Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwodnienie przed garażem z pompą

Recommended Posts

Cześć,

posiadam pewien problem i szukam rozwiazania. Posiadam garaż 1.5m poniżej poziomu gruntu gdzie chcę wyłożyć zjazd wraz z całym podjazdem kostka brukową. Pod kostka będą maty przeciwoblodzeniowe. Ponieważ nie posiadam kanalizacji deszczowej ani drenażu pomyślałem o zainstalowaniu korytka przed garażem który będzie zbierał wode spadającą z kostki do rury karbowanej o pojemności około 140l gdzie zamontuje pompę z pływakiem która będzie wypompowywać to na ogród. Myślicie że to będzie dobry pomysł ?

Cześć,

posiadam pewien problem i szukam rozwiazania. Posiadam garaż 1.5m poniżej poziomu gruntu gdzie chcę wyłożyć zjazd wraz z całym podjazdem kostka brukową. Pod kostka będą maty przeciwoblodzeniowe. Ponieważ nie posiadam kanalizacji deszczowej ani drenażu pomyślałem o zainstalowaniu korytka przed garażem który będzie zbierał wode spadającą z kostki do rury karbowanej o pojemności około 140l gdzie zamontuje pompę z pływakiem która będzie wypompowywać to na ogród. Myślicie że to będzie dobry pomysł ?

Tak to się robi, nie powinno być problemu. Zabezpiecz tylko wąż od pompy przed mrozem.

Cześć,

Na ogród tzn. w jakimś konkretnym miejscu chcesz mieć tą kałużę czy podczas deszczu będziesz dodatkowo nawadniał rośliny lub trawę.

W zimie maty przeciwoblodzeniowe będą na tym ogrodzie powodowały lodowisko.

Nie wiem czy wszystko dobrze przemyślałeś ale będąc 1,5m pod powierzchnią terenu i kopiąc dodatkowy 1m na karbowaną rurę jako 150l zbiornik wykopał bym dodatkowe lika metrów w poziomie i zrobił bezobsługową studnię chłonną.

Jeżeli nadal Cię nie przekonałem to od razu zainstaluj awaryjny włącznik do pompy z pominięciem pływaka bo po jakimś czasie ta skomplikowana automatyka kichnie i do garażu jako obuwie zmienne będą wymagane kalosze.

• 3 weeks później...
W dniu 23.07.2024 o 08:19, Mareks77 napisał:

Na ogród tzn. w jakimś konkretnym miejscu chcesz mieć tą kałużę czy podczas deszczu będziesz dodatkowo nawadniał rośliny lub trawę.

W zimie maty przeciwoblodzeniowe będą na tym ogrodzie powodowały lodowisko.

Nie wiem czy wszystko dobrze przemyślałeś ale będąc 1,5m pod powierzchnią terenu i kopiąc dodatkowy 1m na karbowaną rurę jako 150l zbiornik wykopał bym dodatkowe lika metrów w poziomie i zrobił bezobsługową studnię chłonną.

Jeżeli nadal Cię nie przekonałem to od razu zainstaluj awaryjny włącznik do pompy z pominięciem pływaka bo po jakimś czasie ta skomplikowana automatyka kichnie i do garażu jako obuwie zmienne będą wymagane kalosze.

Niestety studnia chłonna odpada z racji wysokiego poziomu wód gruntowych :(

• 1 month później...

Jeśli woda wypływa z odpływu wystarczająco szybko, wszystko jest w porządku. Jeśli nie możesz znaleźć gniazdka, prawdopodobnie jest ono gdzieś zakopane. Jeśli chcesz poczuć się lepiej, zacznij wycierać błoto. Zdecydowanie powinno być jakieś ujście. Kiedy już usuniesz całe błoto i zidentyfikujesz wylot, możesz go zasypać ładną, czystą skałą drenażową o średnicy 3/4 cala (nie blokuj odpływu i upewnij się, że kamień jest wystarczająco duży, aby nie dostał się do odpływu. To powinno umożliwić odpływ wody poprzez zapobieganie zatykaniu systemu przez zanieczyszczenia. Potencjalnie miało to miejsce podczas pierwszej instalacji, ale prawdopodobnie lata zaniedbań doprowadziły z biegiem czasu do zapełnienia systemu brudem beton ze wszystkich stron. Jeśli wybierasz się na skałę, co jakiś czas (lata) skała powinna zostać wyciągnięta, oczyszczona i odłożona. Jeśli jest odpowiednio zaprojektowana, powinna wytrzymać stosunkowo dużą burzę, jeśli chcesz i ja spróbuję odpowiedzieć na wszelkie pytania, które możesz mieć. Na pewno nie zapłaciłbym 8 kawałków za odkopanie tego. Nie jestem pewien, co dokładnie powiedział ci wykonawca, ale jeśli to wszystko odkopie, prawdopodobnie skończy się na tym, że wstawisz coś podobnego. zwłaszcza jeśli woda nie ma dokąd wypłynąć na powierzchnię. Jeśli potrzebujesz trochę spokoju, możesz także kupić małą pompę głębinową, aby wrzucić tam i wypompować wodę... na wszelki wypadek... ale potrzebowałbyś także generatora, jeśli spodziewasz się, że nie będzie zasilania sytuacja... Źródło: Jestem inżynierem budownictwa

W dniu 22.09.2024 o 14:06, kazzax napisał:

Jeśli woda wypływa z odpływu wystarczająco szybko, wszystko jest w porządku. Jeśli nie możesz znaleźć gniazdka, prawdopodobnie jest ono gdzieś zakopane. Jeśli chcesz poczuć się lepiej, zacznij wycierać błoto. Zdecydowanie powinno być jakieś ujście. Kiedy już usuniesz całe błoto i zidentyfikujesz wylot, możesz go zasypać ładną, czystą skałą drenażową o średnicy 3/4 cala (nie blokuj odpływu i upewnij się, że kamień jest wystarczająco duży, aby nie dostał się do odpływu. To powinno umożliwić odpływ wody poprzez zapobieganie zatykaniu systemu przez zanieczyszczenia. Potencjalnie miało to miejsce podczas pierwszej instalacji, ale prawdopodobnie lata zaniedbań doprowadziły z biegiem czasu do zapełnienia systemu brudem beton ze wszystkich stron. Jeśli wybierasz się na skałę, co jakiś czas (lata) skała powinna zostać wyciągnięta, oczyszczona i odłożona. Jeśli jest odpowiednio zaprojektowana, powinna wytrzymać stosunkowo dużą burzę, jeśli chcesz i ja spróbuję odpowiedzieć na wszelkie pytania, które możesz mieć. Na pewno nie zapłaciłbym 8 kawałków za odkopanie tego. Nie jestem pewien, co dokładnie powiedział  https://routerlogin.uno/ ci wykonawca, ale jeśli to wszystko odkopie, prawdopodobnie skończy się na tym, że wstawisz coś podobnego. zwłaszcza jeśli woda nie ma dokąd wypłynąć na powierzchnię. Jeśli potrzebujesz trochę spokoju, możesz także kupić małą pompę głębinową, aby wrzucić tam i wypompować wodę... na wszelki wypadek... ale potrzebowałbyś także generatora, jeśli spodziewasz się, że nie będzie zasilania sytuacja... Źródło: Jestem inżynierem budownictwa

I got this,,....