tomekkurek 14.07.2024 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2024 Cześć, Przy szalowaniu wieńca skośnego na ścianie szczytowej (narazie tylko zaszalowane, jeszcze nie lałem) budynku popełniłem gafę. Planując że dam 20cm styropianu na górę wieńca zostawiłem lukę 21cm licząc od (uwaga) dołu krokwi do wieńca.... A powinienem liczyć od góry krokwi tak naprawdę. Kilka dni pracy po godzinach poszło na marne czy jednak mogę to zostawić w tej formie dodając dodatkowe 20cm styropianu? Z kierownikiem będę gadał w poniedziałek ale chciałbym wcześniej tutaj przegadać temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.07.2024 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2024 (edytowane) Zamieść chociaż zdjęcia bo z Twojej wypowiedzi można wywnioskować że zaszalowałeś wieniec tyle że ściana szczytowa jest niżej. Na wieniec poziomy przychodzi murłata więc krokiew idąca równolegle ze skosem wieńca ściany szczytowej jest od niego oddalona o wysokość murłaty ? czy wieniec ściany szczytowej jest podwyższony o tą odległość tak aby styropian leżąc na wieńcu był tylko wypełnieniem luki pomiędzy wieńcem a poszyciem. Na ścianie szczytowej muszą jeszcze być płatwie lub kalenica więc jeśli tak zostawisz to po pierwsze możliwe że zmieni się kąt dachu lub jeszcze coś innego. Te dodatkowe 20cm styropianu pomiędzy wieńcem a poszyciem to najmniejszy problem. Edytowane 14 Lipca 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekkurek 14.07.2024 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2024 Dzięki za odpowiedź. Może kiepsko sprecyzowałem temat. Projekt to stodołą czyli prostokątna piętrowa bryła, ze ścianą szczytową. Wieniec o którym mowa jest właśnie na ścianie szczytowej. I jak widać na fotografii, zaszalowałem go 21cm PONIŻEJ dołu krokwi (a miałem zaszalować 21cm poniżej GÓRNEJ krawędzi krokwi). W skrócie - wieniec mam o 20cm za nisko. I czy będę mógł uzupełnić powstałą lukę podwójnym styropianem (20cm + 20cm). Dodam, że przy aktualnym układzie płatew będzie oparta normalnie na wieńcu tzn beton podchodzi idealnie pod płatew bo tak to zaszalowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.07.2024 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2024 (edytowane) Jedyny problem który możesz napotkać to ewentualna podbitka mocowana do styropianu. Jeśli nie planujesz to owiń płatew papą i betonuj. Płatew przewierć pionowo o zabetonuj pręt gwintowany tak jak na murłacie aby ją zakotwić w wieńcu bo nie będzie opasana tylko na nim leży. Pytaj się o zgodę kierownika bo dla mnie to trochę kombinowane rozwiązanie, Edytowane 14 Lipca 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekkurek 14.07.2024 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2024 Podbitki nie będzie. Blachę robię na lico z murem więc ten dodatkowy styropian na wieńcu będzie jedynie przykryty styropianem elewacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts