quardian 04.08.2024 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia Witam wszystkich serdecznie. Zbudowałem już jeden dom w 2016 roku i nie spodziewałem się że tu wrócę, jednak życie zaskakuje. Ceny w ostatnich latach wystrzeliły, nie znam obecnych realiów, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w szacunkach. Chciałbym postawić taki dom: https://www.dobredomy.pl/projekt/orchideaII/?gad_source=1&gbraid=0AAAAADgx_WiLH538LjB6WzVSIE2i9OryX&gclid=Cj0KCQjwzby1BhCQARIsAJ_0t5OygpuNRaM37BJiTH3igd9bI9biZYWj5vtYUs6qEIdVTz17EzVk0BsaAq5zEALw_wcB Czy Waszym zdaniem budżet 1,5-1,6 mln na stan deweloperski jest realne? ( nie licząc działki, przyłączy, papierologii itp.) Drugie pytanie: w pierwszym domu zrobiłem pompę ciepła + fotowoltaika. Mój przyjaciel budował w tym samym 2016 roku i dał gaz. Ogrzewanie wychodzi nas tyle samo, a ja wpakowałem dużo kasy w instalację, więc w stosunku do niego byłem w plecy. Dziś widzę, że są nowe sposoby rozliczenia energii z pompy ciepła, w związku z czym jest to kompletnie nieopłacalne.. ale Ale słyszałem że będą nowe "kary" za użytkowanie gazu z UE w przeciągu następnych lat, czy uwzględniając to opłaca się montować gaz? Ktoś ma jakieś dokładniejsze dane w tym temacie> Będę niezmiernie wdzięczny za każdą opinię. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 17.09.2024 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września Poki co ten podatek za gaz to beda grosze , bodajze 200zl od 2027 , co bedzie dalej nie wiadomo , tak samo jak z uwolnieniem cen gazu , tarczami na prad itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.09.2024 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września W dniu 4.08.2024 o 21:04, quardian napisał: Czy Waszym zdaniem budżet 1,5-1,6 mln na stan deweloperski jest realne? ( nie licząc działki, przyłączy, papierologii itp.) Może tak być: 250 m2 x 6.000 zł / m2 = 1.500.000 PLN Wykonaj wodnego ogrzewanie podłogowe i z decyzją PC czy gaz poczekaj do końca budowy. Masz możliwość wykonania przyłącza gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quardian 03.10.2024 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października (edytowane) Dzięki za informację. Tak, jest możliwość i na razie będzie gaz + podłogówka. Jeśli przepisy się zmienią to wejdzie pompa + fotowoltaika. Mam już wyceny części firm budowlanych, oraz aktualny kosztorys z firmy projektowej. Wygląda na to że do stanu deweloperskiego, na Śląsku w tej chwili można spokojnie podpisać umowę z gwarancję ceny na przyszły rok w kwocie rzędu 5000 zł/m2. Taka cena jest zbliżona do kosztorysu. co ciekawe, kiedy budowałem parę lat temu, wykonawcy mieli pozapychane terminy, nikt nie chciał zgłosić się na wystawiane oferty, trzeba było chodzić za firmami i niemalże prosić aby podjęły się wyceny oraz pracy. W tej chwili na ogłoszenie na oferto odpowiedziało tyle firm, że nie mogłem się opędzić. Dużo słyszałem o spowolnieniu w budowlance, wygląda na to że rzeczywiście firmy nie mają co robić, może dzięki temu ceny troszkę spadną. Edytowane 3 Października przez quardian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 04.10.2024 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października Niedawno miałem ponowny kontakt po z branżą po zakończeniu budowy 2020-2022 i wnioski są takie że spowolnienie już mocno widać. Ceny spadły, nie tylko wykonawców, ale też materiałów (vide styropian!). Wydaje się że wciąż możliwe jest szacowanie kosztu stanu deweloperskiego 4-5k/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts