jowik2 24.08.2024 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia Witam Zakończono u mnie instalację elektryczną, przekazałem informację, że w planach jest pompa ciepła ok. 7-8kW Jaka to będzie nie wiem 😀. Elektryk zrobił osobny obwód 5x4mm2. Sprawdziłem jakie są wymagania do pompy i nie wiem czy dobrze patrzę, ale chyba potrzebny jest nowy obwód do grzałek w jedn. zewnętrznej 3x1,5mm2. Dodatkowo powinien być kabel typu linka pomiędzy jednostkami 3x1,5mm2 oraz dwa przewody 3x0,8mm2 od jedn. wewn. na zewnątrz na ścianę północną i drugi od jedn. wewn. do no. salonu do czujnika temperatury. Najpierw będę robić tynki pożniej podłogi, a pompę split chcę zamontować po podłogach. Dobrze zrozumiałem co jest potrzebne pompie ciepła od strony elektrycznej? Czy elektryk powinien te przewody dodać na tym etapie (te od czujników to sam poprowadzę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.08.2024 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia Elektryk instalację powinien wykonać zgodnie z projektem. Pewnie takiego z pompa nie było, to może daleś elektrykowi DTR pompy? Wtedy wiedziałby co potrzeba, nie sądze by każdy elektryk na pamieć wiedział jakie połaczenia są od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2024 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 4 godziny temu, jowik2 napisał: Dobrze zrozumiałem co jest potrzebne pompie ciepła od strony elektrycznej? Czy elektryk powinien te przewody dodać na tym etapie (te od czujników to sam poprowadzę)? Od jednostki zewnętrznej do wewnętrznej rury i kable ciągnął instalatorzy. Ich dokładne parametry zależą od konkretnego modelu i to ich odpowiedzialność. 5x4 jako zasilanie to z wystarczającym zapasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 25.08.2024 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia Instalatorzy pociagną po tynkach więc kable będę miał na wierzchu lub w korytach. Jestem na etapie przed tynkami i chciałem zrobić uniwersalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.08.2024 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 5 godzin temu, jowik2 napisał: Instalatorzy pociagną po tynkach więc kable będę miał na wierzchu lub w korytach. Jestem na etapie przed tynkami i chciałem zrobić uniwersalnie. Uniwersalnie się nie da, bo różne pompy mają różne rury. Wybierz konkretny model, skonsultuj się z instalatorem. Tylko rur i tak nie schowasz w tynku. Ja do klimy dałem w podłodze. Ale jak masz tylko przez ścianę pomieszczenia technicznego, to co przeszkadzają rury czy kable na wierzchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts