Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niaka wydajność instalacji

krzysk23

Recommended Posts

Witajcie, proszę o wsparcie: zainstalowałem nową instalacje PV wsch. zach. Falownik 3f Sofar 5,5, 6 paneli 405 na wsch. 8 na zach. Dwa stringi. To jest moja druga instalacja na domu. Pierwsza na zach. SolarEdge ma o około 20 proc. mniejszą moc, ma 3 lata, a produkuje podobną ilość energii. Czy Waszym zdaniem falownik nie jest przewymiarowany? Napięcie na wsch. stringu w granicach 160-180, na zach. 230-250. Co firma zrobiła nie tak?

Na wschód masz mały kąt a do tego ten fragment dachu o większym kącie nachylenia zacznie robić po południu cień - a wystarczy zacienienie małej części wzdłuż krótszego boku panela, żeby produkcja spadła niemal do zera (jakby panel był w poziomie, to zacienienie _do_ 1/3 powierzchni panela spowodowałoby spadek mocy o 1/3).

Pytanie też, czy coś innego nie rzuca cienia na panele (komin, kominki wentylacyjne, drzewa itd. itp.) - nawet niewielki cień może powodować drastyczny spadek mocy całego stringu.

I tak, falownik też jest problemem - MPPT startuje od 240V, więc za mało paneli w stringu.

Ja się podłączę. Moje dywagacje polegają na tym, że moja instalacja 3,15kwp (przynajmniej wg falownika Sofar 3000TL-G3) produkuje bardzo dużo. Od początku sezonu wyprodukowała prawie 4400kw. Instalacja idealnie na południe, kąt dachu 25 stopni. Wszystko byłoby spoko ale zastanawiam się czy to w ogóle możliwe?

9 minut temu, qwerty1986 napisał:

Skąd mamy wiedzieć, gdzie mieszkasz? Władysławowo rocznie wyprodukujesz 3208 kWh, Kraków 3284 kWh, Cartagena 5329 kWh (dla twoich 25 stopni). 0 informacji, a chce mieć odpowiedź. Żenujący niski poziom tego forum...

Tutaj przesiaduje wiele ludzi i nie każdy jest specjalistą akurat w produkcji energii przez PV. To potrafisz zrozumieć?

Dom mam na styku 3 województw: śląskiego, świętokrzystkiego i łódzkiego. Jak byś podzielił Polskę na 4 części, to będzie to w tej prawej dolnej.

18 godzin temu, swierol napisał:

Ja się podłączę. Moje dywagacje polegają na tym, że moja instalacja 3,15kwp (przynajmniej wg falownika Sofar 3000TL-G3) produkuje bardzo dużo. Od początku sezonu wyprodukowała prawie 4400kw. Instalacja idealnie na południe, kąt dachu 25 stopni. Wszystko byłoby spoko ale zastanawiam się czy to w ogóle możliwe?

Instalacja PV może wyprodukować maksymalnie tyle energii, ile wyprodukują panele. Tu cudów nie ma. Ale, skoro uważasz, że produkuje bardzo dużo, to chyba dobrze?

A jeśli chcesz zweryfikować swoją produkcję, to trzeba siąść do kalkulatora PV i sobie wyliczyć teoretyczne uzyski dla swojej instalacji. I wtedy można gdybać.

Albo podać:

• typ modułów
  • ilość stringów
  • ilość modułów w każdym stringu
  • nachylenie każdego stringu
  • kierunek geograficzny dla każdego stringu
  • ewentualnie lokalizację - i nie "na styku czegoś tam" tylko dokładniej, albo przynajmniej jakieś większe miasto w pobliżu.

i wtedy można zobaczyć, czy rzeczywiście jest tak OK.

Tylko, zamiast podawać produkcję z nie wiadomo jakiego okresu ("od początku sezonu") wystarczy podać produkcję z wybranych dni lub miesięcy. Wtedy można się odnieść.

I trzeba pilnować jednostek - w PV moc instalacji podawana jest w kWp (kilowaty pik) dla mocy maksymalnej z paneli albo w kW (kilowaty) dla mocy ogólnie, zaś ilość wyprodukowanej (bądź zużytej) energii podaje się w Wh (watogodziny) lub kWh  (kilowatogodziny) czy MWh (megawatogodziny).

PS I lepiej by było, jakbyś założył swój temat, bo to nie jest ogólny temat, a o konkretnym przypadku. Robi się niepotrzebne  zamieszanie.

Edytowane przez k_pec

1 godzinę temu, k_pec napisał:

Instalacja PV może wyprodukować maksymalnie tyle energii, ile wyprodukują panele. Tu cudów nie ma. Ale, skoro uważasz, że produkuje bardzo dużo, to chyba dobrze?

A jeśli chcesz zweryfikować swoją produkcję, to trzeba siąść do kalkulatora PV i sobie wyliczyć teoretyczne uzyski dla swojej instalacji. I wtedy można gdybać.

Albo podać:

• typ modułów
  • ilość stringów
  • ilość modułów w każdym stringu
  • nachylenie każdego stringu
  • kierunek geograficzny dla każdego stringu
  • ewentualnie lokalizację - i nie "na styku czegoś tam" tylko dokładniej, albo przynajmniej jakieś większe miasto w pobliżu.

i wtedy można zobaczyć, czy rzeczywiście jest tak OK.

Tylko, zamiast podawać produkcję z nie wiadomo jakiego okresu ("od początku sezonu") wystarczy podać produkcję z wybranych dni lub miesięcy. Wtedy można się odnieść.

I trzeba pilnować jednostek - w PV moc instalacji podawana jest w kWp (kilowaty pik) dla mocy maksymalnej z paneli albo w kW (kilowaty) dla mocy ogólnie, zaś ilość wyprodukowanej (bądź zużytej) energii podaje się w Wh (watogodziny) lub kWh  (kilowatogodziny) czy MWh (megawatogodziny).

PS I lepiej by było, jakbyś założył swój temat, bo to nie jest ogólny temat, a o konkretnym przypadku. Robi się niepotrzebne  zamieszanie.

Najbliższa mi większa miejscowość to Przedbórz. Posiadam 7 modułów (paneli) Reisen Mono Half Cut (RSM144-7-450M) o mocy 450Wp. Wszystkie na jednym stringu ponieważ jest to instalacja jedno fazowa (co wynika z modelu falownika). Wszystkie są na jednej połaci o nachyleniu 25 stopni. Jak już wcześniej napisałem, nie mam kompletnie żadnego zacienienia.  Pisząc o początku sezonu miałem na myśli 01.01.2024. Cieszę się, że produkcja jest taka wysoka. Jeśli jest realna, oznaczałoby to, że muszę spełniać wszystkie możliwe warunki brzegowe do maksymalnej produkcji energii z posiadanego zestawu PV.

Nie mam aplikacji mobilnej ale niejednokrotnie widziałem wieczorem dzienną produkcje na poziomie 21 lub 22kwh.

Nie ma sensu zakładać nowego tematu skoro temat tego jest niejednoznaczny. Niaka - Niska? Nijaka?

43 minuty temu, swierol napisał:

Posiadam 7 modułów (paneli) Reisen Mono Half Cut (RSM144-7-450M) o mocy 450Wp. Wszystkie na jednym stringu

No więc, jak patrzę w kalkulator, to panele o mocy 3.15kWp, pod kątem 25 stopni i na kierunku południowym (tak zakładam) mogą szacunkowo wygenerować, z uwzględnieniem statystycznych warunków pogodowych, w lipcu czy sierpniu, po około 400kWh miesięcznie. 400kWh miesięcznie to daje średnio około 12kWh dziennie.

Roczna szacunkowa produkcja to około 4MWh.

To tak na szybko....

Edytowane przez k_pec

5 godzin temu, swierol napisał:

Od 01.01.2024 do dziś.

No i pomyliłem się w poprzednim poście pisząc w pośpiechu. za co posypuje głowę popiołem. Roczna obliczeniowa produkcja z 3.15kWp to okolice 3MWh. Za okres styczeń - sierpień wychodzi około 2.5MWh. Oczywiście to tylko oszacowania, ale twoje 4.5MWh brzmi co najmniej dziwnie, żeby nie odpowiedzieć - nieprawdopodobnie. 

Hm, z faktami się nie dyskutuje, natomiast warto to by było jakoś zweryfikować, bo kalkulatory aż tak się do tej pory nie myliły. Można jeszcze by było popatrzeć na stronę pvmonitor w raporty z podobnych instalacji.

Skąd odczytujesz tę produkcję?  

Na pewno masz na dachu tylko 3.15kWp?

7 minut temu, k_pec napisał:

No i pomyliłem się w poprzednim poście pisząc w pośpiechu. za co posypuje głowę popiołem. Roczna obliczeniowa produkcja z 3.15kWp to okolice 3MWh. Za okres styczeń - sierpień wychodzi około 2.5MWh. Oczywiście to tylko oszacowania, ale twoje 4.5MWh brzmi co najmniej dziwnie, żeby nie odpowiedzieć - nieprawdopodobnie. 

Hm, z faktami się nie dyskutuje, natomiast warto to by było jakoś zweryfikować, bo kalkulatory aż tak się do tej pory nie myliły. Można jeszcze by było popatrzeć na stronę pvmonitor w raporty z podobnych instalacji.

Skąd odczytujesz tę produkcję?  

Na pewno masz na dachu tylko 3.15kWp?

Według specyfikacji jest 3,15kWp, chyba, że chińczyk się pomylił z naklejkami i mam panele 500Wp ale to z kolei wyszło by na falowniku. Chwilowa produkcja rzadko przekracza 3kW. W słoneczny dzień jest najcześciej 2,7-2,9kW. 

Produkcje odczytuję bezpośrednio z falownika.

38 minut temu, swierol napisał:

Według specyfikacji jest 3,15kWp, chyba, że chińczyk się pomylił z naklejkami i mam panele 500Wp ale to z kolei wyszło by na falowniku. Chwilowa produkcja rzadko przekracza 3kW. W słoneczny dzień jest najcześciej 2,7-2,9kW. 

Tak, twoja letnia produkcja, czyli te 2,7...2,9kW,  zachowuje się OK. W realu panele (zwłaszcza w lato) wcale nie generują mocy wg STC, a gdzieś pomiędzy STC a NOCT / NMOT - najczęściej w przedziale 0,8 a 0,9 mocy STC. Chwilowe wyskoki mocy powyżej STC ( a sporadycznie nawet więcej) nie mają jakiegoś decydującego wpływu na produkcję. 

Więc od tej strony wygląda, że masz faktycznie te 3,15kWp.

38 minut temu, swierol napisał:

Produkcje odczytuję bezpośrednio z falownika.

Masz dodatkowy licznik do falownika?

Odczytujesz bezpośrednio w falownika czy z jakiejś apki / monitoringu?

• Like 1

9 godzin temu, k_pec napisał:

Masz dodatkowy licznik do falownika?

Odczytujesz bezpośrednio w falownika czy z jakiejś apki / monitoringu?

Odczytuje bezpośrednio z falownika. Zależało mi na takim ponieważ nie wiedziałem kiedy będę miał w tym domu internet. Internet jest ale z aplikacją do tej pory nie mogłem się uporać.