toaleta z położoną folią

IMG-0541.jpg

Zdjęcie 3,4 - jeden z pokoi z nałożonymi 2 watstwami

IMG-0523.jpg

IMG-0522.jpg

Są jakieś wytyczne mówiące o min.max dylatacji oraz różnicy wysokości pomiędzy styropianem?

Edytowane przez tojatutaj

Nie wygląda to aż tak tragicznie. Jest całkiem OK. Pytanie jak będzie wyglądać po położeniu rurek ogrzewania podłogowego.

Instalatorzy moim zdaniem za bardzo oszczędzają styropian wykorzystując każdy możliwy skrawek.

Nie wiem co masz pod spodem ale dobrym sposobem jest klejenie styropianu pianką niskoprężną

Taśma dylatacyjna przy ścianach powinna mieć fartuch wywinięty na folię i przyklejony do niej.

Wyjaśnię..........

Po co ten styropian? - bo ma być termoizolaca od podłoża!

Po co ta folia? - Żeby woda z wylewki nie wlazła w termoizolację i jej nie psuła. (niektórzy bredzą coś o odbijaniu podczerwieni).

A czemu jest dziurawiona TYSIĄCAMI spinek?!!! - A JAK MAJĄ SIĘ TRZYMAĆ TE PEXy PODŁOGÓWKI ? SIŁA WOLI?!!!

A wystarczyło poczytać o kantherm-net na siatkach...

Ale to upierdliwe jest w układaniu.

A pex i spinki?

2 dni roboty i płacą!

Układający tam mieszkać nie będą...

Znaczy... - Jest NORMALNIE!!!

Adam M.

Dokładnie wygoda wykonawcy ponad wszystko! Że świeca dziś szukać kogos kto robi jakby robił sobie. Na odwal, pierwsze zdjęcie słabo wygląda a wystarczy się przyłożyć. No ewidentnie się nie chcialo dociąć na wymiar. Zamiast ścinek styropianu można by było kupić keramzyt i tam wsypać.

Nic tak nie boli jak płacisz za robotę która sam byś zrobił lepiej

Dosyłam kolejną porcję zdjęć, zerwałem trochę folii:

IMG-0555.jpg IMG-0557.jpg IMG-0562.jpg IMG-0564.jpg IMG-0566.jpg

Kierownik budowy powiedział że mostki termiczne nie straszne bo dom jest na płycie fundamentowej ze styropianem.

Potwierdził że miejscami nie jest dobrze podocinane ale dostałem też info, że tak robi większość - jest to standard "deweloperski" i ciężko będzie znależć ekipę która robi jak na YT.

Co z tym robić? nie zastanawiać się i zrywać?

PS róznica poziomów w jednym miejscu: korytarz-łazienka jest ze względu na inna wykończenie - kafelki i mikrocement. Ale pod nogami miejscami w innych miejscach czuć nierówności i że styropian lata... (zdjęcie 4+5) dodatkowo miejscami zaglądając w szpary widać również szpary w 1 warstwie styropianu (zdjęcie 2+3).

Edytowane przez tojatutaj

Kierownik budowy powiedział że mostki termiczne nie straszne bo dom jest na płycie fundamentowej ze styropianem.

.

Kierownikowi powiedz że chcesz ogrzewać samą posadzkę i mieszkanie a nie kilkadziesiąt ton betonu pod spodem.

Będąc na budowie gdy zobaczyłeś pierwszą warstwę trzeba było wstrzymać pracę, pojechać do monopolowego i kupić chłopakom kilka zgrzewek browara to by się trochę postarali.

.

Różnice poziomów wynikają prawdopodobnie z tego że styropian nie jest przyklejony do podłogi więc to tak tragicznie wygląda dodatkowo folia na instalacjach wodnych i elektrycznych powoduje naprężanie.

Po ułożeniu rurek które bez rozwijaka spowodują dodatkowe naprężenia podnosząc styropian to będzie wyglądało jeszcze gorzej.

Kopce z miksokreta przycisną wstępnie wszystko a posadzka będzie już prosta.

W pomieszczeniach gdzie nie ma jeszcze folii szpary można wypełnić pianką niskoprężną.

Edytowane przez Mareks77

Pierwsza warstwa to niezła rzeźnia ze styro, na siłę wtykane były ogryzki tam gdzie można było włożyć większy płytę jeśli tylko nieco bardziej przyłożyć się przy docinkach.

Czy to nie będzie negatywnie wpływać na stabilność, szczególnie koło instalacji, trudno powiedzieć. Zależy też jaki styropian i jaka gruba łączna warstwa oceiplenia. Jeśli EPS100 lub mocniejszy to powinno dać radę.

Druga warstwa wygląda lepiej, jeśli płyty są układane uczciwie na mijankę między warstwami to niewielkie szpary i nierówności mogą zostać. Najważniejsza jest strafa przy ścianach zewnętrznych, im bliżej środka budynku tym rola tej termoizolacji jest mniejsza, liczy się stabilność pod instalację OP i wylewkę.

Murowaną chałupę stawia się na co najmniej 50 lat.

Więc...

OCZYWIŚCIE rurki CWU i cyrkulacji (jak jest) SĄ w połowie grubości tego ocieplenia...

Bo jak nie, to...

ILE dziesięcioleci chcesz kurwować na siebie, że nie dopilnowałeś?

Adam M.

....

A czemu jest dziurawiona TYSIĄCAMI spinek?!!! - A JAK MAJĄ SIĘ TRZYMAĆ TE PEXy PODŁOGÓWKI ? SIŁA WOLI?!!!

A wystarczyło poczytać o kantherm-net na siatkach...

Ale to upierdliwe jest w układaniu.

A pex i spinki?

2 dni roboty i płacą!

Układający tam mieszkać nie będą...

Znaczy... - Jest NORMALNIE!!!

Adam M.

Podaj najlepiej na liczbach o jakich wielkosciach strat ciepła (bo chyba o to chodzi ) jest mowa w wyniku zastosowania spinek przebijających folię. Nie spotkałem sie z opracowaniami dotyczacymi tego zagadnienia, chyba ze cos Kaizen znajdzie. W zdecydowanej wiekszosci przypadków przebicie spinką jest dosc szczelne i na pewno wylewka cementowa czy woda z niej nie przeniknie do styropianu, przy anhydrycie porownywalnie. Moim zdaniem jest to demonizowanie znaczenia faktu przebijania folii spinkami.

To czy uzywac siatkę czy spinki powinnno wynikac z porównania ewentualnych strat ciepła które wynikają ze stosowania spinek. Skoro takich opracowan, opracowań wiarygodnych nie ma to sugerowanie ze takie straty są i zapewne niemałe, cyt "Układający tam mieszkac nie bedą .." nie ma podstaw, a okreslenie wykonawców uzywających spinek jako partaczy jest naduzyciem.

Podaj najlepiej na liczbach o jakich wielkosciach strat ciepła (bo chyba o to chodzi ) jest mowa w wyniku zastosowania spinek przebijających folię. Nie spotkałem sie z opracowaniami dotyczacymi tego zagadnienia, chyba ze cos Kaizen znajdzie. W zdecydowanej wiekszosci przypadków przebicie spinką jest dosc szczelne i na pewno wylewka cementowa czy woda z niej nie przeniknie do styropianu, przy anhydrycie porownywalnie. Moim zdaniem jest to demonizowanie znaczenia faktu przebijania folii spinkami.

To czy uzywac siatkę czy spinki powinnno wynikac z porównania ewentualnych strat ciepła które wynikają ze stosowania spinek. Skoro takich opracowan, opracowań wiarygodnych nie ma to sugerowanie ze takie straty są i zapewne niemałe, cyt "Układający tam mieszkac nie bedą .." nie ma podstaw, a okreslenie wykonawców uzywających spinek jako partaczy jest naduzyciem.

Nic tylko samą prawdę opisujesz!

NIE MA opracowań no to i strat nie ma...

Znaczy - jest DOBRZE!

Robota na odpierdol i kasa do kieszeni!

Ale, proszę, nie pisz, że to jest DOBRZE zrobione...

Obaj wiemy, ze da się LEPIEJ!.

Adam M.

Jest LIPIEC...

Jest tu gdzieś WĄTEK...

Bierzesz płat styro, rzucasz na CHUDZIAK i na dzień następny POD TYM STYRO masz kałużę wody.

A w GRUDNIU tego nie ma...

To tak dla tych co PODŁOGÓWKĘ w LIPCU robią...

Adam M.

Nic tylko samą prawdę opisujesz!

NIE MA opracowań no to i strat nie ma...

Znaczy - jest DOBRZE!

Robota na odpierdol i kasa do kieszeni!

Ale, proszę, nie pisz, że to jest DOBRZE zrobione...

Obaj wiemy, ze da się LEPIEJ!.

Adam M.

Nie chodzi mi jakosc a raczej je brak ułozenia styropianu, chodzi o te klipsy. Opisz te niekrzystne zjawiska ktore powstają przy ich uzywaniu , a ktore powoduja ze tak sie nie powinno wykoywac podłogowki. Na razie to tylko same hasła, zero konkretów, no te straty o ktorych zaden naukowiec nic nie napisał.

No, nie uwierzę...

ZNASZ TYLKO JEDNĄ TECHNOLOGIĘ UKŁADANIA PODŁOGÓWKI?!!!

Napisałem, że większość podłogówek jest TAK robiona i że jest to NORMALNE, co nie znaczy - DOBRE czy NAJLEPSZE.

Zacznijmy od tego, że tak 10 lat temu dyskutowano tu JAK zrobić podłogówkę DOBRZE i na tych spinkach.

I było, że rzucenie styro na chudziaka w LIPCU to głupi pomysł.

I oczywiście było - TAK! - NIE! - TAK - NIE!!! - TAK!!!!!

A potem eksperyment dyskusję zakończył, bo ktoś NA SUCHEGO CHUDZIAKA RZUCIŁ PŁAT STYRO.

Po 2 dniach go podniósł i zobaczył kałużę pod nim.

Było o wyższości TECE nad nie-tece itp...

Podsumowując...

Bardzo głupim pomysłem jest ułożenie styro - czekanie na układaczy podłogówki na spinkach - czekanie na wylewkarzy.. Do tego - w LIPCU!

Bo?

Bo pod podłogówką na chudziaku masz wtedy małe jeziorko.

No, ale jak inaczej się nie da to co robić?

Są systemy SUCHEJ podłogówki.

Robią FREZOWANĄ.

Robią na siatkach (Kantherm-Net, co ja preferuję)

No i na tych spinkach.

Kapilarkę w tych rozważaniach pomijam, bo robią i taką podłogówkę.

Każdy system dobry jak dobrze wykonany i...

Każdy ma jakąś wadę.

Ja rozumiem, że żaden NAUKOWIEC nie zjechał Tobie technologii "na odpierdol" i byle do faktury skoro działa.

Na razie to hasła...

No, tak!

Wiedza, zwykle kosztuje.

Chcesz się u mnie konkretów poduczyć?

Czyli - jak zrobić podłogówkę DOBRZE?

Możemy to rozważyć.

"chodzi o te klipsy. Opisz te niekorzystne zjawiska które powstają przy ich używaniu"

- ROZBIERZ sobie po jakim roku kawałek tego co poukładałeś - zyskasz tę wiedzę, którą ja mam od dawna.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

No, nie uwierzę...

ZNASZ TYLKO JEDNĄ TECHNOLOGIĘ UKŁADANIA PODŁOGÓWKI?!!!

Napisałem, że większość podłogówek jest TAK robiona i że jest to NORMALNE, co nie znaczy - DOBRE czy NAJLEPSZE.

"chodzi o te klipsy. Opisz te niekorzystne zjawiska które powstają przy ich używaniu"

- ROZBIERZ sobie po jakim roku kawałek tego co poukładałeś - zyskasz tę wiedzę, którą ja mam od dawna.

Adam M.

Rozbierałem kilka razy, bynajmniej nie po roku a czasem po kliku latach i nic nie zauwazyłem coby powodowało dodatkowe straty, wylewka sucha, styropian suchy. Dalej nie wiem w czym problem. Co do wiedzy to podziel sie nią, a nie tylko sie nią chwal.

• 1 month później...