jowik2 30.07.2024 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2024 Niedługo będę miał montowaną bramę garażową i mam troszkę dziwne pytanie, ekipa montująca może wiercić w belkach teriva, czy tylko w pustakach? Mam otynkowane węgarki pod bramę, niestety pojawiło się parę pęknięć o szerokości 1mm, mam to czymś naprawić? Pomalować ten tynk farbą przed montażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.07.2024 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2024 Ekipa może wiercić zarówno w jednych jak i drugich. Problem jest tego typu że wiercąc w belkach może trafić na zbrojenie. Po drugie to robiąc to nieumiejętnie może rozwalić większy otwór odsłaniając zbrojenie więc później będzie trzeba to zaałatać. Wiercąc w pustakach istnieje problem odpowiedniej wytrzymałości tego mocowania. W zależności od typu pustaków ścianka jest dość cienka i krucha więc tu wchodzi w grę jedynie kotwa chemiczna z siatką lub koszyczkiem. Wiercenie z udarem pneumatycznym może skończyć się fiaskiem gdyż o ile od strony zewnętrznej będzie widoczny prawidłowy otwór to od strony wewnętrznej pustaka nastąpi wyrwanie większej ilości, ponad połowy grubości materiału więc jakiekolwiek kołki rozporowe nie mają tu zastosowania. Jeżli wiercenie to tylko bez udaru lub z lekkim udarem mechanicznym normelną wiertarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.07.2024 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2024 Węgarki zaszpachluj i pomaluj. Mowa tu o ich wewnętrznej stronie od garażu. To tam oraz do nadproża z reguły mocowana jest brama. Oprócz tego prowadnice mocowane są do sufitu lub ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 01.08.2024 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2024 Naprawiłem pęknięcia rozrabiając trochę tego samego tynku i zatarłem cienko te miejsca gdzie były pęknięcia, przykryło idealnie, na koniec zatarłem. Po wyschnięciu przetarłem papierem ściernym, zagruntowałem i pomalowałem 2x farbą fasadową (do stosowania także w środku), efekt zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 06.08.2024 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2024 (edytowane) Kierownik budowy powiedział, że nie można wiercić otworów pod bramę w belkach teriva, bo to osłabia konstrukcję belki. Edytowane 6 Sierpnia 2024 przez jowik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 08.08.2024 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2024 Brama zamontowana, udało się bez wiercenia w belkach teriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts