Aleksandra2020 08.08.2024 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia Dzień dobry , parę miesięcy temu kupiłam dom . Początek budowy domu 2017 rok. Są w nim okna marki roto. W dwóch oknach , w kuchni i w łazience jest problem z takimi dziwnymi kropkami (?) na oknach. Wyglądają jak kupki much , no ale kupki schodzą nawet zwykłą wodą, a to nie chce ... Czyściłam je już wszystkim, octem, płynem do mycia okien, nawet nałożyłam na chwilę preparat od kamienia.... Nic na to ustrojstwo nie działa! Te kropki są cholernie widoczne pod słońce , wygląda to strasznie. Myje przez to okna praktycznie codziennie. Ale kropki jak były tak są.... Czy ktoś może powiedzieć czym to usunąć ??? Zastanawiam się już czy to nie jakaś wada tych okien.... Może ktoś zmagał się z podobnym zjawiskiem na oknach ?? Załączam zdjęcia, i nie , okna nie są brudne , są świeżo umyte 😔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 08.08.2024 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia Jeżeli te kropki są od środka na szybie to jest to grunt taki jakim gruntuje się ściany, po prostu fachowcy przy gruntowaniu pochlapali okna i dobrze ich nie umyli a teraz musiałabyś użyć żyletki aby je zeskrobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.08.2024 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia Czy to jest chlapnięte farbą/lepikiem? Raczej by zeszło np. benzyna ekstrakcyjną - jest bepieczna dla ramy. Aceton=czyścik ZNISZCZY RAME PCV!!!!!! Jeśli czujesz haczenie na szybie - nie jest gładka, szmatka haczy, to może być uszkodzona powierzchnia szyby podczas używania fleksa. Mi tak uszkodzili kiedyś szybę w drzwiach balkonowych gdy flexem cięli płytki układane na balkonie. Wkład (szyba zespolona) do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra2020 09.08.2024 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia Dziękuję za odpowiedzi. Do kom 1- a czy taką żyletką nie porysuje szyby ?? Dom kom 2-nie czuć żadnego haczenia. Czyli mówisz że mogę na to zastosować benzynę ekstrakcyjną? Nie uszkodzi w jakiś sposób szyby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 09.08.2024 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 4 godziny temu, Aleksandra2020 napisał: Dziękuję za odpowiedzi. Do kom 1- a czy taką żyletką nie porysuje szyby ?? Dom kom 2-nie czuć żadnego haczenia. Czyli mówisz że mogę na to zastosować benzynę ekstrakcyjną? Nie uszkodzi w jakiś sposób szyby ? Żyletką nie uszkodzisz pod warunkiem umiejętnej obsługi😉 żyletką musi dolegać całą powierzchnią ostrza do szyby pod kątem około 30 stopni i lekko dociskając próbować zeskrobać. Możesz sobie kupić tzw czyścik/skrobak do szyb w akwarium. Jeżeli jest to zaschnięty grunt to benzyną ekstrakcyjną może da radę ale na pewno będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra2020 09.08.2024 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia Dzisiaj będę działać tą benzyną , jest pochmurno więc kropek dzisiaj nie zobaczę. Jutro ma być słonecznie , więc zobaczę czy udało się. Jak nie będzie walczyć tą skrobaczką. Mam nadzieję że te dwie metody pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.08.2024 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia Żyletką nową, nie wyszczerbioną, przesuwając w płaszczyźnie szyby (lekko skosem) nic nie zarysujesz. Można zarysować gdybyś ciągnęła prostopadle do szyby, tak jak tniesz papier. Ale nikt przy zdrowych zmysłach tak nie ryzykuje - bez odpowiedniej wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts