Pablikos 26.08.2024 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Witajcie, Mam mały "problem" ze spożytkowaniem prądu na starych zasadach i zastanawiam się jak niedużym kosztem zużyć go racjonalnie. Sytuacja na ten moment wygląda tak. Nowy dom 126m2 dobrze ocieplony, 20 cm grafit sciany, 20 cm podłoga, 30 cm strop, rekuperacja. Wszędzie podłogówka z kotłem gazowym Fotowoltaika na starych zasadach założona na sam koniec ich obowiązywania o mocy 5,6 kW produkująca w ciągu do roku ~6 400 kWh, w magaznie pod koniec czerwca na rozliczeniu było 3350 kWh do wykorzystania i ciągle rośnie. Z racji że prądu zostawało dość dużo, klimatyzacja która miała służyć do chłodzenia zmieniła się w główne źródło ciepła. Dom jest parterowy i o dziwo ten sposób działa i klima 3,5 kW daje rady ogrzać praktycznie cały dom w zimie. W łazienkach są grzałki w drabinkach, w pokojach el. grzejniki w razie W. Gazem grzejemy tylko CWU i może kilkadziesiąt m3 gazu poszło w podłogę i z 5 razy zaplone w kozie w największe mrozy. Niestety ogrzewanie klimatyzacją jest co najmniej upierliwe. Póki dzieci małe to można się przemęczyć z otwieraniem drzwi, ale nie widzę w tym komfortu. Jednak podłogówka to jest zupełnie coś innego. Różnica temperatur między salonem, a końcem domu, szum z jednostki. No i teraz pytanie, jak racjonalnie wykorzystać ten prąd. Początkowo myślałem o zakupie taniego samochodu elektryka, nawet jakiejś Dacii Spring. Miały być dotacje do 4 letnich używanych ale czytałem że już się wycofują z tego pomysłu. Kupno jakiegoś w miarę sensownego taniego elektryka z nie zjechaną bateria w tym momencie to około 30 000 zł, jak sprzedam obecny 2gi samochód który ma LPG to i tak muszę dołożyć 20k. Zanim się to zwróci to czuje, że bateria już będzie na dojechaniu. Druga opcja to kupienie taniej pompy, najlepiej monoblok ze względu na małą kotłownię. Widzę, ze pompy bardzo mocno potaniały i jest wysyp tanich Haierów czy Kaisaiów po 6 000 zł https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-kaisai-monoblok-arctic-6-kw-1-fazowa-khc-06ry1-b-montaz-15578494942 Nie wiem jaki byłby koszt wpięcia w istniejąca instalację, ale myślę że więcej całość wiele więcej jak 10 000 nie powinna wyjść. Dodatkowo ten rok jest ostanim w którym możemy odliczyć ulgę termomodernizacyjną. Trzecią opcją jest wstawienie po prostu grzałki w istniejącą instalację. Najtaniej, w teorii nie ma się co zepsuć, bez przeglądów, prądu może by wystarczyło. Do zbiornika CWU niestety nie mogę wstawić grzałki, ma 4 lata więc średni interes z wymianą. Jakieś rady, pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 27.08.2024 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia Czyli założyłeś instalację większą niż potrzebowałeś? Akwizytor Cię naciągnął? Zaokrąglając - zostaje Ci ok. 3MWh energii, co przy PC pozwoliłoby uzyskać jakieś 9-12 KWh, co wystarczyłoby na CO i CWU na cały rok. Wniosek - zainstaluj PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablikos 28.08.2024 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Tak wyszło, niedługo po wprowadzeniu się musieliśmy zakładać fotowoltaikę żeby zdążyć przed nowymi zasadami rozliczeń, kilku prądożernych sprzętów jeszcze brakowało typu klimatyzacja czy suszarka i jednak zostaje ciut za dużo. Ale przy tej cenie instalacji i koszcie prądu nie uważam, żebym źle na tym wychodził. Wracając do tematu. Rozmawiałem z znajomym instalatorem i mówił, że zasobnik CWU który mam nie nadaje się do pomp ciepła, że są dedykowane do pomp z inną wężownicą, więc najlepiej żeby grzać wodę dalej gazem. Mam taki zasobnik https://wodtech.pl/archiwum/biawar-quattro-w-e-1507-wymiennik-cwu-z-wezownica-24702.html Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_x 28.08.2024 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Powierzchnia wężownicy 1,2 m2 a Internety mówią "Jeżeli pompa ciepła będzie miała moc 10 kW to wężownica powinna mieć powierzchnię minimum 2-2,5 m2/kW. Należy stwierdzić, że jest to trzykrotnie więcej niż w sytuacji współpracy podgrzewacza z kotłem." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 28.08.2024 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia To wynika z większej delty t. przy grzaniu gazem, a mniejszej przy grzaniu PC. Oczywiście piszę o CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts