tom_gaz 26.01.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Obliczyłem zapotrzbowanie ciepła dla mojego domku za pomocą programuOZC dla różnych wariantów ścian i temp wew i na zaw.Domek pow do grzania 130m2 kubatura 330m3I tak temp. zew -20stC tem. wew 22stC uwzględniłem zawory termostatyczne (wzrost zapotrzebowaniana na moc wzrasta o 1.15)Dach U=0.29 czyli izolacja słaba czyli według tego współczynnika grubość wełny mineralnaj max 15 cm (lambda=0.04) R=0.15/0.04=3.75 U=0.26(7) o i tak za gruba wełna (bez płyt G-K)które też mają dobry współczynnik U i wyszło dla U220(gr sciany 25cm+12styropian i tynki wew i zew) Q=7.7kW 23W/m3 beton komórkowy 500( gr ściany 24cm+12 styropian itd) Q=7.5 kW 22.7 W/m3 silka (gr ściany 18 cm + 15 styropian) Q=7.7 kW 23W/m3 silka ((gr ściany 18 cm + 12 styropian) (U=0.3) Q=8.25 kW 25W/m3 Pytanie czy warto walczyć tym współczynnikiem, U=0.29, U=0.26itd.Skoro w moim przypadku różniaca mocy dla największych mrozów idość wysokiej temp w domu st C wynosi 550 -600 W.Uważam to za niepotrzebne.Nie tylko ściany się liczą , dużo ciepła ucieka na tzw wentylację a walko ze współczynnikiem o 0.01-2 nie ma większego sensu. Czekam na Wasze opinie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław Kotuszewski 26.01.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Wydaje mi sie, ze taka walka nie ma sensu. Te oszczednosci na scianie mozna spokojnie zgubic na innych elementach. I zgubia to fachowcy bez naszej swiadomosci takowych strat. Mozna tez sporo stracic np. przez roznej jakosci okna, dtzwi, dach itd. Wg. mnie na te super docieplenia naciagaja fachowcy, ktorzy tylko takie proste rzeczy potrafia zrobic. Bo ilu ludzi jest w stanie policzyc kiedy np. zwroci im sie roznica pomiedzy domem dobrze wykonanym z 1 warstwowej sciany a domem ze sciana 2 warstwowa? Te oszczednosci na grzaniu w stosunku do zaplacenia za dodatkowa robote beda sie zwracaly latami. A przez te lata to masa innych rzeczy moze uledz zmianie. I to co tu zaoszczedzilismy utracimy w innym miejscu w ktorym czegos nie zrobilismy. Ja na przyklad wykonam dom z Ytonga, bede grzal pradem i zamontuje rekuperator i kominek. Uwazam, ze to jest najbardziej odpowoiadajacy mi wariant domu. Inni maja inne preferencje i juz. A sciany to nie jedyne miejsce utraty ciepla i walka o jakies drugie miejsca po przecinku to strata czasu. Lepiej tych oszczednosci szukac w innych miejscach.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_gaz 26.01.2005 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 W swoim poscie napisałem że walka o tem współczynnik 0.29 czy 0.26nie ma sensu.Szukam na forum ludzi którzy nie są podatni na zabniegi marketingowefirm i wykonawców. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 26.01.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Zgadzam się z Wami.Prosiłem jakis czas temu fachowców z e-izolacje żeby skalkulowali mi róznice koztów ogrzewania piecem gazowym domu o pow 230m przy u=0,27 i u=0,19 (ytong porównany ze szkieletem) i wyszło 200 PLN - w skali roku!A różnica de facto jest jeszcze mniejsza jeśli przekalkuluje się dokładnie straty ciepła na oknach - powyższa kalkulacja była teoretyczna tj zakładająca po prostu porównanie dla 2 powierzchni ścian całego domu bez odliczania powierzchni okien.No i oczywiście argument praktyczny jest taki że NIGDY nie upilnujemy żeby te teoretycznie wspaniałe współczynniki były w 100% prawdziwe z uwagi na wykonastwo.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 26.01.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Ale jesli wspolczynnik byłby na poziomie 0,16 to roznica byłaby odczuwalna. Ja mam taką sciane (U 220 plus 20 cm welny plus DZ 220 - 9cm) i odpowiednio docieploną podloge, poddasze itd. i rachunki za ogrzewanie mam minimalne. Zmiany temperatury w ciągu dobu są rowniez bardzo male. Zwrot w kosztach ogrzewania bedzie zalezny od ceny nosnikow energii, a te stale rosną. sądze wiec, ze warto dac np. wiecej ocieplenia do U 220, niz budowac jednowarstwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 26.01.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 jako żywo brak róznicymam 190m2 ściany zewnętrznej i różnica miedzy 0,23 i 0,29 będzie ok 300zł rocznie i to na prądzie. U "gazowników" wyjdą jakieś śmieszne grosze stopniodni: 4200stpniogodzin: 4200x24 = 100800różnica przenikalności W/Km2 (x 0,06) 6048na całej ścianie (x190): 1,1MWh = 1100kWh x0,28pln/kWh = 308pln mimo wszystko chyba warto robić ścianę o "stopień" cieplejszą żeby mieć zapas na niewykryte błędy budowlańców, utlenianie styropianu i inne kwiatki. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 26.01.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 jako żywo brak róznicy mam 190m2 ściany zewnętrznej i różnica miedzy 0,23 i 0,29 będzie ok 300zł rocznie i to na prądzie. U "gazowników" wyjdą jakieś śmieszne grosze stopniodni: 4200 stpniogodzin: 4200x24 = 100800 różnica przenikalności W/Km2 (x 0,06) 6048 na całej ścianie (x190): 1,1MWh = 1100kWh x0,28pln/kWh = 308pln mimo wszystko chyba warto robić ścianę o "stopień" cieplejszą żeby mieć zapas na niewykryte błędy budowlańców, utlenianie styropianu i inne kwiatki. pozdr Juz kiedys napisalam ze 0,26-0,29 to wlasciwie zadna odczuwalna roznica i ze nie ma co sie tak nad tym roztrzasac - wysmiano mnie i nawyzywano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.01.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 podobnie kiedys pojawilo sie pytanie o trzy i pieciokomorowki - wyliczylem to w raz z pomoca jednego z Was- roznica w k byla jeszcze wieksza bo o ile pamietam 0.2 i wyszlo ze zrot kosztow - zakladajac ze zima nie bedziesz wietrzyl ani rozszczelnial okien) nastapi cos po minimum okolo 13 latach (a kto wie co za 13 lat wymysla i moze beda inne sposoby na zmiejszenie strat?) - sadze ze wariactwo (tak uwazam - ze to juz wariactwo i marketing - piora na mozgi ze az strach) zwiazane z walka o 0,03 to juz przegiecie - nie chce mi sie tego liczyc ale oceniam ze zwrot kosztow poniesionych na to by te 0.26 uzyskac nie zwroci sie nigdy za naszego zycia - to juz nie wiadreko wegla wiecej w sezonie grzewczym - to lyzeczka od herbaty mialu weglowego Agnieszka1 - nie przejmuj sie - zawsze znajdzie sie ktos kto bez sensu krzyczec na nas bedzie - ma swoje zdanie i racjonalne argumenty nei przemowia stad ten krzyk Ja po prostu zatykam uszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 26.01.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Ale jesli wspolczynnik byłby na poziomie 0,16 to roznica byłaby odczuwalna. Ja mam taką sciane (U 220 plus 20 cm welny plus DZ 220 - 9cm) i odpowiednio docieploną podloge, poddasze itd. i rachunki za ogrzewanie mam minimalne. Zmiany temperatury w ciągu dobu są rowniez bardzo male. Ale to nieco inna sytuacja. Ty świadomie postawiłeś na kompleksową izolację, godząc się na wyższe koszty początkowe . Walka o pojedyncze setne części we współczynniku U dla ścian, w kontekście tego, co napisali koledzy co najwyżej może poprawić dobre samopoczucie. Co do dachu -szczególnie - jeśli jest poddasze mieszkalne, to mam swoją teorię, która mówi, żeby pokusić się o nieco lepsze U dla tej przegrody. Wynika to z faktu, że temperatury, jakie przyjmujemy do obliczeń, są to wartości średnie. Niestety powietrze ma tą właściwość żę ciepłe wędruje do góry i zamiast wspomnianych tu 22 st. może tam być np 27 st. a co za tym idzie i straty są większe. To taki mój pomysł, ale rzecz jasna najlepiej zrobić symulację i zobaczyć, jak to bedzie wyglądało, może nie mam racji - to czysto teoretyczny wywód ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 26.01.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Witam! Zgadzam się w 100% procentach z tom_gaz-em, że nie warto walczyć o 0,02 we wspłczynniku U. Podzielam też zdanie, że w wielu przypadkach chodzi tu o zabieg marketingowy lub niezdrową konkurencję (chłopie! a moja ściana to ma U=????) albo wciśnięcie "głupot" inwestorowi przez firmy wykonawcze aby więcej zarobić (koledze wciśnięto ocieplenie styropianem Ytonga). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 26.01.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Witam! Zgadzam się w 100% procentach z tom_gaz-em, że nie warto walczyć o 0,02 we wspłczynniku U. Podzielam też zdanie, że w wielu przypadkach chodzi tu o zabieg marketingowy lub niezdrową konkurencję (chłopie! a moja ściana to ma U=????) albo wciśnięcie "głupot" inwestorowi przez firmy wykonawcze aby więcej zarobić (koledze wciśnięto ocieplenie styropianem Ytonga). Tak , zgadzam sie . Niektorzy ludzie sie tak przejmuja tym wspolczynnikiem ze wala tyle docieplenia np. styropianu ze maja tak grube oscieza ze musza sie niezle wychylac zeby cos z okna zobaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.01.2005 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Nie przesadzajcie, że to taka strasznie wielka walka z tymi współczynnikami. Obniżanie nie wiąże się wcale z trudnościami ani z wielkimi nakładami. Czasami to nie ma zupełnie wpływu na cenę ściany ani na grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 26.01.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 To zależy w którym momencie zaczynamy "walkę". Najmniejszym kosztem chyba można na etapie projektowania. Po wybudowaniu docieplanie to już jednak zawsze nowa inwestycja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 26.01.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Myślę że porównywanie wsp. U dla jednej przegrody nie jest miarodajne. OZC liczy zapotrzebowanie sezonowe na energię cieplną i raczej te wartości należy porównywać. Tom_gaz owszem róznica wielkości 0,02 nie jest duża i nie ma o co specjalnie walczyć może warto jednak byłoby do tej ściany z BK zamiast 12 cm styropianu dać 18 cm i to nieco lepszego takiego o wsp. 0,036 a nie 0,04 i przeliczyć koszty ogrzewania w sezonie przy takich roznicach. Do tego jeszcze proponuję przyjąć bliższe praktyki parametry dla wentylacji czyli ilosć powietrza 150m3/h ( wskaźnik na 5 dorosłych osób) a nie wskaźnik kubaturowy czyli 1 wymiana na godzinę tak jak to liczy OZC. Mając w perspektywie to że nosniki energi bedą dosyć szybko drożały warto zrobić sobie takie symulacje kosztów dla róznych rodzajów ogrzewania kto wie jakie będą wnioski z takich obliczeń. Przy obliczeniach wykonanych w taki sposób jak podałem sprawy już nie sa takie oczywiste. Następna sprawa to dach tak jak wspomnial juz kol. Qgiel przy suficie jest sporo cieplej a szczególnie kiepsko ta sprawa wygląda przy ogrzewaniu nadmuchowym gdzie profil temperatury jest szczególnie fatalny czyli w uproszczeniu zimno w nogi goraco w głowę. Ale to nie wszystko w przypadku poddaszy gdzie wystepuja skosy w dachu powierzchnia dachu jest większa niz w typowym pokoju na parterze. Czyli powierzchnia strat jest wieksza. Dwa te czynniki pogarszaja sytuację i musimy dużo więcej ocieplić dach niz sciany aby uzyskać poziom strat taki sam jak przez ściany. Więc w dach nie załować i pakować ocieplenia ile się da.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.01.2005 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Można sobie każdą przegrodę liczyć oddzielnie. Przecież to nie ma znaczenia dla ścian jak ocieplona jest podłoga lub dach, albo jakie są okna. Ani więcej ani mniej ciepła przez nią nie ucieknie. Jestem za tym aby budować dużo cieplejsze ściany od 0,3, a także dachów, podłóg itp. Ceny materiałów izolacyjnych nie są wysokie. A każde kilka stów tu, kilka tam daje konkretne oszczędności w skali roku.Sam mam ściany i strop(dach) wykonane o współczynniku poniżej 0,15 podłogę trochę gorzej w okolicach 0,2. Mój kalkulator pokazywał, że warto.ps. zastanawia mnie też na czym opieracie twierdzenie, że przy suficie jest znacznie cieplej? Ja to sprawdzam czasami u siebie i różnica w temp. powietrza przy suficie i podłodze to max 1 stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.01.2005 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 fizyka - Jezier - fizyka Nie wiem jak ty to mierzysz ze nie masz roznicy - czy podobnie tylko 1 stopien masz roznicy miedzy podloga na parterze a sufitem na pietrze? Jesli tak to zmien termometr gdyz ten uszkodzony jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 26.01.2005 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 . ps. zastanawia mnie też na czym opieracie twierdzenie, że przy suficie jest znacznie cieplej? Ja to sprawdzam czasami u siebie i różnica w temp. powietrza przy suficie i podłodze to max 1 stopień. Z podstawowych praw fizyki Jezierku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.01.2005 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Nie mam piętra tylko jeden poziom. Termometr mam wystarczająco dobry. Jest różnica ale niewielka. Dla jasności przy podłodze jest odrobinę zimniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 26.01.2005 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Chociaż może masz i rację. Masz dobrą cyrkulację powietrza w domku.Nie zmienia to jednak faktu, że ciepłe jak oliwa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.01.2005 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Ale gdyby, te różnice były znaczne w rzeczywistości to zapewne jakieś programy do OZC uwzględniałyby to?A tak uwzględniany jest tylko współczynnik przejmowania ciepła po stronie wewn. o śmiesznie niskiej wartości, przy obliczaniu współczynnika U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts