Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Profilowanie styropianu czy wycinka?

Recommended Posts

Witam,

Słuchajcie potrzebuję porady. Mam za wysoko wyciągnięty styropian z fundamentu a nie chcę mięć cokołu wokół domu. Drogi są 2:

1. Nałożenie elewacyjnego styropianu 20cm na 15cm aquastyropian po uprzednim wyprofilowaniu go.

2. Wycięcie tego aquastyropianu 15 cm na odpowiednią wysokość.

Wycinka mimo że wydaje się prostsza chyba jest dosyć trudna bo ciężko to zrobić prosto i klej zostaje ma ścianach i tak itd.

Czy ta opcja z nałożeniem elewacyjnego na fundamentowy i uszczelnienie tego pianą na łączeniu ma szansę działać i nie być jakimś turbo mostkiem termicznym?

IMG_6820.jpeg

5 godzin temu, Prowizorka napisał:

Witam,

Słuchajcie potrzebuję porady. Mam za wysoko wyciągnięty styropian z fundamentu a nie chcę mięć cokołu wokół domu. Drogi są 2:

1. Nałożenie elewacyjnego styropianu 20cm na 15cm aquastyropian po uprzednim wyprofilowaniu go.

2. Wycięcie tego aquastyropianu 15 cm na odpowiednią wysokość.

Wycinka mimo że wydaje się prostsza chyba jest dosyć trudna bo ciężko to zrobić prosto i klej zostaje ma ścianach i tak itd.

Czy ta opcja z nałożeniem elewacyjnego na fundamentowy i uszczelnienie tego pianą na łączeniu ma szansę działać i nie być jakimś turbo mostkiem termicznym?

IMG_6820.jpeg

wersja 1 - latwiejsza i lepsza. 

ale generalnie elewacja bezcokolowa - pamietaj ze moze skonczyc sie tak - zatem rozwagi :D
https://sklep.proetics.pl/pl/blog/odpadajace-tynki-w-strefie-cokolu-jak-zapobiegac-i-jak-naprawic-1722214445.html

3 godziny temu, Prowizorka napisał:

Słuchajcie potrzebuję porady. Mam za wysoko wyciągnięty styropian z fundamentu a nie chcę mięć cokołu wokół domu.

Masz za nisko - powinien się kończyć równo ze ścianą fundamentową i na tym powinna leżeć papa (przykrywać ścianę fundamentową, XPS na ścianie fundamentowej i chudziak tworzące łącznie jedną płaszczyznę).

szczegół 1.2.jpg