Graby6 23.08.2024 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Witam wszystkich użytkowników forum. Mam pytanie odnośnie budowy domu na 2 działkach rolnych. Czy istnieje możliwość wybudowania domu na 2 sąsiadujących ze sobą ewidencyjnych działkach rolnych o powierzchni do 0,3ha każda przyjmując założenie, że można za darmo odrolnić do 0.05ha działki pod budowę domu? Czyli w skrócie, czy mogę odrolnić po 0,05ha z obu działek co da mi łącznie 0,10ha i na tej powierzchni wybudować dom jednorodzinny? Dodam, że u mnie w gminie nie ma MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.08.2024 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Jeżeli istnieje możliwość odrolnienia to raczej najpierw odrolnienie a potem budowa. Jeżeli na terenie nie ma jeszcze MPZP to należy wnioskować o warunki zabudowy. Odrolnienie części z obu działek pewnie jest możliwe ale budowa domu jednorodzinnego na obu działkach raczej nie. Szybciej będzie to połączenie obu i odrolnienie a następnie budowa lub odrolnienie z obu działek części i zabudowa bliźniacza. Przepisy mogą być lokalne lub interpretacja tych ogólnych może być inna więc szczegółowa wiedza jest do uzyskania w lokalnym urzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graby6 23.08.2024 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Ewentualnie biorę jeszcze jedną możliwość pod uwagę. Czy posiadając status rolnika a co za tym idzie możliwość budowy domu na działce rolnej, mogę wybudować jako rolnik dom na 2 ewidencyjnych działkach rolnych skoro 2 działki ewidencyjne mogą się składać na jedną działkę budowlaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.08.2024 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Mając status rolnika uniezależniasz się jedynie od odrolnienia. OK..... dwie działki ewidencyjne mogą być jedną działką budowlaną ale czy dla obu jest prowadzona jedna księga wieczysta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graby6 23.08.2024 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia Z tego co mi wiadomo dla obu działek są osobne księgi wieczyste ale chyba jest możliwość żeby połączyć 2 księgi w jedną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts