Bakaa 15.07.2024 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca Cześć, Zabieram się do wykonania podbitki dachowej pvc lub stalowej. Dosyć sporo obejrzałem materiałów tylko nigdzie nie widziałem podobnej sytuacji jak u mnie przy skosach kilka zdjęć w załączniku. Jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.07.2024 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca Przy skosach na ścianie szczytowej obudowujesz podbitką same krokwie bez płatwii. NZ racji tego że połać z kapem wykonujesz stelarz od deski czołowej prostopadle do ściany to tam obudowujesz murłatę i na niej wykonujesz uskok podbitki. Jeżeli zaś podbitka jest wykonywana po skosie obejmując tylko krokwie to uskoku nie ma i zarówno murłata jak i płatwie na rogu nie są zabudowane chociaż istnieje możliwość ich zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bakaa 16.07.2024 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca Przy skosach na ścianie szczytowej obudowujesz podbitką same krokwie bez płatwii. NZ racji tego że połać z kapem wykonujesz stelarz od deski czołowej prostopadle do ściany to tam obudowujesz murłatę i na niej wykonujesz uskok podbitki. Jeżeli zaś podbitka jest wykonywana po skosie obejmując tylko krokwie to uskoku nie ma i zarówno murłata jak i płatwie na rogu nie są zabudowane chociaż istnieje możliwość ich zabudowy. mniej więcej rozumiem know-how tylko zastanawiam się nad tym co zaznaczyłem jak to wykończyć? wszystko co oglądałem do tej pory to dachówka skrajna kończy się na krokwi a u mnie jest przedłużenie na łacie po za krokwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.07.2024 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca deska czołowa mocowana od góry do łat a od dołu stelarz od deski do krokwii a potem do ściany. Na deskę czołową dajesz obróbkę blacharską pod dachówkę skrajną. Ona zasłoni i zabezpieczy deskę a od spodu do stelarza podbitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts