inverso12 14.07.2024 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2024 Dzień dobry, Na wstępie - jestem absolutnym laikiem w temacie remontów, stąd też zwracam się z prośbą o poradę. Mieszkanie w kamienicy z początku XX wieku - planowany jest generalny remont mieszkania, jednakże został od przesunięty na termin za rok/może dwa lata. Na ścianach (w zasadzie w całym mieszkaniu) są spore nierówności, które widać na zdjęciach w załącznikach poniżej. Oprócz samych miejscowych, mniejszych wypukłości i grudek, są też większe "wybulenia", jak i miejscowe ubytki w warstwie wierzchniej sufitu. Chciałbym doprowadzić powierzchnie dwóch pomieszczeń do stanu względnego porządku do czasu docelowego remontu generalnego. Po pociągnięciu małego kawałka ściany testerem farby wygląda na to, że samo pomalowanie niewiele wskóra. Próbowałem miejscowo zdrapać wierzchnią warstwę farby, żeby dobrać się do tynku pod spodem - okazuje się, że akurat w miejscu, gdzie się do tego zabrałem warstwa zewnętrzna jest całkiem dobrze spojona z tynkiem, choć nie wiem czy taki samo sytuacja będzie wyglądała w innych miejscach. Zupełnie nie wiem jak zabrać się do tematu. Mieszkanie jest użytkowane - czy istnieją jakieś rozwiązania pozwalające poradzić sobie z takimi ścianami bez angażowania się w kompletne szlifowanie warstw zewnętrznych, tak aby nie pokryć pozostałej części mieszkania grubą warstwą pyłu? Nie oczekuję, że uda się uzyskać idealnie płaską powierzchnię z moim zerowym doświadczeniem, jednakże wydaje się, że jakakolwiek zmiana może tylko pomóc. Będę bardzo, bardzo wdzięczny za wskazówki. Pozdrawiam, Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.07.2024 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2024 (edytowane) Przeszlifowanie ścian szczególnie tych grudek i nierówności a następnie szpachlowanie doprowadzi te ściany do akceptowalnego wyglądu. Zadaj sobie pytanie czy roczne opóźnienie remontu generalnego jest powodem do planowanego pudrowania nierówności, bo możliwe że to co obecnie zrobisz nie przyspieszy remontu generalnego a np. przy późniejszej wymianie instalacji elektrycznej lub innej ta kasa będzie wyrzucona w błoto. Edytowane 15 Lipca 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.07.2024 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2024 Jestem po remoncie w kamienicy z okresu międzywojennego. Zostaw do generalnego remontu i nie ruszaj. Dotkniesz - poleci 1/3 ściany i sobie remont wymusisz szybciej niż myślisz. Dało się tak żyć 100 lat to jeszcze parę miesięcy dasz radę Nie dotyykaj póki co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inverso12 15.07.2024 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2024 Zdaję sobie sprawę, że to trochę robota głupiego, żeby zabierać się za coś takiego rok, czy tam dwa lata przed remontem, natomiast ściany są w tak paskudnym stanie, że coś z nimi muszę zrobić. Wiem również, że przy docelowym remoncie zostanie to przerobione, ale już się trochę z tym pogodziłem. Nie chciałbym brać się za pełne szlifowanie powierzchni - czy jeśli udałoby się niektóre nierówności zdrapać w sposób manualny, to czy miejsca te należy zagruntować, szpachlować i dopiero pomalować? Najchętniej faktycznie zostawiłbym to w takim stanie, jak jest, ale oprócz tego że sama powierzchnia ścian jest lipna, to jeszcze mam pod sufitem piękną wyrwę, w której poprowadzona jest instalacja klimatyzacji do jednostki zewnętrznej. Chciałbym przynajmniej to załatać, i pomalować, przez co zacząłem drążyć temat co mógłbym zrobić na reszcie ściany żeby to doprowadzić do porządku. Przy okazji - tak jak wspomniałem w ścianie prowadzona jest instalacja klimatyzacji do jednostki zewnętrznej w bruździe w ścianie. Bruzda ma około 7-10 cm szerokości i wypełniona jest pianką. Czym to najlepiej załatać? Trafiam na różne tematy na forach z przeróżnymi informacjami - gips budowlany, tynk gipsowy, zaprawę naprawczą do betonu, wkładać płytę g-k, czy też wtapiać siatkę. Jaka jest Wasza opinia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.07.2024 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2024 Tynk gipsowy Goldband. Piankę która wypełnia całość zetnij lub wydłub tak aby tynku weszło przynajmniej 0,5cm. Potem wyrównasz gładzią szpachlową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts