krzysk23 26.08.2024 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Witajcie, proszę o wsparcie: zainstalowałem nową instalacje PV wsch. zach. Falownik 3f Sofar 5,5, 6 paneli 405 na wsch. 8 na zach. Dwa stringi. To jest moja druga instalacja na domu. Pierwsza na zach. SolarEdge ma o około 20 proc. mniejszą moc, ma 3 lata, a produkuje podobną ilość energii. Czy Waszym zdaniem falownik nie jest przewymiarowany? Napięcie na wsch. stringu w granicach 160-180, na zach. 230-250. Co firma zrobiła nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 26.08.2024 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia (edytowane) Wrzuć screeny parametrów falownika w słoneczny dzień, najlepiej i o 10 i koło 14, tak by E-W były różnie doświetlone w stringach. Edytowane 26 Sierpnia przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 26.08.2024 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Nie podałeś jakie panele. Przyjąłem Ja solar 405 Wp. Przy tym falowniku minimalna ilość paneli na łańcuchu to 9 paneli dla MPPT. Pomijam, że ten falownik jest gówniany, bo wytrzymuje 13A, a 405W to 12,98 A (zimą będziesz miał 13,25A). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysk23 26.08.2024 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Panele to Bauer BS 405 M10HBB. Zamieszczam screen z wczoraj z 9.30. Może pomogłaby wymiana falownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 26.08.2024 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Napięcia nawet podejrzanie niskie (za niskie). Najpierw sprawdziłbym, czy wszystko dobrze podłączone (może pominął podłączyć). Jak jest miejsce to podłączyć więcej paneli (ile wlezie). Panele idealnie rozdzielone wschód-zachód? Pod jakim kątem panele? Przyjąłem 6 na wschód 35 stopni, 8 za zachód 35 stopni. W lipcu powinien wygenerować >=720 kWh (przyjąłem warszawę). Ile u Ciebie wyprodukowało? Może masz duży kąt dachu? 45 stopni i już lipiec tylko 680 kWh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysk23 26.08.2024 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Mało prawdopodobne, że coś pominęli przy montażu? Ale może... Instalacje mam od pt 23.07. 24 i 25 wprodukowała po ok. 22,5 kW. Dołożyć już nie mogę, mało miejsca i przekroczę 10kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysk23 26.08.2024 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 9 minut temu, krzysk23 napisał: 23.07 oczywiście 23.08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.08.2024 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Na wschód masz mały kąt a do tego ten fragment dachu o większym kącie nachylenia zacznie robić po południu cień - a wystarczy zacienienie małej części wzdłuż krótszego boku panela, żeby produkcja spadła niemal do zera (jakby panel był w poziomie, to zacienienie _do_ 1/3 powierzchni panela spowodowałoby spadek mocy o 1/3). Pytanie też, czy coś innego nie rzuca cienia na panele (komin, kominki wentylacyjne, drzewa itd. itp.) - nawet niewielki cień może powodować drastyczny spadek mocy całego stringu. I tak, falownik też jest problemem - MPPT startuje od 240V, więc za mało paneli w stringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysk23 26.08.2024 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Zdaję sobie sprawę, że miejsce montażu paneli nie jest najlepsze. Stara instalacja na SolarEdgu daje radę. W tamtym roku z paneli 4,7 dała 4,5 mW. Poza kalenicą nic nie zacienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 27.08.2024 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 16 godzin temu, krzysk23 napisał: Dołożyć już nie mogę, mało miejsca i przekroczę 10kWp Pakuj, póki na rynku są dostępne zastosowane modele paneli No chyba, że masz w planach jeszcze kolejną instalację np. na elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 28.08.2024 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Te 8 paneli na zachodzie obniżyłbym, bo kalenica robi pewnie cień (sprawdź sam rano). Wschód to na oko 50 stopni, zachód 20 stopni. Na wschód -zachód lepiej bardziej pionowo montować, a nie na płasko. Tak to jest, jak montuje się pv bez pomyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 28.08.2024 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Ja się podłączę. Moje dywagacje polegają na tym, że moja instalacja 3,15kwp (przynajmniej wg falownika Sofar 3000TL-G3) produkuje bardzo dużo. Od początku sezonu wyprodukowała prawie 4400kw. Instalacja idealnie na południe, kąt dachu 25 stopni. Wszystko byłoby spoko ale zastanawiam się czy to w ogóle możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 29.08.2024 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia (edytowane) Skąd mamy wiedzieć, gdzie mieszkasz? Władysławowo rocznie wyprodukujesz 3208 kWh, Kraków 3284 kWh, Cartagena 5329 kWh (dla twoich 25 stopni). 0 informacji, a chce mieć odpowiedź. Żenujący niski poziom tego forum... Edytowane 29 Sierpnia przez qwerty1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 29.08.2024 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 9 minut temu, qwerty1986 napisał: Skąd mamy wiedzieć, gdzie mieszkasz? Władysławowo rocznie wyprodukujesz 3208 kWh, Kraków 3284 kWh, Cartagena 5329 kWh (dla twoich 25 stopni). 0 informacji, a chce mieć odpowiedź. Żenujący niski poziom tego forum... Tutaj przesiaduje wiele ludzi i nie każdy jest specjalistą akurat w produkcji energii przez PV. To potrafisz zrozumieć? Dom mam na styku 3 województw: śląskiego, świętokrzystkiego i łódzkiego. Jak byś podzielił Polskę na 4 części, to będzie to w tej prawej dolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 29.08.2024 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 1 godzinę temu, qwerty1986 napisał: Żenujący niski poziom tego forum... Gdyby wszyscy byli specami to nikt by tu nie zadawał pytań. Ludzi są różni i zamiast oceniać usera który zadaje pytanie jedno mądrzejsze inne głupie (ale to tylko wg indywidualnego widzimise) nie lepiej dopytać czy zadać pomocnicze pytanie aby rozwiązać problem? Co innego gdy pytający rżnie cwaniaka i udaje że jako mądrzejsze od kury i żadne argumenty do gościa nie docierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 29.08.2024 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia (edytowane) 18 godzin temu, swierol napisał: Ja się podłączę. Moje dywagacje polegają na tym, że moja instalacja 3,15kwp (przynajmniej wg falownika Sofar 3000TL-G3) produkuje bardzo dużo. Od początku sezonu wyprodukowała prawie 4400kw. Instalacja idealnie na południe, kąt dachu 25 stopni. Wszystko byłoby spoko ale zastanawiam się czy to w ogóle możliwe? Instalacja PV może wyprodukować maksymalnie tyle energii, ile wyprodukują panele. Tu cudów nie ma. Ale, skoro uważasz, że produkuje bardzo dużo, to chyba dobrze? A jeśli chcesz zweryfikować swoją produkcję, to trzeba siąść do kalkulatora PV i sobie wyliczyć teoretyczne uzyski dla swojej instalacji. I wtedy można gdybać. Albo podać: typ modułów ilość stringów ilość modułów w każdym stringu nachylenie każdego stringu kierunek geograficzny dla każdego stringu ewentualnie lokalizację - i nie "na styku czegoś tam" tylko dokładniej, albo przynajmniej jakieś większe miasto w pobliżu. i wtedy można zobaczyć, czy rzeczywiście jest tak OK. Tylko, zamiast podawać produkcję z nie wiadomo jakiego okresu ("od początku sezonu") wystarczy podać produkcję z wybranych dni lub miesięcy. Wtedy można się odnieść. I trzeba pilnować jednostek - w PV moc instalacji podawana jest w kWp (kilowaty pik) dla mocy maksymalnej z paneli albo w kW (kilowaty) dla mocy ogólnie, zaś ilość wyprodukowanej (bądź zużytej) energii podaje się w Wh (watogodziny) lub kWh (kilowatogodziny) czy MWh (megawatogodziny). PS I lepiej by było, jakbyś założył swój temat, bo to nie jest ogólny temat, a o konkretnym przypadku. Robi się niepotrzebne zamieszanie. Edytowane 29 Sierpnia przez k_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 29.08.2024 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 1 godzinę temu, k_pec napisał: Instalacja PV może wyprodukować maksymalnie tyle energii, ile wyprodukują panele. Tu cudów nie ma. Ale, skoro uważasz, że produkuje bardzo dużo, to chyba dobrze? A jeśli chcesz zweryfikować swoją produkcję, to trzeba siąść do kalkulatora PV i sobie wyliczyć teoretyczne uzyski dla swojej instalacji. I wtedy można gdybać. Albo podać: typ modułów ilość stringów ilość modułów w każdym stringu nachylenie każdego stringu kierunek geograficzny dla każdego stringu ewentualnie lokalizację - i nie "na styku czegoś tam" tylko dokładniej, albo przynajmniej jakieś większe miasto w pobliżu. i wtedy można zobaczyć, czy rzeczywiście jest tak OK. Tylko, zamiast podawać produkcję z nie wiadomo jakiego okresu ("od początku sezonu") wystarczy podać produkcję z wybranych dni lub miesięcy. Wtedy można się odnieść. I trzeba pilnować jednostek - w PV moc instalacji podawana jest w kWp (kilowaty pik) dla mocy maksymalnej z paneli albo w kW (kilowaty) dla mocy ogólnie, zaś ilość wyprodukowanej (bądź zużytej) energii podaje się w Wh (watogodziny) lub kWh (kilowatogodziny) czy MWh (megawatogodziny). PS I lepiej by było, jakbyś założył swój temat, bo to nie jest ogólny temat, a o konkretnym przypadku. Robi się niepotrzebne zamieszanie. Najbliższa mi większa miejscowość to Przedbórz. Posiadam 7 modułów (paneli) Reisen Mono Half Cut (RSM144-7-450M) o mocy 450Wp. Wszystkie na jednym stringu ponieważ jest to instalacja jedno fazowa (co wynika z modelu falownika). Wszystkie są na jednej połaci o nachyleniu 25 stopni. Jak już wcześniej napisałem, nie mam kompletnie żadnego zacienienia. Pisząc o początku sezonu miałem na myśli 01.01.2024. Cieszę się, że produkcja jest taka wysoka. Jeśli jest realna, oznaczałoby to, że muszę spełniać wszystkie możliwe warunki brzegowe do maksymalnej produkcji energii z posiadanego zestawu PV. Nie mam aplikacji mobilnej ale niejednokrotnie widziałem wieczorem dzienną produkcje na poziomie 21 lub 22kwh. Nie ma sensu zakładać nowego tematu skoro temat tego jest niejednoznaczny. Niaka - Niska? Nijaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 29.08.2024 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia (edytowane) 43 minuty temu, swierol napisał: Posiadam 7 modułów (paneli) Reisen Mono Half Cut (RSM144-7-450M) o mocy 450Wp. Wszystkie na jednym stringu No więc, jak patrzę w kalkulator, to panele o mocy 3.15kWp, pod kątem 25 stopni i na kierunku południowym (tak zakładam) mogą szacunkowo wygenerować, z uwzględnieniem statystycznych warunków pogodowych, w lipcu czy sierpniu, po około 400kWh miesięcznie. 400kWh miesięcznie to daje średnio około 12kWh dziennie. Roczna szacunkowa produkcja to około 4MWh. To tak na szybko.... Edytowane 29 Sierpnia przez k_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 29.08.2024 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 14 minut temu, k_pec napisał: Roczna szacunkowa produkcja to około 4MWh. To tak na szybko.... Taka wartość może nie byłaby bardzo zaskakująca ale ja już mam dobrze ponad 4,5MWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 29.08.2024 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 48 minut temu, swierol napisał: Taka wartość może nie byłaby bardzo zaskakująca ale ja już mam dobrze ponad 4,5MWh. Za jaki okres czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts