Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wygrzewanie wylewek a rozpoczęcie prac w łazienkach

Recommended Posts

Witam jestem 2 miesiące po wylewkach- jastrych. Wylewkarz wskazał aby wygrzewanie rozpocząć od września przez 2 tygodnie.

1. Czy to jest właściwy czas od czasu wylania wylewek czyli 2 m-ce

2. Czy po miesiącu można zacząć prace w lazienkach

3. Czy podczas wygrzewania można chodzić po wylewkach

4. Czy wygrzewanie nie zaszkodzi zamontowanym zewnetrznych drzwiom drewnianym Barański- montowane 2 dni przed wygrzewaniem

1. Można to zrobić wcześniej gdyż proces wiązania betonu trwa zazwyczaj 21 - 28 dni.

2. Prace można zacząć po skończeniu procesu wygrzewania.

3. Można chodzić

4. Nie powinno zaszkodzić. Po 2 miesiącach przy odpowiednim wietrzeniu wilgoci pozostały tylko niewielkie ilości. Drzwi i ich drewno na pewno są sezonowane i odpowiednio zabezpieczone przed wpływem wilgoci i różnicy temperatur wewnątrz i na zewnątrz.

W warunkach normalnego użytkowania np. u mnie zewnętrzna powierzchnia drzwi ( złoty dąb ) w lecie po godzinie 16.00 ze względu na słońce nagrzewa się do ok 60*C co przy 21*C panujących wewnątrz stwarza warunki dość ekstremalne. W zimie różnica jest także ok 30 - 40*C tylko w drugą stronę więc lekka praca drewna jest raczej czymś normalnym jeśli nie powoduje zacięć w pracy drzwi i zamków.

Wygrzewanie jastrychu i temperatura do 50*C nie spowoduje podobnych warunków jakie przytoczyłem powyżej.