Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie strychu - jak rozwiązać wentylacje

Mateusz_88

Recommended Posts

Cześć, z racji montażu rekuperacji i klimatyzacji kanałowej planuje wykonać dodatkowo ocieplenie strychu po krokwiach.

Ocieplenie części mieszkalnej to 30cm wełny po jętkach i krokwiach poniżej.

Na strychu planuje dać jedną warstwę - 15cm pomiędzy krokwiami. Co powinienem zastosować aby nie było problemu z tą wełną? Mam pełne deskowanie.

Aktualnie nie mam na tym strychu żadnej wentylacji - w jaki sposób to rozwiązać?

Dodatkowy pkt wyciągu/ wyciągu+nawiewu z rekuperatora?

Pozdrawiam

Wielkie dzięki za pomoc!

Myślisz że przy takim rozwiązaniu ociepleni uda mi się zabezpieczyć przed spadkiem temp poniżej 5st w ciągu zimy?

Spotkaliście się może gdzieś z obliczeniami ile w skali roku może więcej kosztować ogrzewanie domu kiedy ocieplenie zrobi się po krokwiach bez ocieplania jętek?

U mnie ten strych ma wymiary ok. 4.3m szerokości i 1.6m wysokości w szczycie

Czy może się to jakoś dodatkowo negatywnie wpływać na walory użytkowe?

Sufit bez wypełnienia wełna nie przenosiłby za dużo dźwięku pomiędzy pomieszczeniami?

Spokojnie powinno się udać. Istnienie ocieplenia na stropie czyli przegrodzie dzielącej pomiędzy pomieszczeniem ogrzewanym a strychem nie powoduje całkowitego zahamowania ucieczki ciepła tylko zmniejszenie.

Hipotetycznie zakładając że na strychu wykonasz ocieplenie parametrami identyczne jak na stropie to spowoduje że na strychu będziesz uzyskiwał mniej więcej temperaturę mniejszą o połowę różnicy pomiędzy domem a tą na zewnątrz. Zakładając że w domu jest 20*C a na zewnątrz (-10*C) to na strychu będzie 5*C

To jest duże uproszczenie ponieważ należało by wziąć pod uwagę że strych nagrzewamy tylko powierzchnią jego podłogi czyli stropu, natomiast chłodzimy większą powierzchnią bo oboma połaciami dachu i ścianami szczytowymi, dlatego ta temperatura może być niższa. Jeżeli jednak weźmiemy pod uwagę że pod sufitem temperatura zawsze jest wyższa dochodząca do 22 - 25*C to owe 5*C może być całkiem realne.