Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozliczenie z PGE

Anna333

Recommended Posts

Witam, poproszę o wyjaśnienie otrzymałam rachunek od PGE za okres  od stycznia do czerwca. Dlaczego dostawca tak mało wziął pieniążków z depozytu żeby pokryć półroczny rachunek bieżący.Odjął tylko styczeń luty marzec a zostało prawie 500 zl  w depozycie za miesiące  kwiecień ,maj czerwiec.?Czemu PGE tego  nie odjęli? Cdepozyt 1.pdfzy ten depozyt mi przepadnie jak go teraz w tym okresie nie wykorzystam?pozdrawiam

2 godziny temu, Anna333 napisał:

Witam, poproszę o wyjaśnienie otrzymałam rachunek od PGE za okres  od stycznia do czerwca. Dlaczego dostawca tak mało wziął pieniążków z depozytu żeby pokryć półroczny rachunek bieżący.Odjął tylko styczeń luty marzec a zostało prawie 500 zl  w depozycie za miesiące  kwiecień ,maj czerwiec.?Czemu PGE tego  nie odjęli? Cdepozyt 1.pdfzy ten depozyt mi przepadnie jak go teraz w tym okresie nie wykorzystam?pozdrawiam

Depozyt nie pokrywa przeszłych wydatków - tylko bieżące i przyszłe.

Masz w rozliczeniu, ile w którym miesiącu złotówek pokryło koszt energii pobranej. Dopiero na koniec kwietnia coś zostało w depozycie (ale to nie mogło zostać rozliczone z wcześniejszymi miesiącami - zostaje do wykorzystania na przyszłe miesiące zbyt małej produkcji).

18 godzin temu, Kaizen napisał:

Hahahaha. Nie pokrywa przyszłych, ale tylko bieżące i przyszłe. Nie pij tyle Kaizen...

@Anna333Wszystko jest ok. Artykułów i filmów o rozliczeniach jest od groma. Wystarczy wpisać w google...

• Like 1

W dniu 25.08.2024 o 14:38, Kaizen napisał:

Masz w rozliczeniu, ile w którym miesiącu złotówek pokryło koszt energii pobranej. Dopiero na koniec kwietnia coś zostało w depozycie (ale to nie mogło zostać rozliczone z wcześniejszymi miesiącami - zostaje do wykorzystania na przyszłe miesiące zbyt małej produkcji).

Dziękuje za odpowiedz a jakbym wyjechała i nie zużyła to co mam teraz w depozycie to mi to przepadnie za rok? Czy oni część oddają w gotówce ? Jak to jest bo już się pogubiłam.

3 godziny temu, Anna333 napisał:

Dziękuje za odpowiedz a jakbym wyjechała i nie zużyła to co mam teraz w depozycie to mi to przepadnie za rok? Czy oni część oddają w gotówce ? Jak to jest bo już się pogubiłam.

20% złotówek oddają po 12 miesiącach, jak nie wykorzystasz. Reszta przepada.

W dniu 26.08.2024 o 22:37, Kaizen napisał:

20% złotówek oddają po 12 miesiącach, jak nie wykorzystasz. Reszta przepada.

Witam, jeszcze jedno pytanie i nie zawracam głowy:),Jeżeli przyjdzie rachunek w styczniu 2025 r za miesiące teraz od czerwca do grudnia, to z których miesięcy odliczą jeszcze zużycie  wg RCE lipiec sierpień wrzesień?

Od następnego w stosunku do miesiąca produkcji - tyle ile się da wg strategii FIFO.

Czyli produkcja w lipcu - odliczenie od sierpnia.

Produkcja w sierpniu - odliczenie od września

Produkcja we wrześniu - odliczenie od października

itd.

Sposób wystawiania faktur nic tu nie ma do rzeczy. To działa tak samo jak masz 1-miesieczne rozliczenie fakturami, 2-miesięczne jak i pół-roczne i roczne.