vicek 27.07.2024 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2024 Witam. Mam taki temat w sprawie przyłączenia do wodociągów miejskich. Może ktoś zna się na rzeczy albo przeżył coś podobnego... Otóż zgodziłem się sąsiadowi na umieszczenie na terenie mojej działki przyłącza wodociągowego. W oświadczeniu wyraźnie zaznaczyłem że ma to być przyłącz. Po mojej działce przebiega sieć wodociągowa fi 110. Jak się okazało po fakcie projektant (powiązany z firmą zarządzającą wodociągami) zaprojektował rurociąg o średnicy większej niż standardowy przyłącz do jednego budynku. Miało to na celu umożliwienie przyłączania kolejnych działek będących w sąsiedztwie. Czy w takim przypadku można uznać że warunki mojej zgody nie zostały zachowane i domagać się jakieś formy rekompensaty? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.07.2024 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2024 Czy spowodowało lub spowoduje to większą uciążliwość podczas korzystania z działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vicek 28.07.2024 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2024 Raczej nie. Fizycznie zmieniła się tylko średnica rury. Ale chodzi mi bardziej o to że zgodziłem się na przyłącz żeby nie utrudniać sąsiadom dostępu do wody. Ale na rozbudowę sieci już się z nie zgadzam. Były inne sposoby a gmina i zarządca wodociągów jak zwykle najprostszą drogą czyli po czyjejś działce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vicek 28.07.2024 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2024 Już nie przyjdą. Przyłącza będą budowane już poza moją działką. Rozbudowali sobie sieć po mojej działce. Choć mieli inne sposoby. Może bardziej kosztowne na dzień dzisiejszy. Były możliwości ale rozbudowa wodociągów nie działa tak na ludzi przed wyborami jak położenie asfaltu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.07.2024 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2024 Jeżeli przyłącza będą budowane poza Twoją działką a rura do której będą się przyłączać to ta którą puścili od głównej magistrali to uważam że wodociągi jako firma opiekująca się sieciami oraz uznająca granicę odbiorcy w miejscu posadowienia wodomierza czyli na posesji odbiorcy powinna przejąć rurę jako swoją własność. Obecnie jeżeli awarii ulegnie właśnie ta rura która jest odnogą idącą do tych kilku klientów to żaden z nich nie będzie się poczuwał do odpowiedzialności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.07.2024 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2024 4 godziny temu, vicek napisał: Raczej nie. To machnij ręką. Szkoda twojego czasu i nerwów. Co uzyskasz? NIC! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vicek 28.07.2024 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2024 W sumie macie rację. Stracę trochę czasu i zdrowia a być może nic nie osiągnę walcząc z systemem. Ja jednak mam dylemat. Gmina objęła miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego działki pod budownictwo mieszkaniowe. Na terenie który objęli nie było żadnych mediów. Dla pierwszych budujących zrobili kawałek sieci wod-kan. Między innymi do mnie. Teraz kosztem kolejnych inwestorów rozbudowują sieci po prywatnych działkach które można było wtedy zrobić jak należy. Teraz na drogach wzdłuż których było kopane leży asfalt więc szuka się alternatywnych tras żeby naprawić błędy z przeszłości. Drażni mnie ta nieudolność samorządów i myślę że jeżeli będziemy się zawsze godzić z ich decyzjami w tym kraju nigdy nie będzie lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts