d7d 16.08.2024 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 7 godzin temu, Elfir napisał: większość ludzi sadzi żywopłot lub jakieś rośliny wzdłuż granicy. co sąsiad będzie widział u autora? Możliwe, że będzie widział Autora który będzie np. 1,50 m wyżej i będzie spoglądał z góry... a żywopłot będzie posadzony na tym niższym terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2024 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 20 godzin temu, d7d napisał: Możliwe, że będzie widział Autora który będzie np. 1,50 m wyżej i będzie spoglądał z góry... a żywopłot będzie posadzony na tym niższym terenie. Myślisz, że autor uwielbia widok swojego sąsiada i sam się nie oddzieli zielenią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.08.2024 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia Nie mam informacji czy uwielbia czy też nie uwielbia. Może Autor oddzieli się od swojego sąsiada zielenią. Pytanie - gdzie posadzi swoją zieleń? Na górze czy na dole swojej skarpy. Generalnie mam na myśli dyskomfort jaki może mieć sąsiad Autora tematu. Ludzie lubią prywatność swojego ogrodu a taka wysoka skarpa psują wspomnianą prywatność. Tak sądzę. Cytat: Mój dom jest położony ok. 2 metry wyżej niż dom sąsiada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2024 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2 godziny temu, d7d napisał: Nie mam informacji czy uwielbia czy też nie uwielbia. Może Autor oddzieli się od swojego sąsiada zielenią. Pytanie - gdzie posadzi swoją zieleń? Na górze czy na dole swojej skarpy. Generalnie mam na myśli dyskomfort jaki może mieć sąsiad Autora tematu. Ludzie lubią prywatność swojego ogrodu a taka wysoka skarpa psują wspomnianą prywatność. Tak sądzę. Cytat: Mój dom jest położony ok. 2 metry wyżej niż dom sąsiada Ale wymyślasz bzdury. Tak, nasadzi zieleń na szczycie skarpy i zostawi dalej, w dół, pustą przestrzeń. Bo jak wiadomo żywopłoty sadzi się zazwyczaj na środku działki a nie wzdłuż płotu. Skoro dom autora i tak jest 2 m wyżej, to ta skarpa nie ma żadnego znaczenia na to czy sąsiedzi się widzą czy nie. Jakoś w górach sobie ludzie radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.08.2024 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Nasadzi na dole skarpy i zanim wyrośnie żywopłot wysokości 3,60 m trochę czasu upłynie. 2,00 m + 1,60 m = 3,60 m. Nie wiem dlaczego piszesz "wymyślasz bzdury". To, że Ty nie widzisz problemu nie znaczy że problemu może nie być dla Sąsiada Autora. Lokalizacja domu jest penie kilka metrów od płotu a skarpa (jaje górna część) jest blisko płotu. Ludzie w górach jakoś sobie radzą bo wiedzą co mają (naturalne ukształtowanie terenu) a sąsiad po wykonaniu nasypu będzie miał nową sytuację. Może dla niego nie będzie to problem a może będzie. Kto wie. Ja nie wiem a Ty wiesz? https://www.budnews.pl/wykonanie-nasypu-a-prawo-budowlane/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.08.2024 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Podwyższenie poziomu gruntu działki kontra prawo https://horyzont.com/budownictwo/podwyzszenie-poziomu-dzialki Podniesienie terenu działki: cena, metody oraz formalności https://www.mgprojekt.com.pl/blog/podniesienie-terenu-dzialki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2024 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 58 minut temu, d7d napisał: Nasadzi na dole skarpy i zanim wyrośnie żywopłot wysokości 3,60 m trochę czasu upłynie. 2,00 m + 1,60 m = 3,60 m. Nie wiem dlaczego piszesz "wymyślasz bzdury". To, że Ty nie widzisz problemu nie znaczy że problemu może nie być dla Sąsiada Autora. Lokalizacja domu jest penie kilka metrów od płotu a skarpa (jaje górna część) jest blisko płotu. Ludzie w górach jakoś sobie radzą bo wiedzą co mają (naturalne ukształtowanie terenu) a sąsiad po wykonaniu nasypu będzie miał nową sytuację. Może dla niego nie będzie to problem a może będzie. Kto wie. Ja nie wiem a Ty wiesz? https://www.budnews.pl/wykonanie-nasypu-a-prawo-budowlane/ A ty myślisz, że autor postawił 2 m piwnicę lub fundament a teraz próbuje ją obsypać ziemią? Że dla kaprysu sobie podniósł pozom 0 o 2 m względem pierwotnego poziomu działki? Nie sądzisz, ze bardziej logicznym jest domniemywać, że działki naturalnie są na stoku a autor po prostu chciał wyrównać naturalny spadek na działce, aby mieć równy trawnik a nie ze spadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.08.2024 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Temat nie jest o tym czy sąsiad postawił piwnicę czy fundament. Mowa jest o ewentualnym zalewaniu działki sąsiada i zgodności wykonania skarpy z przepisami. Autor chce zgody z sąsiadami... więc przepisy i komfort sąsiada może mieć znaczenie. Przeczytaj pierwszy post: Mój dom jest położony ok. 2 metry wyżej niż dom sąsiada w związku z czym jak go kupiłem działka była przechylona w jego kierunku. Chciałem trochę oczyścić działkę z kamieni i chwastów i nawieźć nowej ziemi. Niestety wygląda na to że się nie zrozumieliśmy z Panem od koparki w związku z czym całość działki jest prawie równa i powstała skarpa jak na zdjęciu od strony sąsiada. Nie szukam zwady z sąsiadami więc chciałbym żeby obie strony były zadowolone. Co ewentualnie mogę zrobić żeby nie było negatywnego wpływy na działkę obok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.08.2024 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 1 godzinę temu, Elfir napisał: A ty myślisz, że autor postawił 2 m piwnicę lub fundament a teraz próbuje ją obsypać ziemią? Że dla kaprysu sobie podniósł pozom 0 o 2 m względem pierwotnego poziomu działki? Nie sądzisz, ze bardziej logicznym jest domniemywać, że działki naturalnie są na stoku a autor po prostu chciał wyrównać naturalny spadek na działce, aby mieć równy trawnik a nie ze spadkiem? Elfir, tu nie chodzi czy mi się to podoba czy nie tu bardziej chodzi o sprawy prawne czy zgodnie czy niezgodnie z prawem to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2024 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 4 godziny temu, henrykow napisał: Elfir, tu nie chodzi czy mi się to podoba czy nie tu bardziej chodzi o sprawy prawne czy zgodnie czy niezgodnie z prawem to zrobił. 4 godziny temu, d7d napisał: Temat nie jest o tym czy sąsiad postawił piwnicę czy fundament. Mowa jest o ewentualnym zalewaniu działki sąsiada i zgodności wykonania skarpy z przepisami. Autor chce zgody z sąsiadami... więc przepisy i komfort sąsiada może mieć znaczenie. W którym miejscu autor pytał o porady prawne i czy to jest zgodne z przepisami? Albo gdzie jest tu dyskusja czy sąsiad będzie zadowolony, że ktoś na zboczu wyżej się wybudował czy nie? Albo o lokalizacji zieleni, którą tak dokładnie roztrząsałeś? Pytał jedynie jak zniwelować negatywny wpływ skarpy (głownie spływu) Miałam dokładnie podobny przypadek u klienta. Z tym, że różnice poziomów stworzył deweloper wewnątrz osiedla, kiedy równał poziomy działek na zboczu. I właśnie za pomocą bloczków gazonowych najszybciej i najtaniej można było złagodzić bardzo stromą skarpę, bez budowy wielkich murów oporowych, kopania fundamentów. Na złagodzonej skarpie powierzchniowy spływ wody został praktycznie zatrzymany dzięki gęstemu obsadzeniu stworzonej na skarpie rabaty. Sąsiedzi mają zapewnioną prywatność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 19.08.2024 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia W dniu 13.08.2024 o 17:21, DanielPK napisał: Nie szukam zwady z sąsiadami więc chciałbym żeby obie strony były zadowolone. Co ewentualnie mogę zrobić żeby nie było negatywnego wpływy na działkę obok? W dniu 16.08.2024 o 07:56, DanielPK napisał: Chodzi mi o samą kwestie zalewania sąsiada woda/ziemią z tej skarpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 19.08.2024 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 11 godzin temu, Elfir napisał: W którym miejscu autor pytał o porady prawne i czy to jest zgodne z przepisami? Aspekt prawny wyszedł w trakcie dyskusji bo autor pytał nie tyle o przepisy prawne co o dobre stosunki z sąsiadem. Znasz zapewne łacińską sentencję "Ignorantia iuris nocet " Jak widać z powyższego co to autor tematu szuka rozwiązania problemu a jednym z nich są przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2024 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 7 godzin temu, henrykow napisał: Aspekt prawny wyszedł w trakcie dyskusji bo autor pytał nie tyle o przepisy prawne co o dobre stosunki z sąsiadem. Znasz zapewne łacińską sentencję "Ignorantia iuris nocet " Jak widać z powyższego co to autor tematu szuka rozwiązania problemu a jednym z nich są przepisy. ale ja nigdzie nie poruszałam aspektu prawnego tylko rozwiązanie problemu. A d7d ze mną nie dyskutował o prawie. Tylko o roślinach i tym co widzi sąsiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 19.08.2024 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 22 minuty temu, Elfir napisał: ale ja nigdzie nie poruszałam aspektu prawnego tylko rozwiązanie problemu. A d7d ze mną nie dyskutował o prawie. Tylko o roślinach i tym co widzi sąsiad. A czy ja Ci zarzucałem że pisałaś cos o przepisach? To wyszło w czasie dyskusji i sam autor też przytaknął że chce być ok wobec prawa. Podniesienie poziomu działki o 2m to nie podlega raczej pod wyrównanie terenu, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2024 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 30 minut temu, henrykow napisał: A czy ja Ci zarzucałem że pisałaś cos o przepisach? To wyszło w czasie dyskusji i sam autor też przytaknął że chce być ok wobec prawa. Podniesienie poziomu działki o 2m to nie podlega raczej pod wyrównanie terenu, prawda? Nigdy nie dyskutowałam o aspektach prawnych. Nie wyszło to też w dyskusji ze mną. To był osobny wpis d7d do autora a nie do mnie. Ja podałam rozwiązanie, które d7d próbował storpedować wymyślając głupoty o estetyce. Tak, jakby 50 cm murek w jakikolwiek istotny sposób zaburzał estetykę. A to, ze dom autora stoi 2 m wyżej nie wynika z tego, że nasypał tyle ziemi i na usypanej górce postawił dom, tylko taki jest stok. Dom autora stałby wyżej niezależnie czy autor nasypałby ziemi czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.08.2024 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia Nie wymyślaj. Niczego nie usiłowałem storpedować bo nie to miałem na myśli i nie mam możliwości storpedowania Twojego rozwiązania. Nie pisałem też, że koparkowy nasypał 2 m nasypu. Do stoi na poziomie 2 m wyżej niż poziom sąsiada. Może koparkowy wykonał nasyp do poziomu +2 m względem sąsiada a może trochę niżej. Estetyka to wizja nasypu który jest wyżej niż poziom terenu sąsiada. Nie chodzi o poziomy zera jednego i drugiego budynku i naturalne ukształtowanie terenu. Możesz mieć swoje zadnia a ja mogę mieć swoje zdanie. Nie piszę jednak, że Twoje rozwiązanie to głupota. Może widzisz rozwiązania z poziomu twojego klienta a zupełnie nie widzisz z poziomu sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati Gdańsk 20.08.2024 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia No spłynie ci to jak nic, mocna ulewa i pójdzie w dół ostro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2024 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia jeśli u niego padało jak pod Warszawą, to już będzie wiedział czy spływa czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts