Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kropki na oknach - co to jest??

Recommended Posts

Dzień dobry , parę miesięcy temu kupiłam dom . Początek budowy domu 2017 rok. Są w nim okna marki roto. W dwóch oknach , w kuchni i w łazience jest problem z takimi dziwnymi kropkami (?) na oknach. Wyglądają jak kupki much , no ale kupki schodzą nawet zwykłą wodą, a to nie chce ... Czyściłam je już wszystkim, octem, płynem do mycia okien, nawet nałożyłam na chwilę preparat od kamienia.... Nic na to ustrojstwo nie działa! Te kropki są cholernie widoczne pod słońce , wygląda to strasznie. Myje przez to okna praktycznie codziennie. Ale kropki jak były tak są.... Czy ktoś może powiedzieć czym to usunąć ??? Zastanawiam się już czy to nie jakaś wada tych okien.... Może ktoś zmagał się z podobnym zjawiskiem na oknach ?? Załączam zdjęcia, i nie , okna nie są brudne , są świeżo umyte 😔

IMG_20240808_192621.jpg

IMG_20240808_192714.jpg

Czy to jest chlapnięte farbą/lepikiem?     Raczej by zeszło np. benzyna ekstrakcyjną - jest bepieczna dla ramy. Aceton=czyścik ZNISZCZY RAME PCV!!!!!!      Jeśli czujesz haczenie na szybie - nie jest gładka, szmatka haczy, to może być uszkodzona powierzchnia szyby podczas używania fleksa.  Mi tak uszkodzili kiedyś szybę  w drzwiach balkonowych gdy flexem cięli płytki układane na balkonie.  Wkład (szyba zespolona) do wymiany. 

4 godziny temu, Aleksandra2020 napisał:

Dziękuję za odpowiedzi. 

Do kom 1- a czy taką żyletką nie porysuje szyby ??

Dom kom 2-nie czuć żadnego haczenia. Czyli mówisz że mogę na to zastosować benzynę ekstrakcyjną? Nie uszkodzi w jakiś sposób szyby ? 

Żyletką nie uszkodzisz pod warunkiem umiejętnej obsługi😉 żyletką musi dolegać całą powierzchnią ostrza do szyby pod kątem około 30 stopni i lekko dociskając próbować zeskrobać. Możesz sobie kupić tzw czyścik/skrobak do szyb w akwarium.

Jeżeli jest to zaschnięty grunt to benzyną ekstrakcyjną może da radę ale na pewno będzie ciężko.