Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż schodów strychowych 60x120 przy otworze 61x121 i wysokości ocieplenia 40cm

Brave

Recommended Posts

Witam,

Znalazłem wiele instrukcji co do montażu aczkolwiek nie do końca rozwiązuje mój problem.

Rozumiem, że najprostszym sposobem jest montaż skrzyni z płyt OSB, a następnie w środek wrzucić skrzynię od schodów ale w takim przypadku byłbym zmuszony zainstalować schody 55x120 (przy uwzględnieniu grubości płyty osb 25mm)

Czy jest jakaś opcja aby przedłużyć skrzynię schodów za pomocą płyty osb i zachować schody 60cm?

Dziękuję za pomoc

Nie wiem w czym widzisz problem

Robisz przedłużenie skrzynki z płyt osb na wymiar idealny jak skrzynka schodów czyli 60 x 120 z tym że długie boki są dłuższe o dwie grubości skrzynki.

Krótkie boki są na wymiar 61cm dostosowanym do wymiaru pomiędzy jętkami itp ale są wyższe o wymiar wysokości skrzynki schodów.

Płyta osb musi mieć grubość skrzynki oryginalnej plus 5mm tak aby pokryć różnicę pomiędzy 60 a 61cm

Nasadzasz skrzynkę na schody tak aby boki długie były przedłużeniem a boki krótkie nachodziły na zewnętrzną ściankę.

W ten sposób skręcisz krótkie boki ze sobą natomiast do długich boków od strony wewnętrznej zastosujesz 4 szt. płytek perforowanych PP25 200 x 400

schody.jpg

Skrzynkę budujesz skręcając ją kątownikami od wewnątrz

Edytowane przez Mareks77

Nie wiem w czym widzisz problem

Robisz przedłużenie skrzynki z płyt osb na wymiar idealny jak skrzynka schodów czyli 60 x 120 z tym że długie boki są dłuższe o dwie grubości skrzynki.

Krótkie boki są na wymiar 61cm dostosowanym do wymiaru pomiędzy jętkami itp ale są wyższe o wymiar wysokości skrzynki schodów.

Płyta osb musi mieć grubość skrzynki oryginalnej plus 5mm tak aby pokryć różnicę pomiędzy 60 a 61cm

Nasadzasz skrzynkę na schody tak aby boki długie były przedłużeniem a boki krótkie nachodziły na zewnętrzną ściankę.

W ten sposób skręcisz krótkie boki ze sobą natomiast do długich boków od strony wewnętrznej zastosujesz 4 szt. płytek perforowanych PP25 200 x 400

Pięknie dziękuję za odpowiedź. Nie byłem pewny czy tak można zrobić konstrukcję ale nie pomyślałem o płytkach perforowanych do mocowania