DomJacekBProjekt 28.07.2024 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2024 Cześć, To mój pierwszy wątek na murator Chciałbym zapytać o doświadczenia, użytkowanie i komfort osób, które mając kocioł gazowy w domu jednorodzinnym, nie zdecydowały się na cyrkulację ciepłej wody użytkowej w nowo budowanym w miarę dobrze ocielonym z zewnątrz/na podłodze/poddaszu domu jednorodzinnym. Niestety w trakcie budowy nie zdecydowałem się na cyrkulację, i niedługo będę miał doprowadzony gaz do domu stąd poważnie myślę na temat wyboru odpowiedniego kotła gazowego do swojego domu - bez cyrkulacji. Chciałbym poznać wasze doświadczenia z ogrzewania, użytkowania ciepłej wody w jednej lub dwóch łazienkach. Krótko opiszę swój dom, Ściany styropian 24cm BK + styropian grafitowy 15cm 0,33, podłoga styropian EPS 17cm 0,36, poddasze wełna szklana 25cm 0,35, Wszystkie okna i drzwi balkonowe są trzyszybowe. Dom ma wymiary 5m x 13m. W domu na parterze ogrzewanie podłogowe + grzejnik w jednej łazience, poddasze - grzejniki w każdym pokoju, w holu i łazience, w ilości 5. Rozdzielacz do podłogówki na parterze w kotłowni i na poddaszu do grzejników nad kotłownią. Odległość od kotłowni do punktów poboru ciepłej wody: Kuchnia - 6 metrów Łazienka parter - 11 metrów Łazienka poddasze ( nad tą na parterze ) - 14 metrów W związku z tym, że brak cyrkulacji i raczej niemożliwe jest jej dorobienie ( kucie w ścianie, po drodze drzwi balkonowe od samej podłogi zaczynające się ), jaki polecilibyście typ pieca gazowego? Czytałem, że te z wbudowanym zasobnikiem to dużo lepsze rozwiązanie od zwykłego dwufunkcyjnego, możliwość poboru ciepłej wody w kilku miejscach w tej samej chwili tak samo byłoby w przypadku jednofunkcyjnego z zasobnikiem np. 100-200 l., co byłoby raczej ostatecznością bo kotłownia nie jest zbyt duża - ale w ostateczności miejsce by było. Fajnie też by było gdyby to wszystko jakoś sprawnie dzisłało z połączeniem z podłogówką i grzejnikami. Wiem, że bez cyrkulacji to ciężkie ale chciałbym nie tak długo czekać na ciepłą wodę w każdym punkcie poboru, i mieć możliwość korzystać z niej naraz w kilku miejscach. Może ma ktoś podobną sytuację, podobne odległości poboru bez cyrkulacji, już użytkuje taki dom, i mógłby napisać swoje doświadczenia z ogrzewania, czekania na ciepłą i wyborem kotła. Dziękuje za każdą odpowiedź i pozdrawiam : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2024 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2024 Nie mam cyrkulacji, ale mam wszystkie punkty poboru wody bardzo blisko kotłowni. Kilka sekund trzeba poczekać aby poleciała ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomJacekBProjekt 31.07.2024 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2024 W dniu 29.07.2024 o 20:21, Frofo007 napisał: W starym mieszkaniu mamy kocioł gazowy, który podgrzewa stale pewną ilość wody (musi mieć wbudowany mały zbiornik) i szybko leci ciepła (ale znajduje się on blisko punktów poboru wody). W Twoim wypadku bez cyrkulacji chyba nic nie zrobisz. Ja mam cyrkulację to na ciepłą wodę z prysznica czekam sekundę. Gdy nie włączę cyrkulacji to muszę czekać z kilkanaście sekund nim zleci zimna woda z rury. Z punktu widzenia ekonomicznego trochę szkoda tej wody. Dziękuje za odpowiedź @Frofo007. Czytałem gdzieś, że dwufunkcyjne z wbudowanym zasobnikiem umożliwiają szybszy dopływ ciepłej wody do punktu poboru. Mógłbym na siłę upcha zasobnik ale widzę, że są dostępne piece np Termet z wbudowanym zasobnikiem 50 l. i dzięki temu ciepła woda mogłabybyć w kilku miejscach naraz ale czy szybciej by była w punktach poboru niż w zwykłych piecach - ciekawe. W obecnym domu do wanny na poddaszu jest 7,2metra, ciepła woda na pełnych obrotach leci tam 23 sekundy. Ale to zwykły dwufunkcyjny Bosch 20 albo 24KW, zgodnie z tym obliczyłem, że u mnie byłoby to do prysznica 35 sekund i do wanny 48 sekund bo 11 i 14 metrów. Jednak piec będę miał na pewno albo z tym zasobnikiem w środku 50 l albo conajmniej jednofunkcyjny z 100 l zasobnikiem. Czy takie piece trochę skróciłyby czas czekania? Mi to aż tak nie przeszkadza, jedynie myślę, że w umywalce na parterze, piętrze i kuchni fajnie byłoby mieć w miare szybciej tą ciepłą wodę-nikt nie czeka tyle żeby umyć ręce, ostatnio widziałem takie małe ogrzewacze wody elektryczne - ciekawe czy w połączeniu z kotłem gazowym dużo by prądu zjadło żeby kilka razy dziennie umyć ręce na już Ogólnie to wiem, że to tylko piec gazowy ale jeżeli może być z nimi problem od 2040 roku to fajnie byłoby wybrać jeden piec na te kilkanaście lat, żeby był dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts