Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mikrofalownik wpięty do UPS'a

Rupicapra

Recommended Posts

Taką rozkminę mam ostatnio, w sumie mogę to własnoręcznie przetestować, ale najpierw zapytam, może ktoś próbował - jeśli podepnę mikrofalownik jako źródło zasilania UPS'a stworzę wtedy pełnoprawnego off-grid'a? 

Czy takie rozwiązanie ma wady prócz marnowania energii, gdy UPS naładuje się już do pełna? 🧐

1 godzinę temu, Rupicapra napisał:

Czy takie rozwiązanie ma wady prócz marnowania energii, gdy UPS naładuje się już do pełna? 🧐

Będą duże straty na przetwornicy DC-AC i z powrotem i wyłączy się, jak w nocy UPS się rozładuje. Jak z PV prąd nie będzie mieścił się w normie (np. napięcie spadnie) to albo przełączy się na baterię w 100%, albo będzie się nią "podpierał" (zależnie od typu UPS).

Taniej i lepiej wyjdzie kupić inwerter zwany przez myfriendów hybrydowym czy coś takiego

W dniu 26.07.2024 o 09:19, Kaizen napisał:

Taniej i lepiej wyjdzie kupić inwerter zwany przez myfriendów hybrydowym czy coś takiego

O, ciekawe rozwiązanie, jak na swoją cenę, dzięki za link ;)

Ciekawe czy mogę tam wpiąć jakieś solidniejsze panele, piszą, że napięcie do 50V, ale czy per panel, czy cały string?

13 godzin temu, Rupicapra napisał:

Ciekawe czy mogę tam wpiąć jakieś solidniejsze panele, piszą, że napięcie do 50V, ale czy per panel, czy cały string?

Tyle ma być na zaciskach - urządzeniu bez znaczenia, jak dane napięcie i prąd został osiągnięty.

Jak chcesz kilka paneli to łącz równolegle.