Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa wiercenie w stropie

Recommended Posts

Niedługo będę miał montowaną bramę garażową i mam troszkę dziwne pytanie, ekipa montująca może wiercić w belkach teriva, czy tylko w pustakach?  

Mam otynkowane węgarki pod bramę, niestety pojawiło się parę pęknięć o szerokości 1mm, mam to czymś naprawić? Pomalować ten tynk farbą przed montażem?

Ekipa może wiercić zarówno w jednych jak i drugich. Problem jest tego typu że wiercąc w belkach może trafić na zbrojenie. Po drugie to robiąc to nieumiejętnie może rozwalić większy otwór odsłaniając zbrojenie więc później będzie trzeba to zaałatać.

Wiercąc w pustakach istnieje problem odpowiedniej wytrzymałości tego mocowania. W zależności od typu pustaków ścianka jest dość cienka i krucha więc tu wchodzi w grę jedynie kotwa chemiczna z siatką lub koszyczkiem.

Wiercenie z udarem pneumatycznym może skończyć się fiaskiem gdyż o ile od strony zewnętrznej będzie widoczny prawidłowy otwór to od strony wewnętrznej pustaka nastąpi wyrwanie większej ilości, ponad połowy grubości materiału więc jakiekolwiek kołki rozporowe nie mają tu zastosowania.  Jeżli wiercenie to tylko bez udaru lub z lekkim udarem mechanicznym normelną wiertarką.

Naprawiłem pęknięcia rozrabiając trochę tego samego tynku i zatarłem cienko te miejsca gdzie były pęknięcia, przykryło idealnie, na koniec zatarłem. Po wyschnięciu przetarłem papierem ściernym, zagruntowałem i pomalowałem 2x farbą fasadową (do stosowania także w środku), efekt zadowalający.