bankierpl 09.08.2024 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia Mam problem z wyborem zrodla ciepla w nowym domu. Wedlug projektu powinienem miec piec na pellet. Moje watpliwosci budzi sprawa wentylacji. W domu mam zamontowana rekuperacje, natomiast kotlownia ma byc wentylowana grawitacyjnie. Piec ma moc 8 kW, teraz powstaje pytanie, czy da sie odebrac budynek robiac nawiew przez kratke w drzwiach bez wywiewu grawitacyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 11.08.2024 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia no jakim cudem? w kotlowni masz zapewne komin, on powinien miec kanaly wentylacyjne, robisz kratke nawiewna w kotlowni i leci to do kanalu wentylacyjnego komina. Mam podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.08.2024 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia Kotłownia na pellet powinna byc szczelnie zamknięta i nie miec kontaktu z pomieszczeniami gdzie jest rekuperacja, bowiem łączenie dwóch systemów wentylacji jest zabronione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bankierpl 11.08.2024 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia Komin z kanalem wentylacyjnym jest, tyle ze nie ma jeszcze wycielego otworu. Zastanawiam sie czy wstawic tam kociol pereko, czy zainstalowac jakas lg therme. Problemem jest mala ilosc miejsca i duza liczba instalacji. Dokladnie tak jak napisal kolega Elfir mam w projekcie. Przy kratce w drzwiach i wentylacji grawitacyjnej kotlowni jest tez problem marnotrawienia ciepla, dom jest dobrze ocieplony natomiast wychlodzenie kotlowni nie bardzo mi pasuje. Natomiast dylemat jest spory, bo obawiam sie ze jesli wstawie PC to nie bede mogl wrocic do pelletu. Jak to wyglada po wyborze zrodla ciepla od strony prawnej? Rozwazam wpisanie instalacji hybrydowej PC+pellet. Jesli rachunki bylyby tragiczne zostawil bym przylacze do pieca jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 11.08.2024 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia bedziesz mogl, czemu nie? tylko wtedy robisz w kotlowni wentylacje grawitacyjną i po klopocie. Kratka nawiewna w scianie i wywiew w kominie. Coz za klopot, oba zrodla moga pracowac na niskotemperaturowej podlogowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts