Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym uszczelnić opierzenie komina

zukers

Recommended Posts

Cześć,

przychodzę po poradę moja obróbka komina wystaje troszkę poza tynk komina, dotychczas uszczelniałem to preparatem Sikaflex 11FC ale po 2,3 latach wystawione na słońcu to mi pęka i zaczyna mi się lać woda która spływa po tynku komina do środka. Tu mam pytanie czy istnieją jakieś tynki / kity w formie bardziej zaprawy którym mógłbym wypełnić takie połączenie które gdzieniegdzie jest grube, lekko zachodząc na blachę tak aby mi to nie pękało i się trzymało?

Dziękuję za porady.

PXL-20240719-170929655.jpg

PXL-20240719-170935626.jpg

PXL-20240719-171044928.jpg

PXL-20240719-171052122.jpg

To jest trochę źle zrobione.

Możesz spróbować zaaplikować tam żywicę epoxydowę lub poliuretanową ale z wypełniaczem do żywic w postaci mączki kwarcowej .

On zagęści ją tak aby nie spłynęła z pionowej powierzchni.

Żywica wpłynie w te szczeliny.

https://www.noxan.pl/sklep/masy-uszczelniajace-punktowe/61-masa-do-uszczelniania-dachu-rd-w%C5%82%C3%B3kna.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI6Oqc24W1hwMVCJ2DBx04kybQEAQYASABEgKWLPD_BwE

https://www.anplast.pl/guma-w-plynie-cws-r-1l,3,14676,10988

Edytowane przez Mareks77

Na ostatnim zdjęciu widzę co to za problem. Ja bym tam zastosował zwykłą kotwę chemiczną wciśkając do wewnątrz i likwidując szczelinę oraz tworząc coś w rodzaju ćwierćwałka a następnie po zamaskowaniu taśmą tynku 2 - 3 cm powyżej i opierzenia poniżej spokojnie zasmarował noxanem.