Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o inwerter hybrydowy z magazynem energii

hubert01

Recommended Posts

Witam.

Wczoraj została u mnie uruchomiona instalacja z magazynem energii, nie wysyłam jeszcze prądu do sieci, gdyż nie mam licznika dwukierunkowego.

Wszystko działa wewnętrznie prąd jest wysyłany z inwertera na dom w nocy z magazynu na dom, jednak widzę na aplikacji i na inwerterze, że szczątkowe napięcie idzie z sieci na dom.

Czy tak to powinno być, czy jednak jest jakiś błąd?

Pozdrawiam.Screenshot_20240719_131728_PV Pro.jpg

Falownik jaki używam to 3-fazowy Chisage Ess Mars-8G2-LE instalacja jest jako on-grid teraz, ale fachowcy wyłączyli możliwości wysyłania energii do sieci do czasu podpięcia licznika dwukierunkowego.

Off-grid jest jeszcze nie podpięty więc wyłączając zasilanie układ nie będzie chodził.

Witam.

Wczoraj została u mnie uruchomiona instalacja z magazynem energii, nie wysyłam jeszcze prądu do sieci, gdyż nie mam licznika dwukierunkowego.

Wszystko działa wewnętrznie prąd jest wysyłany z inwertera na dom w nocy z magazynu na dom, jednak widzę na aplikacji i na inwerterze, że szczątkowe napięcie idzie z sieci na dom.

Czy tak to powinno być, czy jednak jest jakiś błąd?

Pozdrawiam.[ATTACH=CONFIG]469447[/ATTACH]

dokładnie tak to powinno wyglądać.

Chociaż możliwości są 2.

Nie realna jest opcja aby pobór był 0W.

Więc w ustawieniach jest tolerancja dla importu w okolicy do 100W.

Jeśli zamienisz znak na ujemny. Magazyn będzie starał się nic nie pobierać z sieci, ale będzie musiał wysyłać przez całą dobę jakąś małą ilość.

( Dla Victron standardowa wartość to 20W. I nie da się ustawić mniej. Można tylko zmienić znak. )

Ale uważam, że ten mały pobór jest w porządku. Bo ZE nie wie, że masz magazyn i nie ma jak tego wywnioskować.

Edytowane przez Gik

u mnie jest tak

81173d0299776.png

i tak jak mówiłem.

Wybieram jak mi się podoba.

Inne falowniki mogą mieć podobną opcję. Powinny nawet. Ale czy mają... trzeba sprawdzić.

zielone to export /produkcja energii.

żółte - to pobór.

Edytowane przez Gik

• 3 months później...

Witam, chciałbym się podłączyć pod wątek. Założyliśmy instalację fotowoltaiczną 6,6kW z magazynem energii 10kW. Falownik hybrydowy DEYE. Temat jaki chciałbym poddać pod dyskusję to poprawność działania instalacji/falownika. Zauważam kilka problemów i chciałbym uzyskać poparcie swoim argumentów w rozmowie z instalatorami.

1. W domu pracuje tylko kilka żarówek LED, ewentualnie lodówka i zamrażarka a falownik pokazuje zużywaną moc w P1: 4636W. P2 i P3 wyświetla zużycie 0W. A jednocześnie Power: 451W. Wyświetla napięcie  L1 244V, L2 219V, L3 226V. Czy takie różnice są normalne? 

2. Magazyn naładowany 92% a przy włączonych kilku odbiornikach w domu typu oświetlenie LED, lodówka, zamrażarka kilka innych urządzeń w trybie czuwania w sumie zużycie np. 0,47kW a falownik pokazuje, że tylko 0,03 kW pobiera z magazynu a 0,65kW z sieci... Na moją logikę coś jest nie tak. Po pierwsze pobiera z sieci więcej niż zużywa a po drugie zużywa nie z tego źródła co trzeba. Podobno jako priorytet jest ustawiony pobór z magazynu a tymczasem pobiera z znaczną większość z sieci... Spróbuję dołączyć zdjęcia 

5944da4d-b0d0-4b24-860b-9c217871a447.jfif db616b7b-6a23-4679-a41c-91f00911502e.jfif 191dd0d5-c344-4772-a0c5-92c23e334d39.jfif 98d2de32-59c3-44e3-863e-97700900c69e.jfif