Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej grzeję zbiornik Cwu 200l, mam grupę bezpieczeństwa z naczyniem przeponowym 12l, manometrem, odpowietrznikiem i zaworem bezpieczeństwa. Jak tylko zaczyna się grzanie zbiornika to ciśnienie na manometrze powoli rośnie z 4.6 bara do prawie 6 pod koniec grzania (z 40 do 50 stopni wg czujnika w zbiorniku) i kapie zawór bezpieczeństwa. Naczynie jest sprawne, pompowałem je do 4.1 bara, nie ma żadnych wycieków z wentyla, słychać jak się napełnia,  po zakręceniu głównego zaworu wody i odkręceniu kranu opróżnia i tak dalej. Na wszelki wypadek wymieniłem je jednak na nowe, ale nic to nie dało. Między zbiornikiem a naczyniem nie ma żadnych zaworów, żadnej blokady, przed naczyniem jest zawór zwrotny (nie pomiędzy zbiornikiem a naczyniem, poprawnie zamontowany).

W ogóle nie mam pojęcia co może być nie tak, bo tutaj nawet nie ma co nie działać. Macie może jakieś pomysły?

https://forum.murator.pl/topic/281749-cwu-ro%C5%9Bnie-ci%C5%9Bnienie-i-nie-mam-poj%C4%99cia-dlaczego/

Godzinę temu, Ralapo napisał:

pompowałem je do 4.1 bara,

Pompowałeś po spuszczeniu ciśnienia CWU?

Czujnik temperaturę pokazuje w jednym puncie - a poniżej możesz mieć temperaturę wodociągową więc na to nie patrz.

Jak zakręcisz główny zawór, to ile litrów wody wypływa po odkręceniu baterii?

Tak, pompowałem przy spuszczonej wodzie z zakręconym głównym zaworem i odkręconym kranem.

Mam przed grupą zawór kulowy, oczywiście otwarty, ale przy spuszczaniu wody najpierw go zamykam, upuszczam to co jest w instalacji i dopiero potem otwieram i widzę wodę z samego naczynia. Z naczynia wypływa sporo wody, nie wiem ile dokładnie ale leci dłuższą chwilę i ciśnienie na manometrze powoli spada. Nowe naczynie ma fabrycznie 4 bary i jego nie ruszałem, ale słychać że pracuje, tak samo jak to poprzednie, a są różnych producentów. Moim zdaniem oba są sprawne.

W wodociągu woda jest w miarę ciepła, bo jest lato, w zimę jak spadnie do 5 stopni to będzie jeszcze gorzej.

Znalazłem taki kalkulator https://kalkulatorpro.pl/ogrzewanie/dobor-naczynia-przeponowego/ gdzie mi policzyło że naczynie powinienem mieć 35l jak wpisałem poj instalacji 0.2m3, zasilanie 60 stopni, max ciśnienie 6 bar, wstępne 4 bary i ubytki 1%. Do tej pory myślałem, że naczynie powinno mieć ok. 5% pojemności instalacji, a tu mi wychodzi 3 razy tyle. Jak to z tym jest? Może muszę je wymienić na większe?

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Za małe naczynie, 10% trzeba przyjmować, ciśnienie w naczyniu powinno być o 0,2 bara niższe niż ciśnienie w wodociągu. Jeżeli chodzi o reduktor ciśnienia, to w kontekście naczynia nie ma sensu redukcja poniżej ciśnienia wstępnego w naczyniu, bo przy podgrzewaniu i tak ciśnienie w zbiorniku momentalnie osiągnie ciśnienie wstępne w naczyniu, dopiero powyżej niego będzie rosło wolniej, kiedy naczynie zacznie przyjmować wodę. Więc jak zredukujesz np. do 3 barów, to naczynie trzeba ustawić na 2,8. W tym przypadku dałbym naczynie 24 litry i dopompował je na 4,4 bara zamiast stosować reduktor - i będzie dobrze. Oczywiście można też zredukować ciśnienie i zmniejszyć wstępne w naczyniu - jak najbardziej poprawnie, tylko drożej o reduktor.

Można też dać jeszcze większe naczynie niż 24 litry, ale 12 litrów jest z cała pewnością za małe do zasobnika 200 litrów, bez względu na to czy będzie reduktor czy nie.