gogush 11.08.2024 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia (edytowane) W końcu dorobiłem się porządnego basenu ( 30 m3) mam basenową pompę ciepła wersja mini (4kW) ale mam też instalację złożoną z 3 solarów i podłączony wymiennik basenowy 30kW ( dotychczas nie używany). Mam jednak problem bo do basenu z kotłowni gdzie jest wymiennik mam jakeś 25 m . Chcialbym poprowadizc rury w ziemi tylko szukam rozwiązania jak je ocieplić i jakiej średnicy powinny być te rury . Ktoś podpowie ew ma jakieś doświadczenia ? z góry dziękuję Edytowane 11 Sierpnia przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 16.08.2024 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Dobra odpowiem sobie sam , kupiłem rury wodne PE 32 mm do tego taką otuline , po włożeniu w rurę 200 powinno być ok , na razie ogrzewanie sobie chodzi na wymienniku basenowym i dzisiaj miałem 30 stopni w basenie 30m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 01.09.2024 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września (edytowane) EDYTA 2 : zakończyłem ( prawie) budowanie ogrzewania basenu z solarów z domu. Rury umiesciłem w styro (19 cm ) i wcisnałem w rure kanalizacyjna 20 cm ( musialem ją naciac bo pomimo opisu producenta wchodziła baaardzo ciężko) \ Tak to wyglądało podczas układania : Temperatura na solarach i na wymienniku basenowym : Edytowane 1 Września przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 01.09.2024 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września A taka była temperatura w basenie ( w ciągu 6,5 h temperatura wzrosła z 25,2 do 27,1 co oznacza że wymiennik grzał ze średnia mocą ok 10,2 kW) : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.09.2024 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września Doskonale masz ciepłą wodę w basenie 27*C a w cwu jakoś mało sterownik twierdzi 27*C. Mam identyczny sterownik od Hewalexa. Może najpierw nagrzej cwu a później basen! Mam 4 płaskie kolektory i 400l bufor kombinowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 29.09.2024 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września (edytowane) W dniu 2.09.2024 o 23:43, marcinbbb napisał: Doskonale masz ciepłą wodę w basenie 27*C a w cwu jakoś mało sterownik twierdzi 27*C. Mam identyczny sterownik od Hewalexa. Może najpierw nagrzej cwu a później basen! Mam 4 płaskie kolektory i 400l bufor kombinowany. Mam zbiornik multiwalentny więc musiałbym zagrzać cały zbiornik wówczas ogrzewa się CWU więc szkoda energii - mam ustawiony priorytet na basen, ten sterownik Hewalexa dość ułomny jest jesli chodzi o sterowanie więc i tak coś zrobię na HA. Przy takim słońcu mogę włączyć PC. EDYTA : Sterownik pokazuje temp CWU nie 27 tylko 38 , 27 to T4 czyli czujnik przyłożony do wmiennika basenowego Edytowane 29 Września przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.09.2024 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września Solary na dzisiejsze czasy to zajebista sprawa, ino bufor był pionowy. aby woda się rozwarstwiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 01.10.2024 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października Co robicie latem z nadmiarem ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.10.2024 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października Idzie na ogrzewanie garażu kaloryfer przyjmie wszystko najchętniej wodę o temperaturze 85*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 02.10.2024 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października Co to jest kaloryfer? Ogrzewać pomieszczenie latem? Bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 02.10.2024 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października W dniu 1.10.2024 o 08:43, qwerty1986 napisał: Co robicie latem z nadmiarem ciepłej wody? Ja ogrzewam basen , a wczesniej miałem 400l wody o temp. 60-70 stopni (mam tylko trzy solary) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.10.2024 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października W dniu 2.10.2024 o 13:54, qwerty1986 napisał: Co to jest kaloryfer? Ogrzewać pomieszczenie latem? Bez sensu... faktycznie lepiej aby glikol się skisielił i aby kolektory grzały się do 130*C bez przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 11.10.2024 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października Czyli rozwiązanie bez sensu. Latem, gdy potrzebujemy najmniej ciepła trzeba ogrzewać budynek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2024 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października Tak garaż oddalony o 12m od domu. U mnie się sprawdza, a skoro coś działa jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts