Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom 140m2, pompa plus bufor

Mateusz_88

Recommended Posts

Bawoleoko // Zresztą jak powrót ma być 27 to zasilanie raczej będzie 31 bo delta nie będzie taka mała, raczej 4 niż 2. I tak bezsensowna ta nasza dyskusja. Na podłogówka nie da się mieć powrotu 27 i tyle. //                                                         . Nie masz racji , powrót może być 27*  a zasilanie  np 28*  czy 29* . Ba moze być i mniejszy powrót . Ale tuitaj jest potrzebna normalna prawdziwa PC ( czyt. PC grunt inwerter ) z pompkami obiegowymi  z płynną regulkacją obrotów . I najwazniejsza rzecz , moc PC musi być dobrze dobrana do domu , co w przypadku  pc p-w jest trudne , bo jak dobierzesz tak , aby efektywnie grzała bez grzałek przy np -15*C , to jak jest +5*C  PC będzie miał sporo za dużą moc cieplną i będzie trudno tutaj ją zmusić  do pracy na niskich temperaturach ( i małej delcie ) zasilania podłogi . Chodzi mi o to że jak masz np zapotrzebowanie  przy -15*C 6 kw , tp PC pw  powinna mieć moc cieplna 8~9 kw , bo tą moc  pc p-w podaje się przy +7*C , wraz ze spadkiem temperatur spada jej moc cieplna . I teraz jak masz przy +5*C zapotrzebowanie na moc  np 1 kw , to pc 8~9 kw jest mocno przewymiarowana i nawet ,,ścięcie " mocy przez inwerter do takiej małej wartości jest trudne , a i praca na tak małej modulacji jest ze słąbym COP . Inaczej to wygląda przy pc gruntowej , tutaj wystarczy pc 5,5 kw ( nie zaponinajmy że moc pc grunt podaje się w  warunkacj  B0/W35   a w praktyce Bmamy +5*C a  i W raczej potrzebne +30) i wystarczy mocy cieplnę nawet przy -15*C , natomiast  przy 5*C inwerter może ,,sciąć " moc  do tych 2 kw i pc pracuje ekonomicznie  i przez długi czas można utrzymać niską temp zasilania i powrotu podłogówki ( i niska deltę ) 

• 2 months później...

Cześć, zrobiliśmy właśnie wylewki w domu (tradycyjne cementowe) i zacząłem się zastanawiać jak zaplanować kolejne etapy w tym pompe ciepła. Ostatecznie chciałbym zamontować pompe panosonic z wbudowanym zasobnikiem cwu - czyli wersje wolnostojącą. I tu rodzi mi sie pytanie co z posadzką w kotłowni? Robić ją odrazu po przeschnięciu wylewki bez jej wygrzania (przed pompą ciepła) czy później to jakoś rzeźbić juz po instalacji pompy  i wygrzaniu wylewki?

Kolejna rzecz to jak zorganizować wode do napełnienia instalacji i jakie środki dodatkowe zastosowac? Niestety przyłacz wody bedziem dopiero na wiosene, chciałbym przez zimę utrzymywać dodatnią temp. w domu.
Jeden z instalatorów mówił ze wystarczy bardzo dobrze wymyć mauzera jednak nie do konca jestem przekonany czy taki poziom (wątpliwy) czystości wystarczy. 

Ciągle waham sie co zrobić z buforem ciepła. Instalacje ogrzewania podłogowego mam przygotowaną pod sterowniki w każdym pokoju - w tym przypadku w teorii powinien być bufor - pytanie jak duży na do 140m2. (Czy instalacja sterowników i zarzadzanie na nich temp w pokojach na poziomie 19-22st tez wymaga bufora czy konieczny on jest tylko w przypadku całkowitego zamykania obwodów grzejnych? - całkiem możliwe ze ostatecznie w całym domu będzie ustawione 20st i tylko w łazienkach np 23st)

Jeśli mauser będzie czysty to taka woda jest wystarczająca. Ona krąży tylko w instalacji i nie jest używana do innych celów. Wylewka pod pompę aby robić tam jakąś okładzinę musi być sucha. Nie musi być wygrzana bo w kotłowni ogrzewania podłogowego raczej miał nie będziesz.

Kładąc zwykłą folię budowlaną na wylewkę jeśli po jej odkryciu następnego dnia nie zobaczysz na niej skroplin lub jastrych nie będzie ciemniejszy to oznacza że jest wystarczająco suchy.

• Like 1

Ok dzięki za porade. Ogrzewanie w kotłowni mam zrobione. Wczoraj przeglądałem jeszcze internet i pomyślałem czy by nie zrobić w kotłowni posadzki żywicznej, oczywiście za późno o tym pomyślałem i pasuje mi dodatkowo wylać samo poziom żeby nie było wysokiego progu. Myślisz ze bezpiecznym wyjściem będzie odczekanie 3tyg od wylania wylewki, później zrobienie samo poziomu ok. 1cm i na to po tygodniu żywica? Przy okazji robiąc test folii jak napisałeś.

Myślałem o kupnie wilgotnościomierza jednak wydaje mi sie ze spr wilgotności na powierzchni będzie mało miarodajne w tym wypadku. Temperatura na zew przez te 3tyg bedzie od 15 do 5st takze mało sprzyjające warunki, warto wstawiać osuszacz weekendowo do tej kotłowni? 

3 tygodnie to trochę mało. Sam beton wiąże 26 - 30 dni dlatego aby myśleć o jakiejkolwiek okładzinie licz raczej na czas po 5 tygodniach od wylewki tym bardziej że obecnie warunki sprzyjające nie są. Osuszacz wstawić warto ale raczej po pierwszych 2 - 3 tygodniach tak aby nie zakłócać poziomu wilgoci która w tym czasie jest wymagana.

Mowa tu oczywiście o jastrychu a nie o samopoziomie który także musi wyschnąć.